14.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Afanasieva).
Čerstvý, ešte teplý chlieb z pekárne je najlepším doplnkom k raňajkám. Každý by si rád zachoval túto čerstvosť čo najdlhšie. Veď málokto zje na raňajky celý bochník chleba. Bohužiaľ, po niekoľkých dňoch chlieb stuchne alebo splesnivie a už nie je vhodný na konzumáciu. V čom je problém? Skladovanie. Ako teda skladovať chlieb, aby vydržal čo najdlhšie čerstvý?
Ako najlepšie uskladniť chlieb?
Väčšina ľudí skladuje chlieb v chlebníku alebo v kuchynskej skrinke. To je však len začiatok úvah o skladovaní chleba, pretože čerstvosť chleba ovplyvňuje napríklad materiál chlebníka a jeho tesnosť. Chlieb sa inak skladuje v kovovom chlebníku a inak v drevenom. Okrem toho je vhodné si všimnúť, či je chlieb dodatočne zabalený vo fólii, papierovom alebo ľanovom vrecku. To všetko má vplyv na čerstvosť chleba.
Jedným z bežných spôsobov skladovania chleba je jeho uchovávanie v chladničke. Ak v nej zostávajú čerstvé všetky potraviny, prečo nie aj chlieb? Ukázalo sa, že chlieb v chladničke veľmi rýchlo stuhne, pretože je tam chladný, ale suchý vzduch. Platí to najmä pre chladničky s funkciou No Frost. Aby chlieb zostal čerstvý – potrebuje vlhkosť. Z tohto dôvodu ani skrinky v blízkosti rúry nie sú najlepším miestom na skladovanie chleba.
Ak chcete predĺžiť čerstvosť chleba, je dobré zabezpečiť mu prístup vonkajšieho vzduchu. V kuchyni sa pri varení vytvára veľa pary, preto je vzduch so správnou vlhkosťou. Na skladovanie chleba sú teda najlepšie plátenné vrecká. Dobre fungujú aj papierové vrecká, v ktorých sú bochníky zabalené. Materiál chlebníka je druhoradá záležitosť. Odporúča sa však vyberať modely, ktoré nie sú príliš vzduchotesné a ktoré zabezpečujú dostatočnú cirkuláciu vzduchu vo vnútri.
Čo sa dá urobiť, aby chlieb neplesnivel?
Ďalšou hrozbou pre chlieb je pleseň. Tá vzniká v príliš vlhkom prostredí, takže pri ochrane chleba pred vysychaním to nesmiete preháňať ani v opačnom smere. To povedie k vzniku zeleného alebo bieleho povlaku. Ako skladovať chlieb, aby neplesnivel?
Chlieb najrýchlejšie splesnivie, ak je uzavretý vo vzduchotesnom plastovom vrecku alebo v hliníkovej fólii. Kovové chlebníky s pevným vekom tiež môžu prispieť k vzniku plesne na bochníku. Riešením sú opäť ľanové alebo papierové vrecká, ktoré zabezpečia dostatočnú cirkuláciu vzduchu. Ak je v kuchyni veľa vlhkosti alebo máte chlebník z hrubého dreva nasiaknutého vlhkosťou – chlieb môžete položiť na pracovnú dosku zabalený do kuchynskej utierky.
Plesne sa tiež rady vracajú, najmä ak váš chlieb už raz silno splesnivel. Aby ste zabránili ďalšiemu vzniku plesne, chlebník zvnútra dobre vyčistite octom a vodou. Zbavíte sa tak všetkých spór plesní.
Koľko dní sa môže chlieb skladovať?
Už viete, ako skladovať chlieb, ale ako dlho to môžete robiť? Tu veľa závisí od kvality bochníka. Kváskový ražný chlieb vydrží čerstvý až 10 dní, zatiaľ čo hlboko zmrazený chlieb zo supermarketu bude do druhého dňa suchý a nepožívateľný bez ohľadu na to, v čom ho skladujete. Čím menej konzervačných látok, umelých prísad do chleba a droždia, tým dlhšie vydrží chlieb čerstvý.
Ak máte veľké zásoby chleba, oplatí sa zvážiť jeho zmrazenie. Takto môžete chlieb skladovať až 3 mesiace. Ak ho chcete pripraviť na raňajky, jednoducho ho rozmrazte pri izbovej teplote.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Domáci chlieb, ideálny na raňajky. Zvonka chrumkavý a zvnútra neskutočne mäkký
Kam vyhodiť chlieb? Ako správne separovať odpad? Zistite, čo robiť so starým chlebom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.