14.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HannaTor).
Pečenie je na zozname úloh v mnohých domácnostiach, keď sa blížia sviatky. Papier na pečenie, po ktorom často siahame, nám môže uľahčiť život, ale môže aj uškodiť. Na to treba myslieť, aby ste neohrozili svoje zdravie.
Papier na pečenie je skvelým kuchynským pomocníkom pri príprave mnohých jedál alebo pečiva. Nie je to nič iné ako tenký pergamenový papier potiahnutý tukom, ktorý zabraňuje prilepeniu cesta k plechu. V súčasnosti sa bežne používa v každej kuchyni, ale jeho používanie môže predstavovať aj určité nebezpečenstvo.
Môže sa papier na pečenie použiť viackrát? Môže sa ukázať ako škodlivý
V niektorých situáciách môže byť nesprávne použitý papier zdraviu škodlivý. Dôvodom sú toxické látky, ktoré potom pri nesprávne nastavenej teplote prenikajú do cesta. Ide o látky silikón (syntetická látka obsahujúca atómy kremíka) a quilón (zložený z tuku a chrómových solí) obsiahnuté v papieri na pečenie. Podľa internetového portálu o zdraví „Praxis Vita“ je papier na pečenie „papier s povrchovou úpravou, takže lepšie odoláva vysokým teplotám v rúre a nevlhne hneď, ako sa dostane do kontaktu s tekutinami“. Pri jeho výrobe sa však „používajú zložky, ktoré sú toxické a pri nesprávnom použití môžu byť pre organizmus škodlivé“. V praxi to znamená, že povolené maximálne množstvá týchto látok sa potom môžu prekročiť a nepriaznivo ovplyvniť naše zdravie. Je preto dôležité venovať pozornosť maximálnej teplote, pri ktorej sa môže používať. Zvyčajne je to 200 alebo 220 stupňov C.
Na ktorú stranu položiť papier na pečenie? Používajte ho správne
Správne umiestnenie papiera na pečenie je otravnou otázkou pre všetkých domácich pekárov. Na túto otázku však neexistuje jednoznačná odpoveď. Všetko závisí od typu papiera, s ktorým pracujete.
- Potiahnite ho z jednej strany – usporiadajte ho tak, aby sa potiahnutá strana prilepila na cesto a aby sa cesto dobre oddelilo od plechu a pergamenového papiera.
- Potiahnite z oboch strán – tu nemusíme príliš premýšľať. V tomto prípade môžu obe strany priliehať k plechu aj ku koláču.
- Raňajkový papier – v niektorých prípadoch, keď doma nemáme špeciálny papier na pečenie, môžeme si vystačiť s bielym raňajkovým papierom. Pri jeho použití nezabudnite chrániť vrstvu papiera ďalšou vrstvou tuku. Tým sa zabezpečí, že papier sa bude dobre oddeľovať od formy a koláča.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.