15.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/StockSnap).
Ako rýchlo rozmraziť ryby na večeru? Nie je to také jednoduché, ako sa zdá, a ak urobíte chybu, hrozí vám okamžitá otrava. Ukazuje sa, že doteraz veľa z nás rozmrazovalo ryby od A po Z nesprávne. Dáme vám niekoľko tipov, ako to urobiť bezpečne – trochu soli sa vám bude hodiť.
Slováci, žiaľ, stále jedia príliš málo rýb, ale počas pôstu po nich ľudia citovo viazaní na katolícku vieru siahajú častejšie, a tak sa vzdávajú alebo obmedzujú konzumáciu iného mäsa. Samozrejme, ryby sú veľmi chutné a veľmi zdravé. Pokiaľ sa o ne nesprávne nestaráte a medzi najčastejšie chyby patrí nedostatočné rozmrazovanie. Rozmrazovanie rýb na pulte? Ach, to nie je dobré, nič dobré – mohli by ste si vážne ublížiť.
Ako rýchlo rozmraziť ryby? Pult je najhoršia voľba
Najčastejšie kupujeme mrazené filé, o niečo menej často celé mrazené ryby. Bez ohľadu na to, v akej forme chcete rybu pripraviť, je lepšie ju nerozmrazovať na pulte. Mäso ryby je jemné a veľmi rýchlo prijíma teplotu a zatiaľ čo vonkajšie časti ryby sú už mäkké, stred je stále zmrazený. Keď rozmrazené časti necháte príliš dlho pri izbovej teplote, v lepšom prípade sa vysušia, v horšom sa v nich začnú vyvíjať hnilobné baktérie. Konzumácia takýchto rýb potom môže byť zdraviu nebezpečná a každý, kto sa aspoň raz otrávil rybou, dobre vie, že je to veľmi nepríjemný zážitok.
Čo namiesto stolovej dosky?
V texte o rozmrazovaní mäsa sme už spomenuli, že je najlepšie vyhradiť si na to čas navyše a rozmraziť ho v chladničke. Rovnako je to aj s rybami – je to zďaleka najlepší a najbezpečnejší spôsob. Nie vždy však máme dostatok času, preto sa oplatí vedieť, ako ryby rýchlo, ale aj bezpečne rozmraziť. Existujú dva spôsoby.
- Zmrazené mäso vložte do potravinového vrecka a pevne ho uzavrite. Potom ho vložte do misky so studenou vodou a nechajte 5 minút odstáť. Potom studenú vodu vylejte a nalejte do nej o niečo teplejšiu vodu. Podobne držte rybu niekoľko minút a pravidelne zvyšujte teplotu, kým voda nebude celkom teplá (ale nie horúca). Potom ryby nedostanú „tepelný šok“ a budú sa účinne a rýchlo rozmrazovať.
- Zmrazené filé môžete tiež posypať soľou, ktorá bude reagovať s ľadom a rýchlo ho skvapalní. Táto metóda však môže trvať o niečo dlhšie ako rozmrazovanie vo vode, preto sa hodí skôr na tenké kúsky rýb.
Ak ste si však na večeru pripravili rybu a chutné kúsky sú zmrznuté na kosť, je lepšie odložiť plány na večeru na iný deň a nechať rybu rozmraziť v chlade chladničky. Nezabudnite tiež, že nie všetky ryby sú zdravé – odporúčame vyhýbať sa pangasiusu, ktorá je umelo chovaná a jej mäso je niekedy silne kontaminované. Je lepšie zvoliť tresku alebo lahodného lososa.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo sa dá urobiť, aby sa obal z vyprážanej ryby neodlupoval? Pred vyprážaním urobte dôležitý krok
Takto upečený losos určite nebude suchý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.