Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie, Životný štýl,

Hmotnosť, krvný tlak a glykémia sa znížia. Diéta South Beach je jednou z najzdravších na svete

15.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/ponce_photography). Diéta South Beach , ktorú vyvinul kardiológ Arthur Agatston, je holistický prístup k zdravej výžive, ktorý nielen podporuje chudnutie, ale prospieva aj kardiovaskulárnemu...

15.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/ponce_photography).

Diéta South Beach , ktorú vyvinul kardiológ Arthur Agatston, je holistický prístup k zdravej výžive, ktorý nielen podporuje chudnutie, ale prospieva aj kardiovaskulárnemu systému. Jednou z hlavných zásad tejto diéty je obmedziť príjem „zlých“ sacharidov a tukov a zamerať sa na kvalitné zdroje bielkovín, zdravé tuky, zeleninu a ovocie.

Diéta South Beach v prvej fáze zahŕňa konzumáciu zeleniny a bielkovín, vrátane vajec.
Foto: Pixabay/ponce_photography

Diéta South Beach – čo to je

Diétu South Beach vyvinul kardiológ Arthur Agatston s cieľom zlepšiť zdravie srdca pacientov a pomôcť im schudnúť. Agatston zistil, že tento výsledok možno dosiahnuť znížením príjmu nasýtených tukov a sacharidov s vysokým glykemickým indexom a zvýšením príjmu bielkovín a zdravých tukov. Od vydania knihy The South Beach Diet v roku 2003 si táto diéta získala veľkú popularitu a bola uznaná ako účinný spôsob chudnutia a zlepšenia zdravia.

Základné princípy diéty South Beach

Odporcovia prísneho počítania kalórií sa určite potešia, pretože diéta South Beach nevyžaduje chodenie s kalkulačkou ani váženie jedál. Namiesto toho sa zameriava na kvalitu konzumovaných potravín a na uspokojovanie potrieb organizmu, a nie na obmedzujúce kalorické limity.

Diéta South Beach podporuje konzumáciu zeleniny, ovocia a celozrnných výrobkov, ktoré majú vysoký obsah vlákniny a nízky glykemický index. Okrem toho sa odporúča konzumácia kvalitných nenasýtených tukov, ktoré sú obsiahnuté v rastlinných olejoch, orechoch a avokáde.

Odporúča sa konzumácia kvalitných nenasýtených tukov, ktoré sú obsiahnuté v rastlinných olejoch, orechoch a avokáde.
Foto: Pixabay/silverstylus

Diéta South Beach sa vyznačuje:

  • Obmedzenie príjmu nasýtených tukov a sacharidov s vysokým glykemickým indexom.
  • Zvýšenie príjmu bielkovín a zdravých tukov, ako sú rastlinné oleje, orechy a semená.
  • Podpora konzumácie veľkého množstva zeleniny, varenej aj surovej.
  • Obmedzenie konzumácie vysoko spracovaných potravín a sladkostí.
  • Podpora zdravých stravovacích návykov na dlhodobé zlepšenie zdravia a udržanie hmotnosti.

Sacharidy

Diéta South Beach sa zameriava na konzumáciu „zdravých“ sacharidov, t. j. komplexných sacharidov s nízkym glykemickým indexom. Takéto sacharidy sa v tele spracovávajú pomalšie, čo vedie k stabilnejšej hladine cukru v krvi a dlhšiemu pocitu sýtosti.

Čo je glykemický index?

Glykemický index klasifikuje potraviny na základe ich vplyvu na hladinu glukózy v krvi 2-3 hodiny po ich konzumácii.

Delí sa do troch kategórií:

  • Nízka <55
  • Stredná 56-69
  • Vysoká >70
Glykemický index klasifikuje potraviny na základe ich vplyvu na hladinu glukózy v krvi 2-3 hodiny po ich konzumácii.
Foto: shutterstock/New Africa

Tuky

Diéta South Beach odporúča siahnuť po tukoch bohatých na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca, konkrétne po rastlinných olejoch, orechoch, semenách a avokáde.

Bielkoviny

V diéte South Beach zohrávajú dôležitú úlohu aj bielkoviny, ale odporúča sa, aby pochádzali najmä z nízkotučných potravín, ako je chudé mäso, nízkotučné mliečne výrobky a chudé syry.

Raňajky sú najdôležitejšie

Diéta South Beach kladie veľký dôraz na pravidelné raňajky. Táto zásada vychádza z:

Prevencia prejedania. Raňajky pomáhajú zahnať hlad po dlhom nočnom spánku, čo môže znížiť riziko prejedania sa počas dňa. Pravidelné jedenie vrátane raňajok môže tiež pomôcť udržať si zdravú hmotnosť tým, že kontroluje chuť do jedla a príjem kalórií.

Stabilizácia hladiny glukózy v krvi. Konzumácia zdravých raňajok bohatých na bielkoviny, vlákninu a zdravé tuky môže pomôcť stabilizovať hladinu glukózy v krvi.

Pravidelné jedenie vrátane raňajok môže tiež pomôcť udržať si zdravú hmotnosť tým, že kontroluje chuť do jedla a príjem kalórií.
Foto: pixabay/Pexels

Diéta South Beach – fázy

Prvá fáza. V tejto fáze, ktorá zvyčajne trvá približne dva týždne, sa vylúčia takmer všetky sacharidy, najmä jednoduché sacharidy, a vysoko spracované potraviny. Zavedie sa veľké množstvo bielkovín, zdravých tukov, zeleniny s nízkym obsahom škrobu a niektoré druhy ovocia. Cieľom tejto fázy je eliminovať výkyvy cukru v krvi a znížiť chuť na sladké.

Druhá fáza. V tejto fáze, ktorá môže trvať až do dosiahnutia cieľovej hmotnosti, sa postupne zavádza viac sacharidov vrátane komplexných s nízkym glykemickým indexom. Naďalej sa však vyhýbajte vysoko spracovaným potravinám a jedzte zdravé zdroje sacharidov, ako sú celozrnné obilniny, ovocie a niektoré druhy zeleniny.

Foto: pexels.com/Jane Doan

Tretia fáza. Toto je fáza trvalého udržiavania dosiahnutej hmotnosti a zdravého životného štýlu. Počas tejto fázy môžete rozšíriť svoj jedálniček, ale stále by ste sa mali vyhýbať nadmernému množstvu vysoko spracovaných potravín a sladkostí. Je dôležité pokračovať v zdravých stravovacích návykoch a pravidelne cvičiť.

South Beach diéta – odporúčané produkty

  • Zelenina s nízkym obsahom sacharidov, ako je špenát, brokolica, karfiol, cuketa, paradajky, paprika, uhorky, špargľa.
  • Chudé zdroje bielkovín: morčacie mäso, kuracie mäso, ryby (napr. losos, tuniak, sleď), vajcia, tofu, chudé mäso.
  • Semená a orechy: vlašské orechy, mandle, slnečnicové semená, ľanové semená.
  • Chudé mliečne výrobky: biely jogurt, tvaroh, nízkotučný tvaroh.
  • Rastlinné oleje, ako je olivový olej, repkový olej, ľanový olej.
  • Celozrnné obilniny: pohánkové krúpy, hnedá ryža, celozrnné cestoviny a chlieb.
  • Ovocie s nízkym glykemickým indexom, napr. bobuľovité ovocie, čerešne, grapefruity, jablká,
  • hrušky.

South Beach diéta – neodporúčané produkty

Diéta South Beach odporúča vyhýbať sa potravinám obsahujúcim jednoduché sacharidy, ako sú rafinované výrobky (napr. biely chlieb, biela ryža), sladkosti a sladené nápoje. Tieto potraviny sú chudobné na cenné živiny alebo vlákninu, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu.

  • Vysoko spracované výrobky: rýchle občerstvenie, polotovary, spracované občerstvenie.
  • Pridané cukry: sladkosti, perlivé nápoje, sladené ovocné šťavy, sladké dezerty.
  • Biele pečivo: biely chlieb, rožky, bagety.
  • Biela ryža a cestoviny.
  • Sladené nápoje: energetické nápoje, sladké kávy, mliečne koktaily s pridaným cukrom.
  • Transmastné kyseliny: nachádzajú sa v niektorých spracovaných potravinách, ako sú rýchle občerstvenie, hotové sušienky, čipsy.
  • Sladené mliečne výrobky: sladené mlieko, jogurty, mliečne dezerty s vysokým obsahom cukru.
Odporúča sa vyhýbať potravinám obsahujúcim jednoduché sacharidy, ako sú rafinované výrobky (napr. biely chlieb, biela ryža), sladkosti a sladené nápoje.
Foto: Pixabay/cfcreative

Pamätajte!

Tak ako pri každej diéte, aj pri diéte South Beach je vhodné poradiť sa s lekárom, najmä ak máte zdravotné ťažkosti alebo užívate nejaké lieky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jednodňová ovsená diéta. Čistí pečeň a zoštíhľuje – aj o kilo denne!

Metóda 90:30:50 vám pomôže schudnúť 7 kg za dva mesiace. „Nikdy nie som hladná“


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Odborníci už vedia. Najlepší čas na obed nie je 16:00. A čo večera?

22.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alliance Images). Obed je rovnako dôležitý ako raňajky a umožňuje telu „dobiť“ baterky počas dňa. Mal by byť sýty…

Vydala sa za milionára z Dubaja. Hovorí, čo robí preto, aby jej manžel nemal iné ženy

22.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/soudiofarabia/). Soudi pochádza zo Sussexu. Pred niekoľkými rokmi sa život britskej ženy dramaticky zmenil. Všetko preto, že sa zamilovala…

Žiadny olivový ani kokosový olej. Pite „tekuté zlato“ po lyžičkách a vtierajte do pokožky. Nebudete ľutovať

21.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/puhhha). Na čo použiť olej z hroznových jadierok? Pre svoje bohaté zloženie by ste ho mali zaradiť nielen do…

Recept na expresný a ultra zdravý chlieb. Pripravíte ho za 3 minúty

21.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Joanna 12). Máte chuť na čerstvý domáci chlieb, ktorý nielen výborne chutí, ale aj podporuje vaše zdravie? Tento recept…

Výrazne oranžová, alebo možno úplne bledá? Jedna farba žĺtka je bezpečná pre zdravie

20.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Niektorí ľudia bez rozmýšľania rozbijú vajcia do misky a prejdú na ďalší krok v recepte. Nájdu sa…

Auto Trendy

Môžete riadiť auto s manuálnou prevodovkou, ak ste chodili do školy na automatickú?

22.9.2024 Redakcia Auto trendy - Čoraz viac ľudí, ktorí sa chcú naučiť šoférovať, navštevuje autoškoly na vozidlách s automatickou prevodovkou. Ale ak získajú vodičský preukaz môžu šoférovať vozidlo s manuálnou…

Nemecká vláda hľadá riešenia na pomoc Volkswagenu

22.9.2024 Redakcia Auto trendy . Nemecká vláda zvažuje opatrenia na podporu Volkswagenu, vyhlásil vo štvrtok vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck na otázku týkajúcu sa prepúšťania v najväčšej automobilke v…

Pozrite si: Prvé video letu jadrového bombardéra B-21 od amerického letectva

22.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na konferencii Air, Space and Cyber Conference vo Washingtone zverejnili americké vzdušné sily a hlavný dodávateľ Northrop Grumman prvé video svojho jadrového bombardéra B-21 Raider…

V Nórsku už jazdí viac elektromobilov ako benzínových

22.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na konci augusta počet registrovaných osobných automobilov na elektrický pohon v Nórsku presiahol 751 000, zatiaľ čo počet automobilov na benzínový pohon bol 755 000.…

Nemci majú s novou Daciou Duster veľké plány. Súprava obsahuje rozšírené blatníky a obrovské disky

22.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nemci z Carpoint majú s novou Daciou Duster veľké plány. Pripravuje sa pre nové SUV widebody kit a ďalšie doplnky. Nemci m

Ako dlho vydrží autobatéria? Kedy je potrebné vymeniť autobatériu

22.9.2024 Redakcia Auto trendy - Systém štartovania a udržiavania vozidla v chode je veľmi zložitý a vyžaduje si minimálne jednu batériu. Tá zabezpečuje elektrickú energiu potrebnú na chod motora a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov