15.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Herceg Andras).
Jablkový koláč je známy a obľúbený koláč. Je sladký, ale s kyslastým nádychom, ktorý mu dodávajú jablká. Je neodolateľný. Ja však patrím k ľuďom, ktorí ho radšej jedia, ako pečú. Táto úloha pripadá môjmu manželovi. A on sa vždy snaží na sto percent.
Jablkový koláč je ideálnym koláčom pre jesenno-zimné obdobie, takže teraz sa výborne hodí. Pripravuje sa pomerne rýchlo a ešte rýchlejšie zmizne z taniera. Tu je recept môjho manžela, ktorý dostal ho od svojej babičky.
Jablkový koláč – recept starej mamy. Manžel ho pečie a ja ho jem, ako najlepšie viem
Dokonalý základ v podobe krehkého cesta je jedným z kľúčov k úspechu. Ďalším sú jablká okorenené škoricou, ktorým nedokážem odolať. Vďaka tomu je dezert aromatický a šialene chutný. Určite ho vyskúšajte.
Ingrediencie na korpus:
- 500 g pšeničnej múky
- 2 vajcia
- pohár cukru
- 250 g masla
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- lyžica cukru s vanilkou
- štipka soli
- 3 lyžice 18-percentnej kyslej smotany
Dodatočné ingrediencie:
- 1 kg jabĺk
- 2 polievkové lyžice cukru
- škorica
Dokonalý jablkový koláč – ako ho pripraviť? Keď ho vaša rodina ochutná, určite si bude pýtať ďalší
Spôsob prípravy:
- Začnite s polohrubým cestom. Múku zmiešajte s cukrom, práškom do pečiva, vanilkovým cukrom a soľou. Potom pridajte studené maslo nakrájané na menšie kúsky – ingrediencie teraz v rukách pretrite, aby sa vytvorila mrvenička. Nakoniec pridajte vajcia a smotanu. Vymiesime cesto, vytvarujeme guľu, ktorú rozdelíme na dve časti, ktoré zabalíme do fólie a dáme do chladničky na necelú hodinu.
- Teraz je čas na jablká. Ovocie ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na menšie kúsky. Vložte ich do hrnca, posypte cukrom a škoricou a zalejte trochou vody – doslova niekoľkými polievkovými lyžicami. Jablká varte na nízkom plameni za častého miešania – vtedy sa ovocie pekne rozpadne a nepripáli. Pridajte aj maslo, aby boli krémové.
- Pripravíme si formu na pečenie, vyložíme ju papierom a položíme vyvaľkané cesto. Postupne naň navrstvíme ovocnú náplň, pekne zarovnáme vrch a položíme naň ďalší plát rozvaľkaného cesta.
- Jablkový koláč pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch približne 40 minút. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Namiesto do rúry ho vložte na panvicu. Tento koláč vám vyčarí slzy šťastia
Dokonalý jablkový koláč so škoricou. Tajomstvo spočíva v jednej prísade
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.