15.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik/stockgiu).
Zima a skorá jar sú pre naše telo veľkou výzvou. Často sa cítime unavení, chýba nám sila a veľmi často sme prechladnutí. Preto sa v tomto období oplatí zamerať na prirodzené posilnenie imunity. Čaje sú ideálne, ale pri ich príprave treba pamätať na jednu vec. Ak urobíme túto chybu, nášmu telu to neprospieva.
Oslabené telo potrebuje pomoc. Ako posilniť imunitu na začiatku jari?
Skorá jar, ktorá sa začína už vo februári alebo v marci a zvyčajne trvá do začiatku apríla, môže oslabiť naše zdravie. Teplejší vzduch, ale aj častejšie dažde, ktoré sa niekedy striedajú s opakujúcimi sa mrazmi, ako aj povestný nedostatok slnečného svetla môžu spôsobiť zhoršenie zdravotného stavu.
Nie je tajomstvom, že počas prechodných ročných období sme častejšie chorí. Podľa ministerstva zdravotníctva sú patogénne mikroorganizmy schopné prežiť mnoho rokov v závislosti od typu povrchu a teploty, takže zima vírusy a baktérie nevyhubí. Preto keď sú naše organizmy po zime oslabené a neboli otužilé, môžeme byť náchylnejší na všetky patogénne mikroorganizmy, ktoré zimu prežili.
Preto je vždy dobré dbať na hygienu, ktorá znižuje riziko výskytu vírusov a baktérií v našom prostredí, ale aj na primerané posilnenie organizmu.
Posilnenie imunity je komplexný proces a nezávisí len od jedného faktora. Stojí však za to zaviesť do svojej rutiny pitie čajov. Ako si doma pripraviť taký, ktorý bude pôsobiť ako ochranný štít proti prechladnutiu?
Sila zázvoru a pomaranča. Toto je len niekoľko zložiek
Čaj, ktorý nám skoro na jar dodá viac sily, je na prípravu veľmi jednoduchý. Väčšinu ingrediencií môžeme kúpiť v najbližšom obchode s potravinami.
Budeme potrebovať na jednu porciu (jednu šálku):
- 1-2 pomaranče,
- kúsok čerstvého zázvoru,
- 1- tyčinku škorice,
- pol plochej čajovej lyžičky kurkumy,
- 4-5 klinčekov,
- 1 vetvičku čerstvého tymiánu,
- 1 polievkovú lyžicu medu,
- 1/2 citróna.
Kurkumu nasypte do hrnčeka, ošúpaný zázvor pretlačte cez lis, pridajte klinčeky, tymián a škoricu a zalejte vriacou vodou do 1/3 výšky hrnčeka.
Kým sa táto časť čaju varí, vytlačte šťavu z pomaranča a polovice citróna do samostatnej nádoby. Toto sa vykonáva v odšťavovači alebo pomocou ručného odšťavovača, pričom zvyšné ovocie preceďte v sitku.
Ak čaj ešte nevychladol, pridajte trochu studenej vody, ale nenechajte ho dosiahnuť bod varu. Až potom do čaju pridajte vyžmýkanú pomarančovú a citrónovú šťavu a nakoniec med a všetko premiešajte.
Pri príprave čaju nerobte túto chybu
Pri príprave čaju z citrusových plodov, ako sú pomaranč a citrón, ktoré sú bohaté na vitamín C a podporujú imunitný systém, buďte opatrní s vriacou vodou.
Vysoká teplota vody, ktorá dosahuje viac ako 70 stupňov ºC, znižuje obsah vitamínu C o 80 percent. Ani med by sa nemal kombinovať s vriacou vodou. Teplota vyššia ako 48 ºC deaktivuje probiotiká obsiahnuté v mede, a tie sú cenné pri starostlivosti o imunitu.
Keď sa med pridá do vriacej vody na čaj, pôsobí potom len ako sladidlo a stráca svoju hodnotu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Saunovanie pri prechladnutí: Pomáha či škodí?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.