17.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio).
Bravčové rezne, hydinové rezne a dokonca vyprážané ryby. Všetky tieto ingrediencie majú jedno spoločné – najlepšie chutia v obale. Ten však nie vždy chce zostať na svojom mieste a počas vyprážania drzo odpadáva. Obal sa v tuku pripáli a mäso sa vysuší. Našťastie existuje spôsob, ako to obísť.
Slováci (a nielen) milujú všetko, čo je obalené v strúhanke, a príkladom môže byť naša národná špecialita, bravčový rezeň. Priznajme si, že všetko, čo je opečené, je jednoducho chutnejšie. Obalujeme všetko od mäsa cez ryby až po huby a zeleninu. Každý vie, že obaľovaná hliva ustricová je skvelou náhradou za bravčový rezeň pri bezmäsitej diéte, zatiaľ čo obaľované ryby s chuťou konzumujú aj tí najnezručnejší jedáci. Rezne alebo ryby nevkladajte do horúceho tuku hneď po obalení. Urobte jednu vec vopred.
Čo sa dá urobiť, aby sa zabránilo odpadávaniu obalu?
Samozrejme, existuje niekoľko podmienok, ktoré musia byť splnené, aby obal zostal na svojom mieste. Ako príklad si zoberme bravčové rezne. Mäkké a jemne ochutené plátky mäsa sa najprv zo všetkých strán obalia v múke, potom v rozšľahanom vajci (niekedy s mliekom alebo smotanou) a, samozrejme, v strúhanke. A práve tento krok je dôležitý, pretože po vybratí mäsa z misky so strúhankou ju treba do mäsa poriadne naklepať. Pomôže to, ale nezaručí, že strúhanka nespadne. Čo by ste teda mali urobiť? Pripravte si mäso vopred a vložte ho na hodinu do chladničky.
Prečo to bude fungovať? V skutočnosti nejde o nízke teploty, ale o vlhkosť. Každá chladnička má vyššiu alebo nižšiu úroveň vlhkosti. Strúhanka potom trochu napučí a lepšie sa prilepí k vajíčku. Pred vyprážaním stačí rezne asi 10 minút predtým vybrať z chladničky a vložiť ich do horúceho tuku. Budú šťavnaté a strúhanka bude stále chrumkavá a, čo je dôležité, zostane na svojom mieste.
Ale to nie je všetko
Samozrejme, táto rada je veľmi cenná, ale nie je jedinou zárukou, že obal na panvici neopadá. Dôležité je uvedomiť si, že mali by ste obaľovať dobre osušené výrobky. To sa týka najmä rozmrazených rýb a opláchnutých húb a zeleniny. Ďalšou vecou je, že ak zle osušené mäso položíte na horúci tuk, začne tuk vystreľovať a vy skončíte pri čistení alebo v horšom prípade sa popálite.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Mäso vyšlo opäť suché ako čips? Zabudnite na to! Bravčové karé bude konečne šťavnaté
Mäso už nikdy nebude tvrdé. Do omáčky stačí pridať tri polievkové lyžice
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.