17.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kritchai7752).
Zemiakové guľky môžete pripraviť zo zemiakov, ktoré vám zostali z predchádzajúcej večere. Napriek svojej jednoduchosti je táto pochúťka vynikajúcej chuti. Zemiakové pochúťky sa hodia počas dňa alebo na oslavu s blízkymi.
Zemiakové guľky so syrom a cesnakom – sú mega chrumkavé!
Zemiakové guľky so syrom a cesnakom sú hitom. Zostali vám zemiaky od večere a neviete, čo s nimi? Je čas pripraviť zemiakové guľky so syrom. Pripravené s našou strúhankou sú skutočným nebom v ústach. Dôležité je, že zemiakové guľky pripravíte už za pár okamihov. Presvedčte sa sami, aké sú chutné, len nezabudnite, že recept si vyžaduje veľa oleja na vyprážanie, takže si pripravte rovno celú fľašu. Jednoduchý recept na pochúťky na filmový večer nájdete nižšie.
Zemiakové guľky so syrom – recept krok za krokom:
Ingrediencie:
- 4-5 varených zemiakov,
- niekoľko strúčikov cesnaku,
- 150 g strúhaného syra,
- soľ, korenie, sušený cesnak,
- 3 vajcia,
- 3 lyžice masla,
- pol šálky múky,
- 250 g strúhanky,
- olej – na vyprážanie.
Ako pripraviť zemiakové guľky?
- Zemiaky roztlačte a pridajte nastrúhaný syr.
- Cesnak ošúpte, prelisujte a pridaj k zemiakom.
- Pridajte maslo, pridajte 1 vajce a celú zmes dobre premiešajte.
- Osoľte, okoreňte a dobre premiešajte.
- Dajte na 30 minút do chladničky. Potom zo zmesi vytvarujte guľky.
- Guľky postupne obaľte v múke zmiešanej so sušeným cesnakom, vajcom a strúhankou.
- V hrnci zohrejte olej. Vložte doň guľky a vyprážajte.
- Smažte, kým guľky nie sú zo všetkých strán opečené.
Zemiakové guľky so slaninou a paprikou. Niečo pre milovníkov špecifických chutí
Zemiakové guľky so slaninou a paprikou sú predjedlom pre tých, ktorí majú radi na tanieri niečo špecifické. Recept je rozšírený o ďalšie pokyny na prípravu zemiakov. Pri tomto recepte je dôležité, aby mali zemiaky krémovú konzistenciu. Tento efekt môžeme dosiahnuť použitím mlieka a masla. Podrobnosti nájdete nižšie.
Zemiakové guľky – recept:
Ingrediencie:
- niekoľko veľkých varených zemiakov,
- približne 100 g údenej slaniny,
- 1 cibuľa.
Ingrediencie na zápražku:
- pol šálky múky,
- 1 vajce,
- 1/2 šálky strúhanky,
- soľ, korenie, paprika, korenie gyros, provensálske bylinky, sušená bazalka, sušený cesnak.
Ďalšie ingrediencie:
- mlieko – 1/4 šálky (v prípade potreby pridajte viac),
- maslo – 1 polievková lyžica,
- olej na vyprážanie.
Postup:
- Zemiaky roztlačte šľahačom a slaninu nakrájajte na malé kocky.
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Slaninu a cibuľu opečte na panvici.
- Zemiaky zmiešajte s maslom a mliekom na kašu. Zmes musí byť krémová.
- Pridajte prísady z panvice a premiešajte. Odstavte a nechajte vychladnúť.
- Pripravte polevu. Na tanieri zmiešajte korenie a strúhanku.
- Na ďalšie dva taniere dajte rozšľahané vajce a múku.
- Zo zemiakovej zmesi vytvarujte guľky. Guľky obaľte vo vajci, múke a strúhanke s korením.
- V hrnci dobre rozohrejte olej. Guľky postupne smažte.
- Po usmažení ich položte na kuchynskú utierku.
Prípadne môžete guľky podávať s obľúbenou omáčkou. Dobre sa tu hodí cesnaková alebo mexická omáčka. Guľky môžete tiež posypať nasekanou pažítkou. Vďaka tomu bude občerstvenie ešte chutnejšie.
Redakcia vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto šéfkuchárka pripravuje zemiakovú kašu. Dokonalá kaša v 5 krokoch
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.