18.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JAZ STUDIO).
Len dve zložky stačia na zlepšenie trávenia a zlepšenie funkcie štítnej žľazy. Chlorofylový nápoj má však viac zdraviu prospešných vlastností. Zistite, na čo všetko sa dá chlorofyl v kuchyni použiť, aby ste čo najlepšie využili jeho liečivé účinky.
Nie každý vie, čo je chlorofyl. Niektorí si tento názov pravdepodobne spájajú s učivom o prírode. V skutočnosti ide o organickú zlúčeninu, ktorá sa vyskytuje v rastlinách, zelenine alebo riasach. Práve ona im dodáva charakteristickú zelenú farbu. Najdôležitejšie však je, že táto látka je potrebná na fotosyntézu – umožňuje rastlinám prijímať energiu zo slnečného svetla a premieňať ju na kyslík a sacharidy. Ukázalo sa, že chlorofyl je užitočný aj pre ľudí. V kuchyni ho možno pridať ako prísadu do nápoja, ktorý má mnoho zdraviu prospešných vlastností. Zistite, na čo všetko pomáha pitie chlorofylu.
Na čo pomáha pitie chlorofylu?
Chlorofyl môže byť súčasťou každodennej stravy ľudí všetkých vekových kategórií. Oplatí sa ho kúpiť v praktickej tekutej forme, ale v lekárňach alebo obchodoch so zdravou výživou je k dispozícii aj vo forme kapsúl, tabliet a prášku.
Pravidelná konzumácia prispieva k zlepšeniu zdravia a celkovej nálady. Odporúča sa všetkým, ktorí majú nedostatok vitamínov a minerálov, osobám vystaveným stresu a športovcom. Pred zaradením do jedálnička je však vhodné poradiť sa s lekárom, či je jeho užívanie bezpečné. Najmä v prípade tehotných a dojčiacich žien alebo malých detí.
Na čo pomáha pitie chlorofylu? Tento antioxidant vykazuje naozaj veľa zdraviu prospešných vlastností vrátane protirakovinových a antioxidačných. Predovšetkým však úžasne detoxikuje organizmus a zbavuje ho škodlivých látok. Podporuje imunitný systém a funkciu štítnej žľazy, zlepšuje vzhľad pokožky, zmierňuje zápaly a reguluje menštruačný cyklus. Okrem toho podporuje liečbu anémie a cukrovky.
Niektorí ľudia sa pýtajú, či chlorofyl pomáha pri chudnutí. Áno, antioxidant zrýchľuje metabolizmus, čo uľahčuje chudnutie. Navyše čistí tráviaci trakt od toxínov a podporuje udržiavanie zdravej bakteriálnej mikroflóry v črevách. To všetko sa premieta do správneho počtu pohybov čriev a zníženia nepríjemného nadúvania.
Ako pripraviť chlorofylový nápoj?
Najlepšie je získať chlorofyl v tekutej forme – je pripravený z rastlinných zložiek, ktoré sú bezpečné pre zdravie. Jeho použitie je naozaj jednoduché. Ako si pripraviť chlorofylový nápoj, ktorý zlepší vašu pohodu a prospeje vášmu telu?
Jednoducho nalejte čajovú lyžičku tekutiny do pohára vody. Tekutinu môžete pridať aj do čerstvej šťavy, bylinkového čaju alebo ovocno-zeleninového kokteilu. Neoplatí sa ju sladiť cukrom, ale ak potrebujete – použite napríklad stéviu. Chlorofylový nápoj má zelenú farbu a osviežujúcu, mierne mätovú chuť.
Nezabudnite užiť maximálne tri dávky denne, najlepšie po jedle (alebo postupujte podľa pokynov výrobcu). Užívanie uvedenej dennej dávky možno prirovnať ku konzumácii až kilogramu zelenej zeleniny. Ak odporúčané množstvo chlorofylu denne získavate z potravín, nie je potrebné ani veľké množstvo doplnkov.
Chlorofyl v kuchyni – na čo ho použiť?
Aj keď si to možno nemyslíte, pravdepodobne už dlho používate chlorofyl pri varení. Jeho najlepším zdrojom je zelená zelenina a ovocie vrátane špenátu, kel, brokolice, šalátu, petržlenu, kivi alebo zeleného hrozna. Chlorella, sladkovodná riasa, je tiež bohatá na chlorofyl. Pochádza z Južnej Kórey a zaraďuje sa medzi tzv. superpotraviny. Všetky tieto zložky sa preto oplatí pridať do svojho jedálnička. Nezabudnite však, že dlhšie varenie ničí chlorofyl, preto je lepšie zeleninu hneď uvariť (aby sa skrátil čas varenia).
Na čo používať chlorofyl v kuchyni v tekutej forme? Môžete ho pridať napríklad do zeleninových pyré alebo dokonca do zmrzliny, aby ste telu dodali dostatok vitamínov a minerálov. Je to tiež zložka vhodná do smoothie alebo bylinkového čaju. Ak si chcete pripraviť nápoj s chlorofylom, t. j. jednoducho ho pridáte niekoľko kvapiek do vody, je vhodné chuť podporiť ešte trochou citrónovej šťavy a niekoľkými plátkami uhorky. Tekutine to nielen dodá chuť, ale zároveň ju aj spestrí.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zelený pigment nepotrebujú len rastliny. Chlorofyl takto ovplyvňuje ľudský organizmus
Pite pravidelne. Pomôže vám znovu získať rovnováhu po zime
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.