19.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Shepulova).
Lahodný dezert Pavlova odradí mnohých domácich kuchárov. Ako pripraviť dokonalé francúzske bezé? S týmito jednoduchými a spoľahlivými trikmi vyjde zakaždým bezchybne.
Je ľahké pochopiť, prečo sú bezé také obľúbené. Sú chrumkavé a zároveň sa rozplývajú v ústach, sú neuveriteľne všestranné. Snehové pusinky, ktoré sú základom repertoáru každého pekára, sa môžu zdať náročné na zvládnutie, ale v skutočnosti sú oveľa jednoduchšie, než by ste čakali.
Ako vyrobiť bezé krok za krokom? Vyrobte dokonalé snehové pusinky francúzskou metódou, ktorá spočíva v šľahaní vaječných bielkov
Bezé sa začínajú bielkami a cukrom a potom sa premenia na vznášajúce sa biele obláčiky čistej lahodnosti. Jedným z troch spôsobov prípravy je francúzska metóda. V súčasnosti je najjednoduchšia a najpopulárnejšia. Spočíva v šľahaní bielkov s cukrom, takže zahŕňa len dve prísady. Budete potrebovať:
- 4 bielky izbovej teploty
- 220 g cukru
Ak budete postupovať podľa nižšie uvedených pokynov a tipov, stanete sa majstrom v pečení bezé. Tu je návod, ako to urobiť krok za krokom
- Predhrejte rúru na 120 °C. Dva plechy na pečenie vyložte papierom na pečenie.
- Bielka šľahajte mixérom na strednej rýchlosti (alebo ručne), kým sa nerozbijú a nespenia. Začnú sa tvoriť mäkké vrcholy.
- Postupne po lyžiciach pridávajte cukor a medzi jednotlivými pridaniami dobre šľahajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Po pridaní všetkého cukru pokračujte v šľahaní pri vysokých otáčkach po dobu 3 minút.
- Pomocou dvoch čajových lyžičiek nanášajte pusinky na papierom vystlané podnosy. Znížte teplotu rúry na 90 °C.
- Pusinky pečte 1 hodinu a 30 minút. Vypnite rúru a nechajte dezert v rúre úplne vychladnúť. Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe až 1 týždeň.
Čo môžete urobiť, aby bezé po upečení nespadlo? Osvedčený kulinársky trik
Niekoľko ďalších trikov môže zabezpečiť, že pusinky budú pri každej príprave bezchybné. Pri pridávaní cukru do bielkovej zmesi môžete pridať lyžičku citrónovej šťavy alebo octu. Takto sa cukor lepšie rozpustí a bielky sa budú ľahšie šľahať. Okrem toho môžete ku koncu šľahania pridať aj lyžicu zemiakového škrobu. Vďaka tomu bude pena tuhšia. Je tiež mimoriadne dôležité nechať pusinky v rúre, kým úplne nevychladnú. V opačnom prípade bezé opadne. Všetko kvôli náhlemu poklesu teploty po vybratí z rúry. Pokiaľ ide o farbu, aby bolo bezé dokonale biele, malo by sa sušiť pri teplote maximálne 100 °C. Takto cukor nebude mať možnosť karamelizovať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.