19.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NachoFoodProducts).
Chlieb zohráva v našom živote dôležitú úlohu. V skutočnosti sa pridáva takmer do každého možného jedla. Dodáva polievkam a omáčkam lepšiu chuť a umožňuje nám zjesť ich viac. Ak ste rovnako ako ja jeho fanúšikom, potom je tento recept určený práve vám. Tento chlieb sa pripravuje expresne a nevyžaduje si žiadne čakanie.
Chlieb bez čakania, niekedy nazývaný aj „rýchly chlieb“, je určený pre tých, ktorí ocenia rýchlosť a jednoduchosť domácej prípravy chleba. Jeho výhody sa však nekončia rýchlosťou. Chlieb sa vyznačuje jedinečnou chuťou a dlhšou čerstvosťou a mäkkosťou vďaka pridaniu octu. Práve ocot mu dodáva charakteristickú príchuť, ktorá vyvoláva dojem, že chlieb je vyrobený z kvásku.
Ďalšie prísady ako slnečnicové semienka a rasca dodajú chlebu nielen zaujímavú chuť, ale aj jedinečný vzhľad a chrumkavosť. Slnečnicové semienka dodávajú chlebu jemnú orieškovú chuť, kým rasca intenzívnu arómu. Príprava takéhoto chleba nám poskytne nielen čerstvý chlieb v krátkom čase, ale umožňuje nám aj experimentovať s rôznymi chuťami. Použite tento jednoduchý recept a vychutnajte si domáci chlieb, ktorý uspokojí aj tých najnáročnejších gurmánov.
Recept na chlieb bez čakania
Ingrediencie:
- 1 kg pšeničnej múky,
- 1 l teplej vody,
- 50 g čerstvého droždia,
- 2 čajové lyžičky soli,
- 2 lyžice cukru,
- 2 PL octu 10%,
- čajová lyžička rasce,
- 2 lyžice slnečnicových semienok.
Spôsob prípravy
- Do misky dáme cukor a pridáme rozdrobené droždie. Miešajte, kým sa nerozpustí.
- Pšeničnú múku preosejeme do väčšej misy, pridáme zmes droždia, soľ, ocot, rascu a semienka.
- Celú zmes postupne zalejte vodou a stále miešajte. Z tejto zmesi vypracujte jednotné a hladké cesto.
- Malú formu na chlieb s ovocím alebo inú formu vyložte papierom na pečenie. Vložte do nej pripravené cesto. Vrch posypte časťou semienok a nezabudnite ho tiež trochu potrieť vodou.
- Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 60 minút. Počas pečenia chlieb pozorne sledujte. Ak chlieb príliš zhnedne, môžete ho prikryť alobalom.
- Upečený chlieb nechajte vychladnúť a podávajte s obľúbenými prílohami. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako používať papier na pečenie, aby neškodil?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.