19.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Alexander Stein).
Horká čokoláda je už dlho obľúbená medzi milovníkmi cukroviniek. Jej intenzívnu chuť a výraznú horkosť oceňujú znalci na celom svete. Čoraz viac ľudí oceňuje aj zdravotné výhody jej konzumácie. Najnovšie štúdie poskytujú ďalšie dôkazy o tom, že sa ju oplatí konzumovať.
Horká čokoláda je cenená pre svoju jedinečnú chuť na celom svete. Jej intenzita a hustá štruktúra spôsobujú, že aj malé množstvo uspokojí chuťové bunky. Okrem chuti si ju však treba vážiť aj pre množstvo zdraviu prospešných živín. Vedci nedávno objavili niečo, čo nás môže povzbudiť, aby sme ho jedli ešte viac.
Aké sú výhody každodennej konzumácie tmavej čokolády? Má mnoho výhod
Každodenná konzumácia horkej čokolády môže mať niekoľko zdravotných výhod. Chemické látky v nej, ako napríklad fenyletylamín, môžu zlepšiť náladu zvýšením hladiny endorfínov a serotonínu v mozgu. Okrem toho prítomnosť flavonoidov môže pomôcť znížiť krvný tlak a zlepšiť pružnosť ciev, čo prispieva k zdraviu srdca. Tieto zložky môžu tiež podporovať funkciu mozgu vrátane pamäte, koncentrácie a kognitívnych schopností. Antioxidanty v tmavej čokoláde môžu pomôcť v boji proti voľným radikálom a zabrániť predčasnému starnutiu pokožky.
Okrem toho v čokoláde nájdeme aj:
- horčík, ktorý je dôležitý pre zdravie srdca, svalov a nervového systému.
- Železo, prvok nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a udržiavanie normálnej funkcie imunitného systému.
Koľko kociek horkej čokolády by sme mali denne zjesť? Vedci dokazujú, že aj malé množstvo má vplyv na naše zdravie
Výskum potvrdzuje priaznivé vlastnosti tmavej čokolády, najmä pokiaľ ide o zdravie srdca a mozgu. Výskum na Virginia Polytechnic Institute and State University dokázal, že prokyanidíny, ktoré obsahuje, môžu byť prospešné v boji proti cukrovke a obezite, čo potvrdili aj pokusy na myšiach. Podobné výsledky priniesla aj štúdia z austrálskej Monash University, ktorá poukazuje na bohatstvo aktívnych bioflavonoidov vo výrobkoch obsahujúcich viac ako 60 % kakaa. Ako zdravšie sa v tomto ohľade ukazuje len sezónne ovocie, predovšetkým čučoriedky. Táto jedinečná čokoláda znižuje riziko infarktu, mŕtvice alebo metabolického syndrómu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Horká čokoláda je zdravšia, ako sme si mysleli. Výsledky nového výskumu sú prekvapujúce
Pikantné perníkové koláčiky – silvestrovská pochúťka s príchuťou Vianoc
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.