19.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Karolina Grabowska).
Šťavnaté kurča v rúre je snom mnohých žien v domácnosti a pánov domu. Samozrejme, nie je to ťažké, ak človek vie, ako na to. Dnes vám povieme, ako pripraviť skutočne šťavnaté a jemné kurča, a kľúčom – neprekvapivo – je marináda. Vôbec však nejde o správnu zmes korenín. Na pomoc príde obľúbený nápoj.
Keď hľadáte nápad na jednoduchú večeru do rúry, určite vám ako prvé napadne kuracie mäso. Kuracie stehná, štvrťky alebo stehná sú najčastejšou voľbou mäsa na pečenie a nie je sa čomu čudovať – pečené kurča je chutné a málokto sa ho zdráha jesť. Ibaže mäso je gumové alebo suché a drobivé. Vtedy mäso donekonečna žujeme a nasilu prehĺtame a pôžitok z jeho konzumácie neexistuje.
Dnes vám povieme, ako pripraviť veľmi šťavnaté kurča, ktoré sa rozplýva v ústach a mäso takmer samo odpadáva od kosti. Zabudnite na obalovanie kurčaťa korením alebo hotovými zmesami. Mäso vložte do misky, pokvapkajte citrónovou šťavou a zalejte cmarom. Potom ho dajte na niekoľko hodín do chladničky a na druhý deň máte to najlepšie kurča bez toho, aby ste museli ísť do reštaurácie.
Kuracie mäso v cmare – chutné a šťavnaté
- 6 kuracích štvrtiek (môžete rozdeliť na stehná a paličky),
- 500 ml prírodného cmaru,
- 3-4 strúčiky cesnaku,
- 2 PL jablčného octu,
- 2 čajové lyžičky sladkej papriky,
- pol čajovej lyžičky štipľavej papriky (alebo menej),
- čajová lyžička sušeného oregana,
- soľ a korenie.
Kuracie mäso v cmare
– ako na to:
- Očistite a osušte kurča. Zľahka ho posypte korením a potrite korením a cesnakom. Vložte do veľkej misy.
- Mäso pokvapkajte jablčným octom (môžete ho nahradiť citrónovou šťavou) a naklepte ho, aby všetko nasiaklo. Potom ho celé prelejte cmarom.
- Misku s mäsom prikryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky, najlepšie na noc. Na druhý deň vyberte mäso z chladničky dostatočne skoro, aby dosiahlo izbovú teplotu.
- Mäso vyberte z marinády, ale neočistite ho – mala by zľahka pokryť každý kúsok. Potom mäso vložte do pekáča alebo žiaruvzdornej misy.
- Rúru predhrejte na 180 stupňov a pečte 45 minút. Potom odstráňte vrchnák z misy a pečte ešte štvrť hodiny.
Takéto kurča je jemné, šťavnaté a plné chuti. Podávajte ho s ryžou a zeleninou na orientálny spôsob (v tomto prípade ho môžete ozdobiť koriandrom) alebo zo zemiakovou kašou a musakou alebo mrkvovým šalátom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako rýchlo rozmraziť kurča? S týmto jednoduchým trikom vám to nezaberie viac ako 30 minút
Pečené kurča na nový spôsob. Keď ho takto nakrájate a naplníte prílohami, vyjde vám chutne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.