20.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Tanya koláčikovo).
Citrón a mak. Na prvé počutie netradičná kombinácia. Dnes Vám ale ponúkneme veľmi chutný recept. Kto ho vyskúšal ešte neoľutoval
Makový cheesecake s lemon curd
Suroviny:
1, Korpus cheesecake:
- 200g maslové sušienky
- 90g roztopeného masla
2, Plnka:
- 500g Mascarpone
- 500g kyslá smotana
- 170g práškový cukor
- 3 celé vajcia
- 200g maku
3, Lemon curd:
- 8 žĺtkov
- 140g kryštálového cukru
- šťava zo 4 citrónov
- 100g masla
Zdobenie: citrón, jahody, lyofilizované maliny, snehové pusinky
Postup:
- Korpus: Maslové sušienky rozmixujeme, pridáme roztopené maslo a zmiešame. Formu si vystelieme papierom na pečenie. Do vystlanej formy vysypeme zmiešané sušienky a následne lyžicou popritláčame. Korpus pečieme 10 minút na 150 stupňov. Po dopečení vyberieme korpus a necháme ho vychladnúť.
- Plnka: Mascarpone zmiešame v mixéri s kyslou smotanou. Následne pridáme cukor a vajíčka. Ako posledné pridáme mak. Plnku vylejeme na vopred upečený korpus. Pečieme 50 minút na 140 stupňov. Po dopečení vyberieme cheesecake z rúry. Cheesecake neobrezávame, aby nám kraje ostali pekne až po okraj formy. Cheesecake necháme vychladiť najlepšie cez noc.
- Lemon curd: Všetky suroviny si dáme do hrnca, ktorý následne dáme nad paru. Polevu stále miešame s metličkou až kým nezhustne. Trvá to cca 12 minút. Polevu precedíme cez sitko. Precedenú polevu nalejeme na vychladený cheesecake. Cheesecake dáme do chladničky na cca 3hodiny, aby nám poleva poriadne stuhla.
Potom cheesecake nakrájame a ozdobíme. Ja som ozdobila cheesecake lyofilizovanými malinami, ktoré som si rozdrvila a posypala nimi každý kúsok. Na každý druhý kúsok som dala štvrtinu jahody. Na zvyšné kúsky som dala kúsok citrónu. Cheesecake som dozdobila ešte snehovými pusinkami, ktoré som poukladala na kúsky k jahodám. Pár pusiniek som rozdrvila a posypala cheesecake pre krajší vzhľad cheesecaku.
Recept na snehové pusinky:
Suroviny:
- 5ks bielky
- 350g práškový cukor
- maslo na vymastenie papiera na pečenie
Postup:
1. Bielky vyšľaháme nad parou do tuha. Potom pridávame za stáleho miešania po častiach cukor.
2. Tuhú bielkovo-cukrovú zmes dáme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou. Na plech si dáme papier na pečenie, ktorý namastíme maslom. Následne nastriekame pusinky na papier na pečenie.
3. Pusinky sušíme v rúre vyhriatej na 120 stupňov cca 15 minút. Potom teplotu stiahneme na 50 stupňov a necháme pusinky sušiť ešte 10-15 minút.
Tanya koláčikovo & Redakcia Vášeň v tebe
Súvisiace články:
Ako spariť mak? Zabudnite na vodu. Vezmite si inú prísadu a všetka horkosť zmizne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.