20.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Sebastian Coman Photography).
Špagety alla carbonara niekedy spôsobujú veľa problémov. Všetko je to o ingredienciách. V pôvodnom talianskom recepte sa nepoužíva smotana, ktorú majú Slováci mimoriadne radi. Ako sa teda pripravujú špagety carbonara? Ukázal to istý Talian a jeho pokrm prijali aj obyvatelia Ríma, odkiaľ slávny pokrm pochádza.
Vincenzo prevádzkuje kanál Vincenzo’s Plate na Youtube. Ukazuje tam, ako pripraviť rôzne talianske jedlá. V jednej z epizód sa zameral najmä na carbonaru. Hneď na začiatku nastolil otázku, ktorá vyvoláva dosť kontroverzií. Týka sa, samozrejme, používania smotany pri príprave tohto slávneho pokrmu. „Do carbonary nikdy nepridávajte smotanu. „Viete, prečo ju v reštauráciách používajú? Pretože je to jedlo, ktoré sa musí pripraviť a hneď zjesť. Ak čakáte príliš dlho, ingrediencie sa začnú lepiť. So smotanou sa tomu dá vyhnúť. Preto to šéfkuchári robia, je to pre nich jednoduchšie,“ – vysvetľuje Talian.
„Preto vás prosím: nerobte carbonaru so smotanou!“
HOVORÍ
Ako teda pripraviť pravé talianske cestoviny carbonara? Nižšie nájdete celý recept, ktorý predstavil Vincenzo.
Recept na tradičné cestoviny carbonara. Talian vám ukáže, ako sa to robí
Ingrediencie:
- špagety (možno použiť aj rigatoni, radšej nepoužívajte fusilli, penne alebo pappardelle),
- soľ,
- 150 g guanciale alebo pancetty,
- 4 vajcia,
- 200 g syra pecorino (môžete použiť parmezán alebo zmiešať pecorino s parmezánom),
- trochu vody z varenia cestovín,
- veľa čerstvo nastrúhaného čierneho korenia.
Spôsob prípravy:
Vo veľkom hrnci nechajte zovrieť vodu. Pridáme veľké množstvo soli. Vložte cestoviny a varte ich 11 minút. Z guanciale odrežte kožu (ak ju má) a nakrájajte ho na tenké plátky. Každý plátok potom nakrájame na menšie pásiky. Panvicu postavíme na stredný oheň a vložíme do nej ešte studené mäso. Guanciale pomaly smažíme na miernom ohni. Môžete pridať trochu olivového oleja, ale nemusíte, pretože mäso sa smaží najmä na roztopenom tuku.
V samostatnej miske pripravte omáčku na cestoviny carbonara. Najprv rozbijeme vajcia. Nie je výslovne uvedené, či majú byť celé alebo len žĺtky. Ako uvádza Vincenzo, niektorí Rimania používajú len žĺtky, iní používajú celé vajcia. Zmiešajte ich a pridajte strúhaný syr pecorino. Nie je potrebné pridávať soľ, pretože syr je už aj tak dosť slaný. Nakoniec dochuťte veľkým množstvom čerstvo nastrúhaného čierneho korenia. „Rimania milujú korenie, veľa korenia,“ – presviedča Vincenzo. Všetky ingrediencie spolu zmiešajte.
Keď je guanciale pekne opečené, vypnite horák, ale panvicu nechajte zapnutú, aby bola ešte teplá. Uvarené cestoviny preložte na panvicu s opečeným guanciale. Do misky s omáčkou carbonara pridajte jednu naberačku vody z varenia cestovín. Opäť premiešajte. „Voda z varenia cestovín pomáha spojiť ingrediencie dohromady,“ – vysvetľuje Talian.
Opäť zapnite horák pod panvicou, ale na nízky výkon. Do panvice nalejte trochu vody z cestovín. Potom do panvice nalejte omáčku carbonara. Rýchlo vmiešajte cestoviny do omáčky. Preneste ich na taniere a podľa chuti ešte dochuťte korením. Cestoviny carbonara, ktoré pripravil Vincenzo, sú také dobré, že ich prijali aj obyvatelia Ríma.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
S čím mám podávať talianske gnocchi, aby nechutili ako naše halušky? Tieto prísady sa výborne hodia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.