Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Takto sa pripravujú cestoviny carbonara. Recept predviedol sám Talian. „Rimania akceptovali“

20.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Sebastian Coman Photography). Špagety alla carbonara niekedy spôsobujú veľa problémov. Všetko je to o ingredienciách. V pôvodnom talianskom recepte sa nepoužíva smotana, ktorú majú...

20.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Sebastian Coman Photography).

Špagety alla carbonara niekedy spôsobujú veľa problémov. Všetko je to o ingredienciách. V pôvodnom talianskom recepte sa nepoužíva smotana, ktorú majú Slováci mimoriadne radi. Ako sa teda pripravujú špagety carbonara? Ukázal to istý Talian a jeho pokrm prijali aj obyvatelia Ríma, odkiaľ slávny pokrm pochádza.

Ako sa teda pripravujú špagety carbonara?
Foto: pexels/Sebastian Coman Photography

Vincenzo prevádzkuje kanál Vincenzo’s Plate na Youtube. Ukazuje tam, ako pripraviť rôzne talianske jedlá. V jednej z epizód sa zameral najmä na carbonaru. Hneď na začiatku nastolil otázku, ktorá vyvoláva dosť kontroverzií. Týka sa, samozrejme, používania smotany pri príprave tohto slávneho pokrmu. „Do carbonary nikdy nepridávajte smotanu. „Viete, prečo ju v reštauráciách používajú? Pretože je to jedlo, ktoré sa musí pripraviť a hneď zjesť. Ak čakáte príliš dlho, ingrediencie sa začnú lepiť. So smotanou sa tomu dá vyhnúť. Preto to šéfkuchári robia, je to pre nich jednoduchšie,“ – vysvetľuje Talian.

„Preto vás prosím: nerobte carbonaru so smotanou!“

HOVORÍ

Ako teda pripraviť pravé talianske cestoviny carbonara? Nižšie nájdete celý recept, ktorý predstavil Vincenzo.

Recept na tradičné cestoviny carbonara. Talian vám ukáže, ako sa to robí

Ingrediencie:

  • špagety (možno použiť aj rigatoni, radšej nepoužívajte fusilli, penne alebo pappardelle),
  • soľ,
  • 150 g guanciale alebo pancetty,
  • 4 vajcia,
  • 200 g syra pecorino (môžete použiť parmezán alebo zmiešať pecorino s parmezánom),
  • trochu vody z varenia cestovín,
  • veľa čerstvo nastrúhaného čierneho korenia.

Spôsob prípravy:

Vo veľkom hrnci nechajte zovrieť vodu. Pridáme veľké množstvo soli. Vložte cestoviny a varte ich 11 minút. Z guanciale odrežte kožu (ak ju má) a nakrájajte ho na tenké plátky. Každý plátok potom nakrájame na menšie pásiky. Panvicu postavíme na stredný oheň a vložíme do nej ešte studené mäso. Guanciale pomaly smažíme na miernom ohni. Môžete pridať trochu olivového oleja, ale nemusíte, pretože mäso sa smaží najmä na roztopenom tuku.

V samostatnej miske pripravte omáčku na cestoviny carbonara. Najprv rozbijeme vajcia. Nie je výslovne uvedené, či majú byť celé alebo len žĺtky. Ako uvádza Vincenzo, niektorí Rimania používajú len žĺtky, iní používajú celé vajcia. Zmiešajte ich a pridajte strúhaný syr pecorino. Nie je potrebné pridávať soľ, pretože syr je už aj tak dosť slaný. Nakoniec dochuťte veľkým množstvom čerstvo nastrúhaného čierneho korenia. „Rimania milujú korenie, veľa korenia,“ – presviedča Vincenzo. Všetky ingrediencie spolu zmiešajte.

Keď je guanciale pekne opečené, vypnite horák, ale panvicu nechajte zapnutú, aby bola ešte teplá. Uvarené cestoviny preložte na panvicu s opečeným guanciale. Do misky s omáčkou carbonara pridajte jednu naberačku vody z varenia cestovín. Opäť premiešajte. „Voda z varenia cestovín pomáha spojiť ingrediencie dohromady,“ – vysvetľuje Talian.

Opäť zapnite horák pod panvicou, ale na nízky výkon. Do panvice nalejte trochu vody z cestovín. Potom do panvice nalejte omáčku carbonara. Rýchlo vmiešajte cestoviny do omáčky. Preneste ich na taniere a podľa chuti ešte dochuťte korením. Cestoviny carbonara, ktoré pripravil Vincenzo, sú také dobré, že ich prijali aj obyvatelia Ríma.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

S čím mám podávať talianske gnocchi, aby nechutili ako naše halušky? Tieto prísady sa výborne hodia

Penne s kuracím mäsom – netradičná večera na chladné dni. Vhodné na každodenné aj slávnostné príležitosti


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Tri prísady, 10 minút a máte pokoj. Jemne votrite a sledujte, ako mizne pleseň

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Bangkoker). Plesne v kúpeľni alebo kuchyni nie sú len estetickým problémom, ale aj zdravotným rizikom. Našťastie nemusíte míňať majetok…

Skoncujte s únavným škrabaním okien. Tu je návod, ako sa zbaviť námrazy z vášho auta

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Screenshot/YouTube). Jesenné rána nás môžu zaskočiť, najmä motoristov, keď čelné sklá áut pokrýva hrubá vrstva námrazy alebo ľadu. Tradičné…

V novembri takto rozmaznávajte maliny. O rok vyrastú s množstvom plodov

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Grandpa). Vlastné pestovanie malín vám umožní vychutnať si chuť lahodného ovocia z vlastnej záhrady. Aby však bolo plodné, musíte…

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Auto Trendy

Bugatti sa nezastaví na 490 km/h. Výrobca chce prekonať hranicu 500 km/h

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Bugatti Chiron Chiron Super Sport 300+ prekonal rekord najrýchlejšieho sériovo vyrábaného auta na svete, ale výrobca sa pri tom nechce zastaviť. Spoločnosť naznačuje, že ďalším…

Objavte slobodu bez káblov: Displej pre motorku, ktorý vám spríjemní každú jazdu!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Displej EVKEY prináša technológie Android Auto a Apple CarPlay na vašu motorku jednoduchým a praktickým spôsobom. Je tiež vodotesný a prachotesný.

Robot zvyšujúci pevnosť konštrukcie sa presadil v mokrom betóne

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Keď si väčšina z nás predstaví čerstvo vyliaty betón, predstaví si materiál, ktorý by sa mal nechať vyschnúť čo najhladšie. Nový kolesový robot však jazdí…

Šokujúca pravda: Mikrovozidlá sú na cestách nebezpečnejšie než si myslíte!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mikrovozidlá neabsolvujú tradičné nárazové testy, keďže ich typové schválenie to nevyžaduje. Napriek tomu, výsledky ukazujú, že kolízia s deformovateľnou prekážkou pri rýchlosti 45 km/h môže…

Európske tradície zlomené: Prečo nový Mercedes CLA prichádza s čínskym motorom?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Najnovšia generácia modelu Mercedes CLA prichádza s revolučným hybridným systémom, ktorý kombinuje spaľovací a elektrický pohon. Čo však vzbudzuje pozornosť, je skutočnosť, že nemecký gigant…

Hit v úspore nákladov: Prečo Dacia Sandero (nielen) v Nemecku valcuje konkurenciu!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Dacia Sandero s plynovou inštaláciou je v súčasnosti najlacnejším novým vozidlom v Nemecku. Prejdenie 1 km týmto vozidlom stojí majiteľa 32,2 centov. Celkovo je Dacia…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov