21.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Anjarsari laofiati putri).
Zima je obdobím, keď je naša imunita oslabená. Preto je vhodné dodať telu vitamíny. Ak budeme častejšie siahať po ovocí, zlepší sa nielen naša imunita, ale aj naša pohoda. Ktoré ovocie sa oplatí jesť v zime?
V zimnom období by mala byť naša strava bohatá najmä na ovocie. Mnohí ľudia sa pýtajú, či sa oplatí vyberať si domáce ovocie alebo skôr exotické. Väčšina však siaha po citrusových plodoch a zabúda na slovenské ovocie. Ukazuje sa, že je to veľká chyba.
Aké ovocie je najlepšie jesť v zime? Nezabudnite na pôvodné ponuky
Ovocie by sme mali jesť nielen v zime, ale aj v iných ročných obdobiach. Dodávajú nášmu telu dôležité vitamíny a minerály. V skutočnosti sú jedným z najdôležitejších pilierov zdravej, vyváženej stravy. Mnohí z nás však stále rozmýšľajú, aké ovocie si vybrať v zime, keď je výber slovenského sezónneho ovocia dosť obmedzený.
Určite sa oplatí staviť na hrušky. Neskoré odrody sa dajú skladovať a konzumovať počas celej zimy. Oplatí sa po nich siahnuť, pretože sú bohaté na vitamíny: A, C, PP a vitamíny skupiny B. Dodávajú telu látky ako draslík, horčík, vápnik, ako aj bór a meď. Zaujímavé je, že keď sa konzumujú počas choroby, pomáhajú zmierniť príznaky prechladnutia a chrípky.
Ďalším sezónnym ovocím, ktoré si zaslúži pozornosť, je jablko. Je to jedno z najzdravších druhov ovocia, ktoré môžeme v zime konzumovať. V jablkách nechýbajú vitamíny: A, C, E a K, ako aj minerálov: vápnika, fosforu a draslíka. Majú pozitívny vplyv na tráviaci systém, posilňujú imunitný systém a bojujú proti voľným radikálom. Najlepšie je konzumovať ich po dôkladnom umytí – bez šúpania.
Po akom ovocí siahnuť v zime? Nielen slovenské ovocie stojí za zváženie
Citrusových plodov sa však netreba úplne vzdať. Vitamín C a vláknina sú začiatkom ich výhod. Sú ideálne nielen do dezertov, ale aj do mnohých jedál. Mali by ste ich jesť aj surové, len ich predtým nezabudnite dôkladne umyť.
Zvlášť sa oplatí staviť na kivi a grapefruit, či pomelo. Kivi je výborným zdrojom vitamínu C a tiež zlepšuje stav pokožky, spomaľuje proces starnutia, reguluje hladinu cholesterolu a upravuje krvný tlak. Okrem toho obsahuje kyselinu listovú, takže by ho mali konzumovať tehotné ženy. Grapefruity zasa obsahujú látky s antioxidačnými a protizápalovými účinkami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako skladovať jablká, aby zostali šťavnaté? Prečítajte si kľúčové pravidlá
Nielen slivky, ale aj hrušky by ste mali zaradiť do svojho jedálnička. Prinášame dôvody
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.