21.02.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/JESHOOTS-com).
Mnoho Slovákov si nevie predstaviť varenie cestovín bez pridania lyžice soli. Je všeobecne známe, že jeho nadbytok má negatívny vplyv na náš organizmus. Ukazuje sa však, že správne varenie nás môže ochrániť pred nepríjemnými vplyvmi.
Varenie cestovín je jednoduchá úloha, no ukazuje sa, že mnohí z nás to nerobia správne. Výskum naznačuje, že by sme mali okamžite zmeniť svoje návyky, aby sme sa lepšie starali o svoje zdravie. Povieme vám, ako variť cestoviny, aby ste sa vyhli nepríjemným ochoreniam a ich následkom.
Soľ si každý z nás pri varení vody na cestoviny pridáva. Robíme veľkú chybu
Podľa vedcov z Environmental Science & Technology v ACS by sme vodu z cestovín nemali soliť. Táto látka je dostupná takmer všade a na naše zdravie nemá dobrý vplyv. Sodík prispieva k rozvoju hypertenzie a srdcových chorôb. Navyše, kombinovanie vody upravenej chloramínmi s jodizovanou soľou môže viesť k tvorbe škodlivých vedľajších produktov, ako sú trihalometány (THM).
Čo sú chloramíny? Používajú sa na chemické čistenie vody, ako je chlór, oxid chloričitý, ozón alebo manganistan draselný. Ako sme sa dočítali, počas tohto procesu vzniká THM a mnoho ďalších organochlórových zlúčenín. Deaktivujú sa, keď sa vyčerpá jedna z reakčných zložiek. A hoci filtrovaním alebo prevarením vody sa trihalometány eliminujú, stane sa to len vtedy, ak do vriacej vody nepridáme soľ.
Ako sa dočítame na stránke acs.org, Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) nás ubezpečuje, že trihalometány nie sú v malom množstve nebezpečné, no vo veľkom množstve môžu byť karcinogénne, spôsobiť problémy s pečeňou a prispieť k poruchám srdcového rytmu. Navyše dlhodobé vystavenie chloroformu môže mať negatívny vplyv na obličky a štítnu žľazu.
Ako variť cestoviny? Takto sa môžete chrániť pred nepríjemnými následkami
Výskumníci zistili, že koncentrácia trihalometánov sa líši v závislosti od spôsobu varenia cestovín. Odporúčajú okrem iného variť cestoviny bez pokrievky, aby sa škodlivé látky mohli odparovať. Cestoviny by ste tiež mali scediť z vody, v ktorej sa varili, po uvarení cestovín pridať jodizovanú soľ alebo pri varení použiť nejodidovanú soľ – napríklad himalájsku soľ. Ukazuje sa tiež, že sa oplatí zvoliť radšej smaltované hrnce ako hliníkové.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vedci v šoku. Srdce sa dokáže doslova opraviť samo
Takto sa pripravujú cestoviny carbonara. Recept predviedol sám Talian. „Rimania akceptovali“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.