21.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik).
Môže vajíčková nátierka bez majonézy chutiť dobre? Určite! Kulinárske experimenty sú vítané aj pri dobre známych jedlách. Hľadáte chutnú alternatívu, ktorá by vašu vajíčkovú nátierku urobila ešte krémovejšou? Alebo chcete trochu “zoštíhliť“ obľúbenú nátierku na sendviče? Je čas osviežiť svoje recepty.
Je vajíčková nátierka zdravá?
Vajcia na tvrdo sú jednou z najzdravších foriem, v ktorých môžeme konzumovať tento univerzálny produkt. Smažené omelety, vyprážané vajcia a miešané vajíčka sú ochudobnené o veľkú časť vitamínov a živín. Okrem toho obsahujú ďalšie kalórie z tuku použitého na vyprážanie. Varené vajcia sú preto vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí si chcú vychutnať zdraviu prospešné účinky vajec po lyžičkách.
Vďaka nim dodáme solídnu porciu dobre vstrebateľných bielkovín, lecitínu, ako aj vitamínov: A, D, E, K. Takéto jedlo zdravo zasýti a dodá telu potrebné palivo pre správne fungovanie. Zložky obsiahnuté vo vajciach zlepšujú koncentráciu, spomaľujú proces starnutia, zlepšujú krvný obeh a zastavujú rýchle výkyvy hladiny cukru. Nátierka, ktorú možno konzumovať na raňajky aj večeru, je chutným spôsobom ich doplnenia.
Na prísadách záleží
Zaradenie vajíčkovej nátierky do vášho stravovacieho plánu má mnoho výhod, ale za určitých podmienok. Ak je majonéza jednou z hlavných zložiek receptu, bolo by lepšie, keby takáto špecialita pristála na stoloch len občas. Hoci dodáva vajíčkam charakter a robí celok krémovejším, ide o výrobok, ktorý možno označiť za kalorickú bombu.
Jedna polievková lyžica majonézy obsahuje približne 170 kalórií a 20 g tuku. Z týchto dôvodov sa neodporúča často konzumovať výrobok, ktorý sa nachádza na zoznamoch výrobkov zakázaných počas redukčnej diéty. Napriek tomu sa chutnej nátierky nemusíte vzdať. Vajíčková nátierka bez majonézy bude stále chutiť a nepovedie k výčitkám svedomia z nesprávneho stravovania.
Čím môžem nahradiť majonézu vo vajíčkovej nátierke?
Veľmi dobrou alternatívou majonézy je prírodný jogurt. Nebojte sa, že stratíte hodnotu celého pokrmu. Stačí ho skombinovať s trochou horčice, aby nátierka bez majonézy nebola mdlá a mala výraznú chuť. Tu je základný recept, ktorý vám uľahčí zmeny vo vašom jedálnom lístku.
Ingrediencie:
- 8 vajec uvarených natvrdo
- 3 lyžice prírodného jogurtu
- 3 lyžičky obľúbenej horčice
- zväzok pažítky
- soľ a korenie podľa chuti
Spôsob prípravy:
- Vajíčka nakrájajte nadrobno a roztlačte vidličkou. Môžete ich tiež nastrúhať na jemnom strúhadle.
- Pažítku umyte, osušte a nasekajte. Pridajte k vajíčkam.
- Pridáme jogurt, horčicu a korenie. Dôkladne premiešajte. Nátierka je teraz hotová.
Nič vám nebráni v tom, aby ste si vopred pripravili väčšiu porciu diétnej vajíčkovej nátierky.
Uložte ju do chladničky a zefektívnite si prípravu jedla. Oceníte ju najmä ráno, keď často nie je dostatok času na prípravu raňajok od základu.
Vajíčková nátierka má viac ako jeden druh názvu
Dobrou alternatívou majonézy je aj odtučnený tvaroh. Je cenným doplnkom stravy a jeho chuť sa dobre hodí k vajíčkam, zelenine a vybraným koreninám. Priaznivci pikantnejších jedál ocenia pridanie chrenu. Na slávnostnú verziu môžete pripraviť pastu so syrom mascarpone – nepatrí síce medzi „vhodné“ ingrediencie, ale pri špeciálnych príležitostiach sa môžete hosťom pochváliť dokonale krémovou vajíčkovou nátierkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Už nesmažím ani nevarím. Objavila som nové obľúbené raňajky. Vajíčka teraz „odkladám“ do sitka
Dokonale tekutý žĺtok, zamatový a pevný bielok. Recept na výborné vajíčka mollet
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.