Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy, Záhrada,

Ako sa zbaviť machu z fasády? Jednoduchý spôsob bez chémie a renovácie

25.02.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Janis Kaugurs). Škaredé zelené výkvety na stenách trápia majiteľov mnohých slovenských domov. Fasáda pôsobí odpudivo a problém narastá veľmi rýchlo a doslova do obrovských...

25.02.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Janis Kaugurs).

Škaredé zelené výkvety na stenách trápia majiteľov mnohých slovenských domov. Fasáda pôsobí odpudivo a problém narastá veľmi rýchlo a doslova do obrovských rozmerov. Ak nebudeme konať okamžite, bez pomoci špecialistov to nezvládneme, čo znamená nemalé výdavky. Ako sa zbaviť machu a rias zo stien vášho domu pomocou domácich prostriedkov? Je možné úplne eliminovať riziko zeleného povlaku?

Mach – malebný, ale znepokojujúci.
Foto: Pixabay/TanteTati

Mach na fasáde. Odkiaľ to pochádza?

Zelený povlak na fasáde budovy nemusí byť spôsobený machom, ale aj riasami či ešte horšie plesňami. Našťastie sú všetky tieto lišajníky ošetrené podobnými látkami a proces ich odstraňovania je takmer identický.

Biologickou koróziou, ako sa niekedy výkvetom na omietke hovorí, trpia ako prvé severné a severovýchodné steny a všetky zatienené časti fasády. Priamou príčinou je vlhkosť na miestach, ktoré sú najmenej vysušené slnečnými lúčmi. Takéto prostredie je ideálnym miestom pre rozvoj machov, rias a húb, ktorým nevadí nedostatok pôdy, zvislý povrch a z pochopiteľných dôvodov aj sťažený prístup k živinám – všetko, čo potrebujú, sa k nim dostane počas zrážok.

Budovy nachádzajúce sa v blízkosti vodných nádrží, mokradí a lesov sú najviac náchylné na infekciu riasami a machmi. V praxi sa ich spóry, ktoré napádajú steny, vznášajú vo vzduchu a končia takmer všade – omietky v centrách miest sú ich pôsobeniu vystavené len o niečo menej (čo je dobre vidieť na neupravených fasádach mnohých starších panelákov). V prípade takýchto budov budete potrebovať tím špecialistov, ale na stenách súkromných domov môžete úspešne bojovať s machom samimusíte však rýchlo reagovať, akonáhle spozorujete prvé príznaky machu.

Ako sa zbaviť machu z fasády? Domáce prostriedky na zelený povlak

Existuje pomerne veľa domácich prostriedkov na boj proti riasam, plesniam a machom. Väčšina z nich je taká účinná, že by mala byť schopná zastaviť rast výkvetov už v počiatočnej fáze. Už teraz vás však musíme úprimne informovať, že v prípade zanedbaných takmer celoplošne zarastených stien nie je šanca si s problémom poradiť bez špeciálnych prípravkov.

Ak nemáme vhodné nástroje, môže byť potrebné zavolať aj renovačný tím. Ak mach poškodil štruktúru omietky, nepomôže ani najlepšia príprava a fasáda sa bude musieť odtrhnúť a znova naniesť od základov.

Ale ak si však včas všimneme, alebo skôr nebudeme príliš dlho ignorovať prvé, nepatrné známky náletu, v boji proti nim budú účinné nasledovné:

  • ocot
  • prášok na pečenie
  • saponát na riad

Niekedy na zmytie prvých príznakov stačí aj samotná voda. Celý proces výrazne uľahčuje použitie tlakového čističa, kde vysokotlakový prúd mechanicky „oddelí“ mach od omietky. Pred použitím je však dobré skontrolovať, či sila prúdu omietku nepoškodí (najmä ak máme pochybnosti o kvalite jej nanesenia alebo je omietka stará).

Bez tlakového čističa a niekedy súbežne s jeho používaním je dobré vybaviť sa kefou s dosť ostrými a tuhými štetinami (alebo niečím chúlostivejším ako „drôtené kefy“), kde môžete vydrhnúť povrch nečistôt.

Vyššie uvedené látky sa zmiešajú s vodou:

  • ocot 10%. v pomere 1:5,
  • sóda bikarbóna – min. polievková lyžica na liter,
  • saponát na riad 1:3.

Po umytí ktorýmkoľvek z nich je potrebné stenu opláchnuť. Ak umývanie prináša očakávané výsledky, oplatí sa okamžite použiť prípravky na zabránenie opätovnej infekcie.

Ak je aj napriek vášmu úsiliu na fasáde stále viditeľný mach alebo riasy, je lepšie ďalší pokus vynechať – efekt to takmer určite neprinesie, ale silné trenie môže poškodiť omietku alebo spôsobiť vyblednutie farby.

Ako fungujú prípravky na odstraňovanie machu z fasád?

Keď domáca liečba zlyhá, môžeme akceptovať nepekný vzhľad steny (ak nejde o pleseň, ktorá môže mať tiež negatívny vplyv na naše zdravie) alebo vyhľadať pomoc odborníkov. Môžeme ísť aj sami do stavebnej predajne alebo si objednať špecializované prípravky na odstraňovanie machu z fasády online.

Ide o silné, bioaktívne prípravky s vysokým (zásaditým) pH – napr. zásadité amónne zlúčeniny. Jednotlivé produkty môžu byť viac či menej „agresívne“ – silnejšie sa používajú v extrémne extrémnych prípadoch alebo na veľmi veľké plochy, kde to umožňuje znížiť použitie chemikálií.

Keď však domáca liečba zlyhá, môžeme akceptovať nepekný vzhľad steny (ak nejde o pleseň, ktorá môže mať tiež negatívny vplyv na naše zdravie) alebo vyhľadať pomoc odborníkov.
Foto: shutterstock/Janis Kaugurs

Odstránenie machu pomocou bežne dostupných prípravkov je väčšinou dosť podobné. V prípade jedného z populárnych, ľahko dostupných prostriedkov je návod na použitie nasledovný:

  1. Prípravok sa nanáša na vopred očistený povrch (ručne alebo tlakovým čističom).
  2. Aplikácia sa vykonáva štetcom, valčekom alebo striekaním
  3. Po aplikácii sa prípravok nechá na stene 24 hodín
  4. Potom sa zvyšné nečistoty odstránia štetcom alebo prúdom z tlakového čističa
  5. Po vykonaní prípadných opráv sa na stenu nanesie ďalšia vrstva prípravku a nechá sa zaschnúť

Samotná aplikácia nie je nijak zvlášť náročná a nemusí zahŕňať použitie profesionálneho vybavenia. Problémom však môže byť prístup k miestu, kde sa výkvety objavili – často si to vyžaduje rebrík alebo lešenie. Z tohto dôvodu bude v mnohých prípadoch lepšie a bezpečnejšie využiť služby firiem, ktoré sa týmto zaoberajú.

Ako zabrániť tomu, aby omietka zarástla machom?

Zdrojom problémov s machom na fasáde je vlhkosť – je nepravdepodobné, že sa nám podarí zvýšiť vystavenie slnečnému žiareniu alebo vystavenie daného úseku steny vetru (pokiaľ nebude možné napr. dole na strom v blízkosti). Prevencia v prípade machu na stene zvyčajne zahŕňa pravidelné používanie prípravkov proti výkvetom.

Alternatívou môže byť výmena omietky za takú, ktorá neabsorbuje vlhkosť – odborníci zhodne poukazujú na silikónovú omietku.

Ak sme pri výstavbe alebo plánujeme externú rekonštrukciu, stojí za to sa o túto tému zaujímať a vopred eliminovať riziko vzniku nevkusných zelených škvŕn na stenách. Cena 25-kilogramového vedra sa pohybuje od 40 do viac ako 75 EUR. Výrobcovia očakávajú spotrebu približne 10 vedier na 100 štvorcových metrov omietanej plochy.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nastriekajte raz a poriadne a sledujte. Vijačka krušpánová sa rozbehne na všetky strany

Kedy vysadiť tuje, aby ste sa mohli tešiť z krásnych rastlín? Záhradkári nesmú tento termín zmeškať


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zlepšuje chuť a imunitu. Jedzte na jeseň, keď je chladné obdobie v plnom prúde

23.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/itor). Na jeseň potrebuje telo špeciálnu podporu, aby sa dokázalo vyrovnať s číhajúcim chladom a infekciami. Ak chcete posilniť…

Navlečte ich na šnúrku a zaveste na plot. Zaženiete votrelcov, ktorí vo vašich záhradách robia spúšť

23.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Junaidirhamadan shutterstock/Ingrid Maasik). Diviak v záhrade dokáže narobiť veľa problémov. Jedna návšteva často stačí na zdevastovanie trávnika a zničenie…

Táto rastlina je krásna, ale nebezpečná. Ľudia ju milujú, ale môže zničiť budovu

22.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/crystaldream). Nie všetky okrasné rastliny sa oplatí vysádzať v blízkosti budov. To platí nielen pre rýchlo rastúci pohánkovec japonský,…

Urobte to s ružami v októbri. Na jar sa vám odvďačia

22.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Thomson_1). Ruže sa zdajú byť náročné na starostlivosť - v skutočnosti stačí len veľmi málo, aby nádherne kvitli a…

Takto zateplíte interiér vášho domu. Tieto doplnky sú nevyhnutnosťou na jeseň a zimu

22.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Jeseň a zima sú obdobím, keď sa chladné dni najčastejšie trávia v interiéri. Preto sa oplatí zabezpečiť,…

Auto Trendy

Mýtus alebo pravda: Musíte mať od novembra prezuté zimné pneumatiky? Odpoveď nájdete v cestných predpisoch

23.9.2024 Redakcia Auto trendy - Mali by byť od novembra všetky autá vybavené zimnými pneumatikami bez ohľadu na to, po akom type cesty budú jazdiť? Mnohí vodiči nevedia, či ide…

Nemecko sa obracia chrbtom k elektrikárom. Tak zlé to ešte nebolo

23.9.2024 Redakcia Auto trendy - Kríza v súvislosti s nezáujmom o elektromobily sa prehlbuje. Podľa najnovších údajov Európskeho združenia výrobcov automobilov klesol predaj batériových vozidiel v Nemecku, ktoré je najväčším…

Mercedes triedy A (W 169, 2004-2012): Klasika budúcnosti?

23.9.2024 Redakcia Auto trendy - Masívnejšia druhá generácia má už 20 rokov Všetko by malo byť lepšie, ale základná koncepcia zostáva rovnaká: V roku 2004 modelový rad 169 nahrádza prvú…

1321 km na jedno natankovanie. Omoda 9 je pripravená

23.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Chery International vidí v Európe veľkú príležitosť na úspech. K modelom Omoda 5 a Jaecoo 7 čoskoro pribudne ďalší model - elegantné SUV Omoda…

Defender Plug-In Hybrid - Pripravený na mestskú džungľu

23.9.2024 Redakcia Auto trendy - Defender je jedno z najznámejších mien v motorizme, ikonický model medzi nadšencami off-roadov. Nová generácia spája terénne schopnosti svojho predchodcu a dopĺňa ich o veľkú…

Za ako dlho vytriezviete po pive? Kedy si sadnúť za volant po vodke? Čo je to virtuálny alkoholtester?

23.9.2024 Redakcia Auto trendy - Ako dlho sa dá vydržať triezvy? Podľa štatistík sa približne 65 % všetkých nehôd spôsobených vodičmi pod vplyvom alkoholu stane v teplejšom období roka, od…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov