25.02.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Erhan Inga).
Kto povedal, že čokoládový koláč musí byť vyrobený z múky a cukru? S nižšie uvedeným receptom nebudete potrebovať žiadny z týchto produktov. Fit dezert z ovsených vločiek, banánov a kakaa pripravíte za pár minút.
Čokoládový koláč je jedným z najobľúbenejších dezertov. Nedá sa mu však uprieť, že jeho zloženie nie je práve najzdravšie. Vysoký obsah pšeničnej múky a bieleho cukru robí pochúťku vysoko kalorickou a neodporúča sa ľuďom, ktorí bojujú s cukrovkou a mnohými ďalšími chorobami. Ale čo ak sa dá pripraviť tak, aby bol viac „fit“? Nižšie vysvetľujeme, prečo je to možné.
Čokoládový koláč Express fit. Z pár ingrediencií ich pripravíte za 10 minút
Čokoládovo-ovsený koláč je perfektným nápadom na sladké občerstvenie alebo popoludňajší dezert ku káve. Jeho zloženie je veľmi jednoduché: mlieko, ovsené vločky, kakao a banány. Pridajte trochu prášku do pečiva, sódu bikarbónu a soľ, vďaka čomu bude pochúťka výnimočne jemná a nadýchaná – aj bez múky! Spojenie ingrediencií nezaberie viac ako 10 minút a o zvyšok sa postará rúra.
Ingrediencie:
- 250 ml mlieka,
- 150 ovsených vločiek,
- 70 g tmavého kakaa,
- 2 veľké banány,
- 1 plochá lyžička prášku do pečiva,
- štipka sódy bikarbóny,
- štipka soli.
Čokoládovo-ovsený koláč bez múky a cukru. Spôsob prípravy
Ovsené vločky dáme do misky a zalejeme horúcim mliekom. Premiešame, prikryjeme a potom necháme pár minút nabobtnať. Medzitým si banány roztlačíme vidličkou. Najlepšie sa tu však osvedčia veľmi zrelé, mäkké. Pridajte vajcia do banánovej kaše. Všetko dôkladne premiešame.
Do vzniknutej hmoty pridáme kakao, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Znova premiešame, aby mala zmes jednotnú konzistenciu bez hrudiek. Pridajte napučanú ovsenú kašu a jemne premiešajte, kým sa suroviny nespoja.
Pripravené cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Formu vložíme do rúry vyhriatej na 190 stupňov Celzia a pečieme asi 30 minút. Po uplynutí tejto doby dezert odstavíme a necháme vychladnúť.
Nakoniec ho môžete ozdobiť, ako len chcete. Koláč bude vyzerať lahodne obyčajný, posypaný práškovým cukrom alebo poliaty domácou polevou z tmavej čokolády. Ozdobiť ho môžete aj orieškami alebo mandľovými lupienkami.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na 2 vajíčka pridávam 2 polievkové lyžice tejto suroviny. Budú ešte nadýchanejšie a krémovejšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.