26.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mina709).
Sladká paprika je jedným z najobľúbenejších korenín, ktoré sa na Slovensku používa. Nielenže dokonale zvýrazňuje chuť našich jedál, ale má aj silné zdravotné účinky. Hoci ju väčšina z nás má v kuchyni, neuvedomujeme si jej blahodarné účinky.
Sladká paprika – takmer každý ju má vo svojej kuchyni
Sladká paprika je výrobok získaný mletím sušenej sladkej papriky, zvyčajne červenej odrody. Týmto procesom sa získava jemne mletý prášok s intenzívnou červenou farbou a jemnou sladkou chuťou.
Sladká paprika sa bežne používa v kuchyni ako prísada do mnohých mäsových aj zeleninových jedál. Jedlám dodáva nielen hĺbku chuti, ale aj intenzitu farby.
Okrem toho je sladká paprika známa svojím bohatstvom na vitamíny a minerály a svojimi zdraviu prospešnými vlastnosťami, vďaka čomu je obľúbenou zložkou mnohých jedál na celom svete.
Vlastnosti a výživová hodnota sladkej papriky. Prečo ju konzumovať?
Sladká paprika je skutočná vitamínová bomba. Jedna čajová lyžička tohto korenia obsahuje až 19 % dennej potreby vitamínu A. To však nie je všetko. Obsahuje aj vitamíny C a E, ktoré majú priaznivý vplyv nielen na stav pokožky, ale posilňujú aj prirodzenú imunitu organizmu.
Sladká paprika je tiež skvelým zdrojom minerálnych látok, ako sú horčík, draslík a železo. Okrem toho je bohatá na vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie tráviaceho systému.
Jej úloha v preventívnej zdravotnej starostlivosti je ešte pôsobivejšia. Vďaka obsahu betakaroténu, luteínu a zeaxantínu môže sladká paprika znížiť riziko niektorých druhov rakoviny.
Štúdie poukazujú aj na protizápalové vlastnosti a schopnosť regulovať hladinu cukru v krvi. Z tohto dôvodu by sladkú papriku mali do svojho jedálnička zaradiť najmä ľudia s cukrovkou 2. typu alebo inými metabolickými poruchami.
Okrem toho existujú dôkazy o tom, že konzumácia potravín ochutených sladkou paprikou môže znížiť hladinu „zlého“ cholesterolu a zároveň zvýšiť hladinu „dobrého“ cholesterolu. Okrem toho má vplyv aj na reguláciu krvného tlaku, čo môže byť dôležité pre ľudí s hypertenziou.
Sladká paprika – kontraindikácie. Kto by sa jej mal vyhnúť?
Nemožno poprieť, že sladká paprika má mnoho zdravotných výhod, ale treba mať na pamäti aj určité kontraindikácie.
Obzvlášť opatrní by mali byť ľudia, u ktorých sa v minulosti po konzumácii papriky vyskytli znepokojujúce príznaky alebo alergické reakcie.
Okrem toho by sa konzumácii sladkej papriky mali vyhnúť pacienti s refluxom a osoby trpiace ochoreniami žalúdočnej a dvanástnikovej sliznice.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Umývate brokolicu pod tečúcou vodou? Všetok hmyz v nej stále hniezdi. „Nová fóbia odomknutá“
Aké ovocie je najlepšie jesť v zime? Väčšina z nich siaha len po citrusoch, ale to nestačí.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.