27.02.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vbmark).
O paradajkách sa toho napísalo a povedalo veľa: každý veľmi dobre vie, že by sme ich mali zaradiť do našej stravy. Hoci sa veľa hovorí o kombinovaní tejto zeleniny s uhorkou, nepovažuje sa za najzdravšiu (dosť neprávom). Je však lepšie kombinovať paradajky s olivovým olejom: takéto duo bude mať veľký vplyv na fungovanie srdca a ďalších kľúčových systémov tela. Prečo sa oplatí jesť paradajky s olivovým olejom? Skontrolujme to.
Paradajky a olivový olej: Kombinácia antioxidantov
Čo nájdete v paradajkách? V zelenine je nespočetné množstvo zdraviu prospešných látok, no najcennejší z nich je lykopén. Je to silný antioxidant, ktorý dokáže minimalizovať riziko civilizačných chorôb a odstraňovať z tela prebytočné voľné radikály a aj toxíny.
Lykopén má najlepší vplyv aj na obehový systém, pretože pomáha znižovať krvný tlak a znižovať riziko aterosklerózy, čo prispieva k prevencii srdcového infarktu a mozgovej príhody. Pridanie olivového oleja môže zvýšiť účinok paradajok v tejto veci, pretože omega nenasýtené mastné kyseliny môžu zlepšiť lipidový profil.
Duo zlepší váš vzhľad!
Paradajky konzumované s olivovým olejom sú skvelým spôsobom, ako udržať pokožku mladú a zdravú dlhšie. Je to kvôli trom vitamínom prítomným v zelenine.
Zoznam začína vitamínom A , ktorý ovplyvňuje regeneráciu pokožky a zabezpečuje správny stav zraku.
Vitamín E, ktorý je zase nazývaný „vitamínom mladosti“, môže ponúknuť viac. Prečo? Pretože podporuje správnu štruktúru kolagénových vlákien, čo sa premieta do menšej viditeľnosti vrások a ich vyhladzovania.
Vitamín K zasa priaznivo ovplyvňuje kvalitu krvi a pomáha pri správnej stavbe telesných tkanív.
Stojí za zmienku, že tieto tri vitamíny sú rozpustné v tukoch. Čo to znamená? Že sa lepšie vstrebávajú do tela, keď táto látka pomáha lepšie ich vstrebávať. Olivový olej bude v tejto úlohe dokonale fungovať.
Perfektné fit jedlo
Nezabúdajte, že do jedálnička by ste mali zaradiť čerstvé ovocie a zeleninu, takže paradajky v tomto prípade nie sú výnimkou. Prečo?
Už vieme, že obsahuje veľa cenných vitamínov, ktoré sú potrebné pre život, no nemožno zabudnúť ani na to, že je výborným zdrojom vlákniny, ktorá pôsobí ako „balzam“ na črevá. Pomáha im tvrdo pracovať, reguluje tráviace procesy a pomáha im čistiť sa. Za zmienku stojí aj fakt, že paradajky sú nízkokalorické. V 100 g je len 20 kcal. Samozrejme, pridanie olivového oleja zvyšuje hodnotu takejto maškrty, ale nemali by ste sa nimi príliš obávať, pretože ide o takzvané zdravotné kalórie
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Maškrtíte večer? Týchto päť vecí môžete jesť beztrestne
Diéta počas menopauzy nemusí byť nočnou morou. Čo je dôležité? Výskum nenecháva žiadne pochybnosti
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.