27.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Roman Amur).
Na Sardínii, kde je priemerná dĺžka života nadpriemerná, sa o nej hovorí, že je elixírom dlhovekosti. Nie je to žiadna záhadná “ šťava z gumibobúľ“, ale chutná, výživná a zdravá polievka. Nemusíte ísť do Talianska, aby ste si pochutnali na nej a vychutnali si jej blahodarné účinky na zdravie. Vďaka tomuto receptu si ju môžete úspešne pripraviť aj doma.
Sardínia patrí medzi tzv. modrú zónu, teda miesta s najvyšším počtom storočných ľudí. Takáto dĺžka života je samozrejme ovplyvnená mnohými faktormi, vrátane podnebia, absencie stresu, pokoja a stravy. Niet pochýb o tom, že ľahký prístup k zdravým a nespracovaným potravinám má značný vplyv na zdravie.
Obyvatelia Sardínie svedomito využívajú dary prírody, ktorých je v miestnej pôde a mori dostatok.
Jedným z obľúbených jedál obyvateľov Sardínie je minestrone, známa ako polievka dlhovekosti. Z čoho sa skladá, ako ju pripraviť a ako chutí?
Minestrone alebo polievka dlhovekosti – ingrediencie
- 6 šálok vody
- 2 mrkvy
- 2 stonky zeleru
- 3 zemiaky
- 1 konzerva paradajok
- 7 PL olivového oleja
- 0,5 šálky sušených, olúpaných bôbov
- 0,5 šálky fazule borlotto
- 1 pohár cestovín acini di pepe (alebo tarhone)
- ¼ šálky cíceru
- 1 šálka vňatky feniklu
- 2 PL čerstvej petržlenovej vňate
- 2 PL lístkov bazalky
- 2 lyžičky mletého cesnaku
- ¼ šálky strúhaného parmezánu
- ½ čajovej lyžičky soli a korenia
Minestrone alebo polievka dlhovekosti – recept
- Fazuľu, cícer a bôb namočte na noc do vody. Po tomto čase všetko sceďte, dôkladne prepláchnite a pridajte do hrnca. Cibuľu nakrájajte na kocky a to isté urobte s mrkvou, cesnakom a zelerom. Na panvici rozohrejte olej a nakrájanú zeleninu na ňom orestujte.
- Keď zelenina zhnedne, vysypte ju do hrnca.
- Do toho istého hrnca pridáme zemiaky nakrájané na menšie kúsky, konzervované paradajky, fenikel a bazalku. Zalejeme vodou tak, aby bola zelenina v hrnci zakrytá. Obsah hrnca privedieme do varu.
- Zmiernite teplotu pod hrncom a varte nezakryté 40 minút. Po tomto čase pridajte cestoviny a podľa chuti osoľte a okoreňte. Posypte parmezánom. Hotovo!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Do vývaru zašľahajte 2 kusy. Bude číry a aromatický ako vždy. Zabudnete aj na penu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.