28.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Burakova).
Čo vznikne z kombinácie chrumkavého a v ústach sa rozplývajúceho pečiva, hustého a krémového pudingu a aromatických jabĺk? Recept na tartu s jablkami a pudingom – dokonalé občerstvenie a dezert, ktorý si získa srdcia milovníkov sladkého. Odporúčame, ako ho rýchlo pripraviť.
Tarta – čo je to za koláč?
Tarta podávaná na sladko alebo na slano je príkladom univerzálneho pokrmu, ktorý chutí vynikajúco nielen s ovocím a zeleninou, ale aj s omáčkou a mäsom. Nie je to nič iné ako dokonale chrumkavý spodok, ktorého stred je naplnený obľúbenou náplňou. Od ostatných druhov pečiva sa líši tým, že jej chýba toľko žiadaná nadýchanosť. Namiesto toho na tanieri vládne pevná a chrumkavá štruktúra.
Spočiatku sa koláče vôbec nestotožňovali s charakterom dezertu. Na dvorných stoloch dominovalo pečivo plné šťavnatého mäsa. Až postupom času sa ocenilo aj vydanie s krémom, vrstvou čerstvého ovocia a želé. Ide o celoročný dezert, na ktorý možno s úspechom použiť ovocie dostupné v obchodoch. Duo vanilkového pudingu a jabĺk namočených v cukrovom sirupe sa považuje za jednu z najzaujímavejších kombinácií.
POZRITE TIEŽ: Jednoduchý čokoládový koláč. Chvíľa miešania, dve chvíle pečenia a najlepšia sladkosť je hotová
Chrumkavá tarta s jablkami a pudingom
Chuť na sladké sa objaví nečakane a nedovolí vám sústrediť sa na nič iné. Ak nie ste fanúšikom zákuskov kupovaných v obchode, môžete si doma vyčarovať niečo rýchle a jednoduché. Ideálnou možnosťou na skrotenie chuti do jedla je drobivý koláč s množstvom pudingu a jabĺk. Nielenže skvele vyzerá, ale šíri aj príjemnú vôňu a rozvoniava v ústach.
Ingrediencie na krehké cesto
- 200 g pšeničnej alebo krupicovej múky,
- 120 g studeného masla,
- 2 lyžice práškového cukru,
- 1 žĺtok,
- 1 zarovnaná čajová lyžička prášku do pečiva,
- 2 lyžice studenej vody.
Ingrediencie na puding
- 750 ml mlieka,
- 150 g jemného cukru,
- 32 g vanilkového cukru,
- 100 g pšeničnej múky,
- 1 pudingový prášok (vanilkový alebo krémový),
- 4 žĺtky,
- 1 celé vajce.
Okrem toho
- 800 g jabĺk,
- 3 PL citrónovej šťavy,
- 100 ml vody,
- 1 čajová lyžička zemiakovej múky,
- 2 polievkové lyžice cukru,
- štipka škorice.
POZRITE TIEŽ: Jablká nastrúhame, zmiešame ich so zmesou a scedíme na panvicu. Jednoduchšie a rýchlejšie sa koláč pripraviť nedá
Ako sa robí jablková tarta? Recept
- Začnite prípravou krehkého cesta na základ. Do veľkej misy preosejte múku, pridajte práškový cukor, prášok do pečiva, studené maslo nakrájané na kocky a žĺtka.
- Suroviny nasekajte nožom alebo rozdrvte rukami, potom pridajte studenú vodu a rýchlo vypracujte hladké a elastické cesto.
- Krehké cesto zabaľte do priehľadnej potravinovej fólie, vložte do chladničky a chlaďte 30 minút. Medzitým si maslom vymastíte tortovú formu s priemerom 26 cm.
- Po vychladnutí cesto rozvaľkajte a vložte do formy, pričom okraje opatrne vyložte. Dno popichajte vidličkou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C na 15-20 minút.
- Ako pripraviť pudingový krém na tortu? Do hrnca nalejte 500 ml mlieka a na miernom ohni priveďte do varu.
- V samostatnej miske zmiešajte zvyšné mlieko, bežný a vanilkový cukor, pudingový prášok, žĺtky a vajce. Zmiešané ingrediencie vlejte do vriaceho mlieka.
- Obsah hrnca za stáleho miešania zohrejte. Spočiatku sa môžu objaviť hrudky, no po pár minútach získa puding dokonale krémovú konzistenciu.
- Takto pripravený hustý puding nechajte niekoľko minút vychladnúť a potom preložte na krehký základ.
- Do malej misky nalejte vriacu vodu, pridajte citrónovú šťavu, škoricu, zemiakovú múku a cukor. Takto pripravenou zmesou zalejte jablká nakrájané na tenké plátky a po chvíli z nej vyberte ovocie.
- Plátky jablka položte na pudingovú vrstvu v ružičkách alebo iných ozdobných vzoroch. Cesto vložte späť do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia asi na 15 minút.
- Upečený koláč s pudingom a jablkami položte na mriežku. Po úplnom vychladnutí vrch posypte práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cítiť ich na míle ďaleko. Je to kvôli tomuto koreniu, ktoré sa spája so zimou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.