28.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Moving Moment).
Múka je v kuchyni základnou zložkou, ktorá sa používa na prípravu pečiva, dezertov, chleba a ďalších výrobkov. Najznámejšia biela múka však nemá takmer žiadnu výživovú hodnotu. Čím môžete nahradiť pšeničnú múku?
Múka je dôležitou súčasťou varenia a kuchyne, pretože zahusťuje a spája prísady v slaných aj sladkých receptoch. Kľúčom k výberu najzdravšej múky je nájsť takú, ktorá je bohatá na živiny a vhodná pre vaše potreby pri varení.
Spočiatku boli alternatívne múky určené pre ľudí s potravinovými alergiami alebo intoleranciami, prípadne pre tých, ktorí dodržiavajú špeciálne diéty. Postupom času sa stali čoraz atraktívnejšími pre ľudí, ktorí si jednoducho chcú spestriť svoj jedálniček.
Ktorá múka je najzdravšia? Na pšeničnú múku rýchlo zabudnete
Bežná a univerzálna pšeničná múka je nielen vysoko kalorická, ale počas procesu rafinácie aj zbavená živín. Navyše neobsahuje takmer žiadnu vlákninu, bielkoviny ani zdravé tuky. V dôsledku toho môže okrem iného spôsobovať priberanie na váhe. Nahradenie rafinovanej bielej pšeničnej múky špaldovou múkou môže pomôcť stabilizovať hladinu glukózy, čím podporí chudnutie. Špalda je obilné zrno, ktoré je známe už stáročia a v Európe sa hojne pestuje. Jej popularita v 19. storočí poklesla, ale v súčasnosti sa opäť vracia. Toto na živiny bohaté zrno má vysoký obsah sacharidov a je vynikajúcim zdrojom vlákniny. Okrem toho má špalda v porovnaní s pšenicou vyššiu antioxidačnú kapacitu (odstraňuje voľné radikály).
Čím môžete nahradiť pšeničnú múku? Táto alternatíva pre diétu aj mimo nej je skvelým spôsobom, ako to zistiť
Podobne ako pšenica a iné obilniny, aj špalda sa skladá prevažne zo sacharidov, z ktorých väčšinu tvorí škrob alebo dlhé reťazce molekúl glukózy. Vláknina v špalde pomáha spomaľovať trávenie a vstrebávanie, čo pomáha znižovať výkyvy hladiny cukru v krvi. Vysoký príjem vlákniny je silne spojený so zníženým rizikom obezity, srdcových ochorení a cukrovky 2. typu. Je skvelou náhradou pšeničnej múky a má neutrálnu chuť. Možno ju použiť do mnohých jedál, sladkého pečiva, polievok a omáčok, ako aj do chleba. Môžete sa presvedčiť o mnohých výhodách konzumácie výrobkov na báze špaldovej múky vo vašej strave:
- dlhší pocit sýtosti,
- vplyv na reguláciu črevného cyklu a prevenciu zápchy,
- zvýšený a podporený metabolizmus,
- žiadna túžba po občerstvení medzi jedlami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Maškrtíte večer? Týchto päť vecí môžete jesť beztrestne
Jedzte večer a účinky sa dostavia ráno. Takto znížite hladinu cukru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.