29.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vladislav Noseek).
Muffiny sú pravdepodobne jedným z najjednoduchších druhov pečiva. Stačí zmiešať niekoľko prísad, naliať ich do formičiek a upiecť. Ale niekedy, bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíme, sa koláčiky jednoducho nepodaria. Vyskúšame rôzne recepty a prísady a stále nevyzerajú ani nechutia tak, ako by sme chceli. To bol aj môj problém. Pomohla mi hrsť ryže.
Recept na muffiny nie je zložitý. Stačí len zmiešať prísady, naliať ich do formičiek a upiecť. Po krátkej chvíli vytiahnete z rúry asi tucet krásne upečených koláčikov, ktoré by ste radi zjedli ešte horúce. Niekedy sa však tieto koláčiky nepodaria tak, ako by mali, bez ohľadu na recept alebo použité ingrediencie.
Rozmočené muffiny – dajú sa jesť?
Muffiny boli mojím strašiakom dlhé roky a málokedy som sa k ich výrobe dostala. Pretože zakaždým to skončilo rovnako. Rozmočené a mastný spodok. Takéto cesto sa pravdaže dá zjesť (za predpokladu, že nemáte žalúdočné problémy – koláčiky sú ťažko stráviteľné).
Trik na muffiny – ako sa vyhnúť rozmočeniu?
Trik na muffiny, ktoré nebudú rozmočené? Na internete som narazila na množstvo rád. Okrem iného, nemiešať cesto príliš dlho, neotvárať rúru počas pečenia, používať prísady izbovej teploty a nepreháňať to s ťažkými polevami, ako je ovocie alebo arašidové maslo. Okrem toho sa ukázalo, že veľkým problémom bolo nedostatočné rozloženie tepla vo vnútri plechov, ako aj skutočnosť, že na dne sa hromadila prebytočná voda a tuk. Riešenie sa ukázalo ako triviálne.
Trik na dokonalé muffiny som náhodou našla na facebookovej stránke cukrárky z USA. Odborníčka vysvetlila, že na odstránenie problému stačí len hrsť ryže. Do každej formy alebo otvoru vo forme nasypete trochu suchej ryže tak, aby bolo pokryté dno, a potom vložíte papierové košíčky. Až potom do nich nalejete cesto a celé to vložíte do rúry. Takto sa teplo lepšie rozloží po všetkých muffinoch a zároveň sa zabráni nadmernému hromadeniu vlhkosti a tuku na dne.
„Pečiem už 60 rokov a nikdy som o tom nepočula. Vďaka!“
„Robím to už roky. Naozaj to funguje“
– píšu ľudia v komentároch pod príspevkom.
Muffiny s použitím tohto triku vychádzajú naozaj nádherne. Odkedy som sa naučila tento trik, robila som ich už niekoľkokrát a vždy boli dokonale vlhké a vôbec nie rozmočené odspodu. Prestala som sa obávať, že koláčiky budú rozmočené, a robím ich raz týždenne alebo aj častejšie. Poznali ste tento trik na dokonalé muffiny? Možno máte nejaké vlastné recepty, ktoré odporúčate?
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na čokoládové muffiny za 15 minút. Dokonale sladučké a jemné – rozplývajú sa v ústach
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.