1.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ElenaVah).
Zemiakové placky sú zdanlivo také jednoduché jedlo, ale nie vždy sa nám podarí pripraviť ich tak, ako by sme chceli. Najviac si želáme, aby boli zvonka chrumkavé a vnútri mäkké. Ako docieliť, aby boli správne? Je tu jeden krok, na ktorý musíte dbať, a to teplota.
Zemiakové placky sú veľmi populárne, pretože ich príprava je pomerne rýchla a jednoduchá. V ideálnom prípade sú zvonka chrumkavé a zvnútra mäkké. Nie vždy sa to však podarí. Najpravdepodobnejším dôvodom môže byť… ponáhľanie sa. To, či zemiakové placky vyjdú tak akurát, totiž závisí od toho, či sa dodrží jeden krok.
Čo urobiť, aby boli zemiakové placky zvonka chrumkavé a vnútri mäkké? Dávajte pozor na teplotu
Všetko závisí od smaženia, konkrétne od teploty oleja, v ktorom palacinky smažíte. Mali by sa smažiť v dobre rozohriatom tuku. Optimálna teplota je približne 180 stupňov Celzia. Ako to skontrolujete, ak nemáte kuchynský teplomer? Jednoducho položte kúsok surového cesta na panvicu. Ak začne na okrajoch hnednúť a olej okolo neho prská, znamená to, že je dobre zohriaty. Zemiakové placky smažte na strednom plameni.
Odporúča sa tiež, aby ste strúhané zemiaky pred smažením zbavili prebytočnej tekutiny. Ak to urobíte, zbavíte sa nielen vody, ale aj cenného škrobu, ktorý je zodpovedný za neskoršiu chrumkavosť placiek. Preto je lepšie prebytočnú tekutinu, ktorá sa nazbiera napríklad v miske, do ktorej zemiaky strúhate, vyliať, než ich stláčať.
Niektorí ľudia používajú ďalší trik. Do zemiakovej zmesi pridávajú jednu zložku, ktorá zabezpečí chrumkavosť. Ide o čajovú lyžičku jedlej sódy. Na druhej strane, aby zemiakové placky nepili príliš veľa tuku, treba do nich pridať ďalší produkt – ocot. Stačí polievková lyžica tejto tekutiny a pokrm bude mať oveľa lepšiu chuť. Niet pochýb o tom, že zemiakové placky sú oveľa chutnejšie, keď nie sú namočené alebo dokonca zaliate tukom. Po vyprážaní sa ich však aj tak oplatí osušiť na papierovej utierke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zemiakové placky bez gramu múky a pridania vajíčka. Sú príjemne chrumkavé a rozplývajú sa v ústach
Tieto dvojzeleninové rezne robím aspoň raz týždenne. Sú chutné a lacné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.