2.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pbd Studio).
Ako vyrobiť domáci chlieb, ktorý nezatuchne, nezvyšuje hladinu cukru a chutí lepšie ako chlieb z pekárne? Myslela som si, že to nie je také jednoduché a už vôbec nie chutné. Ó, ako som bola prekvapená. Chlieb bez múky je to najlepšie, čo sa mi kedy stalo. Je mäkký a vláčny a brucho mi po ňom nenafúkne.
Domáci chlieb bez múky? To znie… zvláštne. Aj ja som si to myslela, kým som nevyskúšala tvarohový chlieb. Tento recept mi doslova zmenil život a určite aj jeho dosť dôležitú časť, a to výživu. Nemôžem jesť príliš veľa sacharidov a chlieb mi naozaj chýbal. Po obyčajnom chlebe, dokonca aj po kváskovom ražnom chlebe, by sa mi zbláznil cukor v krvi a zaspávala by som v stoji. Tvarohový chlieb mi umožnil pochutnať si na lahodných sendvičoch a vďaka vysokému obsahu bielkovín už zjem jeden krajíček. Tento recept musíte poznať.
Chlieb som upiekla bez múky. Je mäkký a vláčny až štyri dni
Ingrediencie:
- 500 g tvarohu v kocke, ja som použila polotučný,
- 3 stredne veľké vajcia,
- čajová lyžička prášku do pečiva
- 100 g slnečnicových semienok,
- 200 g ľanových semienok,
- soľ podľa chuti (ja som pridala aj lyžičku provensálskych byliniek),
- 2 čajové lyžičky čierneho kmínu – nepovinné, ja ho mám rada.
Chlieb bez múky – takto som ho pripravila ja
O tvaroh som sa postarala hneď na začiatku. Vedela som, že ten mletý z kelímku pravdepodobne nebude vhodný, iba ak na tvarohový koláč. Vybrala som si tvaroh v kocke, vajíčka som mala domáce a zvyšok bol jednoducho v kuchynských skrinkách. Slnečnicové a ľanové semienka často pridávam do šalátov a rasca je mojím obľúbeným doplnkom do sendvičov.
Sendviče sú mojou veľkou slabosťou, avšak po pečivu z múky mi je jednoducho zle. Oveľa lepšie sa cítim, keď jem viac bielkovín, ale doteraz som nevedela nájsť alternatívu k svojej slabosti. Až donedávna. Tvarohový chlieb je výborný, mäkký a vláčny celé dni. A čo viac – po dvoch dňoch jedenia takýchto chlebíčkov mi zmizli opuchy z tváre a moje bruško bolo „spokojné“.
Tvaroh som dala do misy a rozšľahala som doň vajcia. Na kuchynskej váhe som odmerala správne množstvo semiačok a začala som to celé ručne miesiť. Nenapadlo ma pomáhať si vidličkou, ale to by mi skrátilo prácu. Keď som rozdrvila hrudky z tvarohu, pridala som soľ a korenie. Ešte chvíľu som hnetla a potom som zmes vybrala z misy.
Pripravila som si plech na pečenie a vystlala ho papierom. Potom som naň rozložila tvarohovú zmes a vytvarovala bochník. Rúru som predhriala v dostatočnom predstihu, aby som nestrácala čas. Teplota bola 200 stupňov, funkcia horného-spodného ohrevu. Piekla som ho hodinu, ale mohla som ho vytiahnuť o chvíľu skôr. Vyšiel však výborný a mäkký.
Ako chutí chlieb bez múky?
Chuťovo sa veľmi nelíši od normálneho chleba s množstvom obilnín. Nemá ani tú charakteristickú horkosť, ktorú majú niektoré kváskové chleby. Je jemnej chuti a veľmi aromatický po pridaní čierneho kmínu. Je to naozaj skvelý recept a ľutujem len jednu vec – že som nepridala tekvicové semienka. Ak niekto drží nízkosacharidovú diétu ako ja a miluje chlebíčky a zároveň z rôznych dôvodov nemá rád múky, toto je naozaj záruka šťastia a čo je dôležité, poskytne slušnú dávku bielkovín.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Domáci ovsený chlieb nemá konkurenciu. Taký v obchode nenájdete. Je výborný a chrumkavý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.