Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Záhrada,

Zasiať teraz. Ušetríte peniaze a váš balkón bude preplnený kvetmi

5.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/polkadot_photo). Keď pocítime prvé jarné záblesky, mnohí z nás sa tešia na pestrofarebné kvety v našom bezprostrednom okolí. Je to veľmi vhodný čas na...

5.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/polkadot_photo).

Keď pocítime prvé jarné záblesky, mnohí z nás sa tešia na pestrofarebné kvety v našom bezprostrednom okolí. Je to veľmi vhodný čas na premyslenie, aké rastliny si vybrať na balkón, aby zdobili priestor počas celej sezóny. Hoci s výsadbou budete musieť počkať, kým pominie riziko mrazov, už v prvej štvrtine roka sa môžete pustiť do výsevu. Je to nielen zaujímavý záhradnícky zážitok, ale aj spôsob, ako ušetriť peniaze.

S prípravou balkóna na letnú sezónu môžete začať už začiatkom roka.
Foto: shutterstock/polkadot_photo

Výsev kvetov sa oplatí

Výsev kvetov na balkóne nie je úlohou vyhradenou pre skúsených odborníkov na rastliny. Hoci si vyžaduje špecifické podmienky pre semená (najmä svetlo, teplo a optimálnu vlhkosť), je veľmi obohacujúca a umožňuje vám začať pracovať na vašej zelenej zbierke ešte pred príchodom jari.

Výsev semien je spôsob, ako ušetriť peniaze. Jeden balíček zvyčajne nestojí viac ako niekoľko eur a môžete z neho získať značnú úrodu balkónových rastlín. Porovnanie s nákupom hotových sadeníc, kde jedno balenie môže stáť niekoľko eur, je jednoduchý výpočet.

POZRITE TIEŽ: Umiestnite staré CD do svojej záhrady

Základné zásady výsevu

Klíčiace semená potrebujú správne ošetrenie, aby mohli nerušene rásť a časom sa premenili na drobné balkónové kvety. Pozrite si najdôležitejšie pravidlá, ktorými sa riadi starostlivosť o mladé sadenice, aby práca prebiehala hladko a priniesla požadované výsledky.

  • Semená potrebujú vlhký substrát. Nepremáčajte ich však – stagnujúca voda spôsobuje hnilobu a náchylnosť na plesňové ochorenia. Zalievajte ich pomocou rozprašovača – tak jemný postrek vody nepoškodí sadenice. Vodu dodajte, keď vrchná vrstva pôdy v nádobe začne vysychať.
  • Pri výseve semien balkónových rastlín nezabudnite, že potrebujú prístup k svetlu. Je to jedna zo základných podmienok ich bujného rastu. Snažte sa im nájsť miesto na slnečnom parapete, najlepšie orientovanom na juh.
  • Balkónové kvety potrebujú na klíčenie teplo. Optimálna teplota je 18 až 22 °C. Nebude im vadiť blízkosť zdroja tepla, napríklad radiátora.
Klíčiace semená potrebujú správne ošetrenie, aby mohli nerušene rásť a časom sa premenili na drobné balkónové kvety.
Foto: shutterstock/Alexander_Safonov

POZRITE TIEŽ: Vezmite korenie z kuchyne a pridajte ho do kôpky. Krtko a hraboš sa za chvíľu odsťahujú

Kráľovné balkóna alebo kedy vysievať muškáty?

Už roky sú prvými, ktoré vám napadnú, keď premýšľate o usporiadaní kvetinového záhonu na balkóne. Pelargónie, ktoré kvitnú počas celého leta a napĺňajú svoje bezprostredné okolie príjemnou vôňou, sú už roky na popredných miestach v zozname najobľúbenejších balkónových kvetov.

Ak si nechcete zaobstarať odrezky, vysaďte muškáty vo februári alebo v marci. Čas klíčenia môžete využiť na pomalú úpravu balkónového priestoru. Určite svetlé miesto pre kvetináč s muškátmi.

Ktoré balkónové kvety sa vysievajú ako prvé? Rozhodnite sa pre trvalo kvitnúce begónie

Tento druh je vybraný nielen pre svoje dlhé kvitnutie, ale aj pre svoju pomerne vysokú odolnosť voči škodcom a chorobám. Jednoduché pestovanie a estetický vzhľad – to je najkratšia možná charakteristika trvalo kvitnúcej begónie. Je to jedna z najskorších rastlín, ktoré možno vysievať už vo februári, prípadne na samom začiatku marca.

Je to jedna z najskorších rastlín, ktoré možno vysievať už vo februári, prípadne na samom začiatku marca.
Foto: shutterstock/IRINA CHETVERIKOVA

Petúnie ako kvety pre slnečný balkón

Na slovenských balkónoch sa bežne objavujú pohárikovité kvety v rôznych odtieňoch – od bielej cez ružovú, červenú až po fialovú. Aké sú tieto druhy? Keď spojíme výrazné kvetenstvo s mäsitými stonkami pokrytými lepkavými chĺpkami, niet pochýb. Hovoríme o pestovaní petúnií na balkóne.

Existuje mnoho odrôd, najobľúbenejšia je surfinia. Rastliny z tejto čeľade milujú slnečné a teplé stanovištia. Je dôležité mať na pamäti, že umiestnenie kvetináča s petúniou do tieňa môže spôsobiť oneskorenie kvitnutia až o mesiac. Začnite však výsevom – najvhodnejší čas je marec.

Začnite však výsevom – najvhodnejší čas je marec.
Foto: shutterstock/Totokzww

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ktoré kvety vysádzať v marci?

Táto krásna popínavá rastlina dodáva záhradám jedinečný charakter. A nie je vôbec ťažké ju pestovať


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako často by ste mali zalievať kaktusy? Zapamätajte si jedno pravidlo

08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dragana Gordic). Mnohí ľudia, ktorí si chcú ušetriť prácu so starostlivosťou o rastliny, sa rozhodnú pestovať kaktusy. Vyžadujú minimálnu…

Dajte do záhrady starý hrniec. Susedia budú krútiť hlavami, že im to nenapadlo

08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Aj tie najlepšie sa časom zhoršujú a často horia. Kam vyhodiť staré hrnce? Na skládku určite nie.…

Praskanie paradajok je vážny problém. Záhradníci navrhujú, ako sa s tým vysporiadať

08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Raksan36studio). Pestovanie paradajok nám umožňuje vychutnať si vlastné, veľmi chutné plodiny. Niekedy však aj napriek náležitej starostlivosti paradajky na…

Naneste na päty a rozlúčte sa s nevzhľadnými, bolestivými prasklinami. Stojí to menej ako 1 EUR

08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kateryna Artsybasheva). Suché a popraskané päty bývajú zdrojom nepohodlia – vyzerajú nevzhľadne a spôsobujú bolesť. V lete, keď oveľa…

Kvitnúce paradajky, ale bez plodov? Záhradník odhaľuje dôvody

08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/emmanine). Mnohí ľudia sa rozhodnú pestovať paradajky, ktoré potom prinášajú chutné a zdravé ovocie. Stáva sa však, že hoci…

Auto Trendy

Čierna skrinka v aute povinná od 7. júla. Ako funguje a čo zaznamenáva?

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Od 7. júla musí byť každé nové osobné a dodávkové vozidlo s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony, ktoré sa predáva v krajinách EÚ, vybavené záznamníkom…

Tieto uvoľnené SUV robia na trhu čoraz väčšie prekvapenie. Čísla neklamú

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Luxusné a zároveň uvoľnené vozidlá SUV značky Volvo sú naďalej hnacím motorom predaja švédskej značky. Výrobca z Göteborgu môže oslavovať nárasty nielen v Európe. Čísla…

Tesla a motor V8? Neuveríte, keď to budete počuť

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Tesla s motorom V8? Nie celkom, ale znie to rovnako. To všetko vďaka šikovnému redizajnu, ktorý sa práve dostáva na web.

Caravaning. Pre koho aký karavan? Praktický sprievodca

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Obdobie pandémie 2020/2021 mnohých z nás upozornilo na to, že dovolenku možno stráviť aj v karavanoch. Vo svete je táto forma cestovania a trávenia voľného…

Potrebujú dieselové vozidlá častejšie meniť olej?

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Medzi benzínovými a naftovými motormi je niekoľko rozdielov. Potrebujú však naftové vozidlá častejšie výmenu oleja, pokiaľ ide o údržbu?

Bude takto vyzerať ďalší GR od Toyoty? To by nám nevadilo

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Ďalší GR od Toyoty? Prečo nie! Pred časom sa na internete objavila fáma, že Gazoo Racing usilovne pracuje na športovejšej verzii crossoveru Toyota Crown. Takéto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov