6.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova).
Recept na najlepší koláč mojej svokry je celkom jednoduchý, koláč vyzerá krásne na tanieri a stavím sa, že ho každý pozná. Recept je veľmi, veľmi starý a dôležité sú višne. Ako sa robia klasické dunajské vlny? Všetko vysvetlím.
Vtipov a anekdot o svokrách je tu veľa. Niektoré sú viac, iné menej pravdivé, ale povedzme si na rovinu – aj svokra je „človek“ a v kuchyni má často veľké skúsenosti. A aj keby som si ju chcela doberať, nemôžem – je skvelá kuchárka a ešte lepšia v pečení koláčov. Jej charakteristickým receptom je už desaťročia nesmrteľný koláč Dunajská vlna. Používa na neho višne, ale v závislosti od typu hostiny si zakladá na dvoch druhoch, buď na kompótových, alebo sirupových, či likérových višniach. Už sa teším na najbližšiu rodinnú oslavu – tento koláč robí špeciálne pre mňa na veľký plech.
Výstavný koláč mojej svokry. Ako vytvoriť ikonické dunajské vlny?
Ingrediencie na pudingovú hmotu:
- 500 ml mlieka, najlepšie tučného mlieka,
- 1 balenie vanilkového pudingu,
- 250 g masla,
- 2 neúplné lyžice cukru (ak puding neobsahuje cukor).
Ingrediencie na koláč:
- 350 g hladkej múky typu 500,
- 1 plná polievková lyžica tmavého kakaa,
- 3/4 šálky oleja,
- 3/4 šálky mlieka,
- 160 g cukru,
- 3 stredne veľké vajcia,
- 2 vrchovaté čajové lyžičky prášku do pečiva.
Ingrediencie na čokoládovú polevu:
- 200 g tmavej čokolády,
- 100 ml sladkej smotany,
- lyžica masla.
Okrem toho približne 300 g višní z kompótu, sirupu alebo likéru.
Dunajské vlny – spôsob, ako ich pripraviť:
- Začnite s cestom. Vajíčka rozbijeme do misky a prisypeme cukor. Do ďalšej misky preosejte múku a zmiešajte ju s práškom do pečiva. Pomocou vysokorýchlostného mixéra šľahajte vajcia a cukor, kým nezblednú. Potom tenkým prúdom prilievajte olej. Keď sa všetko spojí, striedavo pridávajte múku a mlieko.
- Vzniknuté cesto rozdeľte na dve časti. Jednu z nich vylejte na plech vyložený papierom na pečenie. Do zvyšného cesta pridáme tmavé kakao a dôkladne premiešame. Potom ho opatrne nalejte na svetlé cesto.
- Teraz je čas na višne. V sitku ich scedíme od tekutiny, ktorá by mohla koláč rozriediť. Potom ich položte na vrch tmavého cesta a prstom ich mierne zatlačte. Po upečení sa tak vytvoria krásne vzory pripomínajúce vlny. Potom vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte približne 30-35 minút.
- Kým sa koláč pečie, pripravte si pudingový krém. Do hrnca nalejte 350 ml mlieka a priveďte ho do varu. Do zvyšku studeného mlieka nasypte pudingový prášok a cukor. Dôkladne premiešajte a za stáleho miešania vlievajte do horúceho mlieka tenkým prúdom. Keď zmes zhustne, odstavte ju a nechajte vychladnúť.
- Mäkké maslo vyšľaháme mixérom do bledej peny a po lyžiciach pridávame vychladnutý puding. Mixujte, kým nevznikne hustý, zamatový krém. Pudingový krém natrieme na vychladnutý upečený koláč a rozotrieme.
- Potom si pripravíme čokoládovú polevu. Čokoládu rozdrobíme do misky a misku postavíme nad hrniec s horúcou vodou. Rozpustite ju vo vodnom kúpeli a potom pridajte smotanu a maslo. Zmiešajte a nalejte na koláč. Vrch zarovnajte a ak chcete, môžete na torte urobiť vzor pomocou lyžice alebo vidličky. Podávajte, keď poleva stuhne.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Úsmev svokry je dokonalý dezert na dnešný deň. Je sladký, krémový a vo vnútri skrýva prekvapenie
Tvarohový koláč bude chutiť ako sladký obláčik, ak použijete túto jedinú prísadu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.