Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Moja svokra robí najlepší koláč. Recept si pamätá dinosaury a dôležité je konkrétne ovocie

6.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova). Recept na najlepší koláč mojej svokry je celkom jednoduchý, koláč vyzerá krásne na tanieri a stavím sa, že ho každý pozná. Recept...

6.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova).

Recept na najlepší koláč mojej svokry je celkom jednoduchý, koláč vyzerá krásne na tanieri a stavím sa, že ho každý pozná. Recept je veľmi, veľmi starý a dôležité sú višne. Ako sa robia klasické dunajské vlny? Všetko vysvetlím.

Koláč „Dunajské vlny“ – nikto neodolá
Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova

Vtipov a anekdot o svokrách je tu veľa. Niektoré sú viac, iné menej pravdivé, ale povedzme si na rovinu – aj svokra je „človek“ a v kuchyni má často veľké skúsenosti. A aj keby som si ju chcela doberať, nemôžem – je skvelá kuchárka a ešte lepšia v pečení koláčov. Jej charakteristickým receptom je už desaťročia nesmrteľný koláč Dunajská vlna. Používa na neho višne, ale v závislosti od typu hostiny si zakladá na dvoch druhoch, buď na kompótových, alebo sirupových, či likérových višniach. Už sa teším na najbližšiu rodinnú oslavu – tento koláč robí špeciálne pre mňa na veľký plech.

Recept na koláč dunajské vlny – najdôležitejšie sú višne
Foto: shutterstock/nada54

Výstavný koláč mojej svokry. Ako vytvoriť ikonické dunajské vlny?

Ingrediencie na pudingovú hmotu:

  • 500 ml mlieka, najlepšie tučného mlieka, 
  • 1 balenie vanilkového pudingu, 
  • 250 g masla, 
  • 2 neúplné lyžice cukru (ak puding neobsahuje cukor).

Ingrediencie na koláč:

  • 350 g hladkej múky typu 500, 
  • 1 plná polievková lyžica tmavého kakaa, 
  • 3/4 šálky oleja, 
  • 3/4 šálky mlieka, 
  • 160 g cukru, 
  • 3 stredne veľké vajcia, 
  • 2 vrchovaté čajové lyžičky prášku do pečiva. 

Ingrediencie na čokoládovú polevu:

  • 200 g tmavej čokolády,
  • 100 ml sladkej smotany,
  • lyžica masla.

Okrem toho približne 300 g višní z kompótu, sirupu alebo likéru.

Dunajské vlny – spôsob, ako ich pripraviť:

  1. Začnite s cestom. Vajíčka rozbijeme do misky a prisypeme cukor. Do ďalšej misky preosejte múku a zmiešajte ju s práškom do pečiva. Pomocou vysokorýchlostného mixéra šľahajte vajcia a cukor, kým nezblednú. Potom tenkým prúdom prilievajte olej.  Keď sa všetko spojí, striedavo pridávajte múku a mlieko. 
  2. Vzniknuté cesto rozdeľte na dve časti. Jednu z nich vylejte na plech vyložený papierom na pečenie. Do zvyšného cesta pridáme tmavé kakao a dôkladne premiešame. Potom ho opatrne nalejte na svetlé cesto. 
  3. Teraz je čas na višne. V sitku ich scedíme od tekutiny, ktorá by mohla koláč rozriediť. Potom ich položte na vrch tmavého cesta a prstom ich mierne zatlačte. Po upečení sa tak vytvoria krásne vzory pripomínajúce vlny. Potom vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte približne 30-35 minút. 
  4. Kým sa koláč pečie, pripravte si pudingový krém. Do hrnca nalejte 350 ml mlieka a priveďte ho do varu. Do zvyšku studeného mlieka nasypte pudingový prášok a cukor. Dôkladne premiešajte a za stáleho miešania vlievajte do horúceho mlieka tenkým prúdom. Keď zmes zhustne, odstavte ju a nechajte vychladnúť. 
  5. Mäkké maslo vyšľaháme mixérom do bledej peny a po lyžiciach pridávame vychladnutý puding. Mixujte, kým nevznikne hustý, zamatový krém. Pudingový krém natrieme na vychladnutý upečený koláč a rozotrieme. 
  6. Potom si pripravíme čokoládovú polevu. Čokoládu rozdrobíme do misky a misku postavíme nad hrniec s horúcou vodou. Rozpustite ju vo vodnom kúpeli a potom pridajte smotanu a maslo. Zmiešajte a nalejte na koláč. Vrch zarovnajte a ak chcete, môžete na torte urobiť vzor pomocou lyžice alebo vidličky. Podávajte, keď poleva stuhne.

Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Úsmev svokry je dokonalý dezert na dnešný deň. Je sladký, krémový a vo vnútri skrýva prekvapenie

Tvarohový koláč bude chutiť ako sladký obláčik, ak použijete túto jedinú prísadu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Smažíte mäso takýmto spôsobom? Nebuďte prekvapení, ak z neho vytečie voda. Radšej sa držte týchto pravidiel

22.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aleksei Isachenko). Voda, ktorá pri pečení vytečie z mäsa, okamžite znižuje našu chuť do jedla. Nevyzerá to veľmi lákavo…

Moja mama týmto punčom vždy namáčala piškótu. Koláč nikdy nebol suchý. Len voda a 3 prísady

22.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Evgeniya Sheydt). Do čoho mám namočiť piškótu? Túto otázku si kladie každý, kto sa pustil do prípravy torty. Určite…

Recept na expresný a ultra zdravý chlieb. Pripravíte ho za 3 minúty

21.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Joanna 12). Máte chuť na čerstvý domáci chlieb, ktorý nielen výborne chutí, ale aj podporuje vaše zdravie? Tento recept…

Tento koláč prekoná aj jablkový koláč. Je jemný, ale nie príliš sladký

21.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto). Sezóna sliviek sa začína koncom júla a trvá do začiatku októbra. Toto ovocie sa oplatí použiť na prípravu…

Ako kúpiť tú najlepšiu tekvicu? Na polievku si vyberte túto odrodu

20.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Deman). Tekvica je jedným zo symbolov jesene a zároveň produktom, ktorý sa v tomto období ľahko používa v kuchyni.…

Auto Trendy

Mercedes oslavuje úspech vo Formule 1 špeciálnou edíciou AMG GT 63 Pro

23.9.2024 Redakcia Auto trendy - Pri príležitosti Veľkej ceny Singapuru oslavuje Mercedes-Benz spolu so svojím partnerom Petronas úspech vo Formule 1. V rámci tohto podujatia nemecký výrobca predstavuje limitovanú edíciu…

Spoločnosť Stellantis podniká kroky, aby sa vyhla situácii, v ktorej sa ocitol Volkswagen. Skupina nechce zatvoriť továrne

23.9.2024 Redakcia Auto trendy - Skupina Stellantis sa chce vyhnúť zatváraniu závodov, ako to oznámila spoločnosť Volkswagen. Aké opatrenia spoločnosť prijíma?

Mýtus alebo pravda: Musíte mať od novembra prezuté zimné pneumatiky? Odpoveď nájdete v cestných predpisoch

23.9.2024 Redakcia Auto trendy - Mali by byť od novembra všetky autá vybavené zimnými pneumatikami bez ohľadu na to, po akom type cesty budú jazdiť? Mnohí vodiči nevedia, či ide…

Auto zabalené do plastu. Ochráni taška auto pred zaplavením?

24.9.2024 Redakcia Auto trendy - Plastová taška do auta ako spôsob ochrany auta pred povodňami? Na internete vyvolala rozruch fotografia Porsche 911 zaparkovaného v plastovom vreci. Riešením je ochrana auta…

Nemecko sa obracia chrbtom k elektrikárom. Tak zlé to ešte nebolo

23.9.2024 Redakcia Auto trendy - Kríza v súvislosti s nezáujmom o elektromobily sa prehlbuje. Podľa najnovších údajov Európskeho združenia výrobcov automobilov klesol predaj batériových vozidiel v Nemecku, ktoré je najväčším…

Mercedes triedy A (W 169, 2004-2012): Klasika budúcnosti?

23.9.2024 Redakcia Auto trendy - Masívnejšia druhá generácia má už 20 rokov Všetko by malo byť lepšie, ale základná koncepcia zostáva rovnaká: V roku 2004 modelový rad 169 nahrádza prvú…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov