6.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Timolina).
Ako pripraviť dobré zemiakové placky? Zvnútra by mali byť mäkké a zvonka zlatisté a chrumkavé. Odchyľovali sa vaše predchádzajúce jedlá od tohto obrazu a z panvice sa odlievali gumené výtvory? Kľúčom k úspechu je správny pomer ingrediencií. Dodržiavajte pravidlo 1:1 a vaše zemiakové placky budú zakaždým dokonalé.
Prečo nie sú zemiakové placky chrumkavé?
Chrumkavé zemiakové placky si vyžadujú pozornosť pri výbere surovín, technike prípravy a správnej teplote vyprážania. Starostlivá príprava zmesi, kontrola oleja na panvici a použitie najlepších produktov sú kľúčom k dosiahnutiu zlatistých zemiakových placiek, ktoré budú chutiť každému. Pozrime sa bližšie na faktory, ktoré môžu zmariť naše kulinárske úsilie.
- Nevhodný výber zemiakov. Zvyčajne sa odporúča použiť najprv „staré“ zemiaky. Je dôležité vybrať múčnaté odrody zemiakov s vysokým obsahom škrobu.
- Nadmerná vlhkosť. Práve tento problém sa často stáva odpoveďou na otázku, prečo sú zemiakové placky gumové. Pri príprave zmesi nezabudnite zemiaky vždy osušiť v sitku alebo pomocou kuchynskej utierky.
- Nesprávna teplota oleja. Smaženie zemiakových placiek pri príliš nízkej teplote spôsobí nadmernú absorpciu tuku. Palacinky nasiaknuté olejom nemajú šancu stať sa chrumkavými. Na druhej strane, vyprážanie pri príliš vysokej teplote spôsobí, že placky budú zvonka rýchlo zhnednuté, ale vo vnútri zostanú surové. Zemiakové placky by sa mali smažiť pri teplote 170 – 180 °C.
Najlepšie zemiakové placky – tento pomer si zapamätajte zakaždým
Základné informácie máme. Prejdime k ďalšiemu kulinárskemu patentu na dokonalé zemiakové placky. Týka sa pomerov zložiek pri príprave zmesi.
Čo je pravidlo 1:1? Znamená to, že na 1 kilogram zemiakov použijete 1 polievkovú lyžicu múky. Ak dodržíte aj podmienku výberu múčnatej odrody zemiakov, bude to stačiť na získanie zemiakovej zmesi dokonalej konzistencie.
Ako skontrolujeme teplotu vyprážaného pokrmu? Teplomer nie je potrebný
Nadšenci varenia si robia zásoby pomôcok na uľahčenie kulinárskych experimentov. Napriek tomu nie každý má vo svojej výbave teplomer. Nemusíte si ho hneď kupovať, keď rozmýšľate, ako vyprážať zemiakové placky. Stačí vykonať jednoduchý test.
Kým sa olej na panvici zohrieva, nakvapkajte doň trochu zemiakovej zmesi. Keď sa okolo nej začnú tvoriť charakteristické bublinky, teplota je tak akurát.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo urobiť, aby boli zemiakové placky zvonka chrumkavé a vnútri mäkké? Tento krok je kľúčový
Zemiakové placky bez gramu múky a pridania vajíčka. Sú príjemne chrumkavé a rozplývajú sa v ústach
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.