9.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Erhan Inga).
Recept na škoricové slimáky sa môže na prvý pohľad zdať zložitý. Mnohých ľudí odradí od pečenia týchto buchiet skutočnosť, že majú nezvyčajný tvar. V skutočnosti však nie je vôbec zložité ho správne pripraviť. Odporúčame vám vyskúšať tento recept na škoricové slimáky a svoju zručnosť, pretože ak raz niekto ochutná tieto sladkosti, navždy si ich zamiluje.
Škoricové slimáky majú všetko, čo má hýčkavé pečivo mať. Sú mäkké a nadýchané ako buchty, sú sladké, ale nie príliš sladké, nádherne voňajú (ach, tá škorica!), majú maslo a ako viete, maslo je život a sú zakončené osviežujúcou citrónovou polevou, ktorá dokonale rozbíja sladkosť koláča a náplne. Jednoducho žiť, nie umierať!
Preto musíte mať recept na škoricovníky v záložkách prehliadača alebo v papierových zošitoch či knihách receptov. Niektorí ľudia majú voči nim určité obavy kvôli nezvyčajnému, pokrútenému tvaru buchiet. Pravdou však je, že nie je vôbec ťažké takéto slimáky pripraviť. Stačí, ak cesto rozvaľkáte a potom ho nakrájate na kúsky. O zvyšok sa postará droždie a rúra. Všetko je podrobne opísané v nasledujúcom recepte.
Recept na škoricové slimáky je poklad. Vždy, keď ich robím, rýchlo miznú
Ingrediencie na cesto:
- 450 g pšeničnej múky,
- 250 ml vlažného mlieka,
- 50 g čerstvého droždia,
- 50 g cukru,
- 65 g masla,
- 2 žĺtky,
- 2 vajcia, z toho jedno na potretie škoricových buchiet,
- štipka soli.
Ingrediencie na škoricovú náplň:
- 4 PL škorice,
- 80 g cukru,
- 75 g masla.
Z týchto pomerov vychádza približne 24 slimákov, samozrejme, záleží na tom, na koľko kusov nakrájate roládu z cesta.
Spôsob prípravy:
V miske rozdrobte droždie. Pridajte lyžičku cukru, lyžicu múky a 50 ml vlažného mlieka. Je dôležité, aby mlieko nebolo ani príliš teplé, pretože by mohlo zničiť kvasnice, ani príliš studené, pretože kvasnice nevykysnú. Zmiešajte ingrediencie a nechajte asi štvrť hodiny pôsobiť, aby droždie vzišlo.
Medzitým nasypte múku do samostatnej misy. Primiešajte soľ a cukor, pridajte zvyšné mlieko a nakoniec vykysnutý kvások. Cesto zmiešajte a potom ho vymieste ľubovoľným spôsobom, buď pomocou kuchynského robota, alebo ručne. Ja dávam prednosť kuchynskému robotu, ale viem, že sa tu nájdu aj tradicionalisti. V tejto fáze pridajte vaječné prísady. Pokračujte v miesení niekoľko minút a pridajte mäkké maslo. Cesto na škoricové slimáky by malo byť pružné, hladké a malo by sa dobre oddeľovať od ruky. Prikryte ho bavlnenou utierkou a nechajte ho hodinu na teplom mieste, aby zdvojnásobilo svoj objem.
Pripravte si pracovnú plochu alebo dosku. Poprášte ju múkou, aby sa vám cesto lepšie rozvaľkalo. Chvíľu ho mieste, rozdeľte na polovicu a každú polovicu rozvaľkajte do tvaru štvorca. Cesto potrite mäkkým maslom, potom posypte škoricou a cukrom. Zrolujte a nakrájajte na kúsky. Závitky položte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ich asi 20 minút mierne vykysnúť. Potom ich potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte 20 minút pri teplote 175 stupňov Celzia s možnosťou pečenia zhora nadol.
Recept na škoricové slimáky je takmer hotový. Aby sa slimáky leskli, po upečení a miernom vychladnutí ich musíte potrieť citrónovou polevou. Ako pripravíte polevu? Jednoducho vyšľahajte niekoľko lyžíc práškového cukru so šťavou z jedného citróna.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na neskutočne chutné čučoriedkové buchty ako od babičky. Vždy sa dobre podaria
Už žiadne nudné buchty. Urobte z cesta guľôčky a položte na ne vidličku. Výsledok vás prekvapí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.