10.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Kinek00).
Väčšina z nás po zjedení nakladaných uhoriek vodu vyleje. Neuvedomujeme si však, akú veľkú chybu robíme. Nemalo by sa to robiť za žiadnych okolností. Má skvelé vlastnosti, ktoré sa dajú využiť.
Šťava z uhoriek je zdrojom vitamínov a minerálov, ale mnohí z nás sa jej aj tak zbavia hneď, ako zjedia poslednú uhorku. Treba však mať na pamäti, že takáto voda môže vďaka vitamínom skupiny B zlepšiť vzhľad pokožky, vlasov a nechtov. Reguluje tiež krvný tlak a má mnoho ďalších účinkov – napríklad protizápalové alebo analgetické. Tým sa však pozitíva nekončia.
Po zjedení nakladaných uhoriek vodu nevylievajte. V kuchyni sa môže ešte hodiť
Šťava z uhoriek je výborným doplnkom do uhorkovej polievky. Dodá pokrmu oveľa intenzívnejšiu, uhorkovú a kyslastú chuť. Pomocou tejto šťavy môžete tiež ľahko zakysliť kyslastú polievku alebo boršč. Najväčším prekvapením však bude skutočnosť, že uhorkovú šťavu môžete použiť na podliatie duseného mäsa. Vďaka tomu bude nielen chutnejšie, ale aj jemné a delikátne.
Ako používate šťavu z uhoriek? Môžete z nej pripraviť niečo dobré
Zaujímavé je, že šťava z nakladaných uhoriek sa výborne hodí na kyslé tofu, a tak sa z nej dá vyrobiť skvelá rastlinná alternatíva k tvarohu alebo fete. Stačí pridať trochu do rozdrobeného tofu, ochutiť a dať na sendvič. Oplatí sa ju piť aj pri kocovine – takáto voda rehydratuje telo a vyrovnáva stratené elektrolyty.
Uhorková šťava je tiež vynikajúcou alternatívou octu. Výborne sa bude hodiť aj na prípravu následných kyslých uhoriek. Možno ju použiť aj na prípravu domáceho chleba, ktorý svojou chuťou prekvapí aj tých najväčších skeptikov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Túto chybu v kuchyni robíme inštinktívne. Vajcia sa rýchlejšie kazia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.