10.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/baibaz).
Hrášok najčastejšie končí v polievke, ale dá sa z neho pripraviť veľké množstvo jedál, pričom nás obmedzuje len naša kulinárska fantázia. Jeho prítomnosť v jedálnom lístku je neoceniteľná: je zdrojom bielkovín a aminokyselín a bez nich telo nebude správne fungovať. V skutočnosti hrášok najčastejšie končí v polievkach, ale oplatí sa ho pridať aj do iných jedál. Skôr ako vám však pristane na tanieri, musíte vedieť, ako ho uvariť. Odhalíme vám tajomstvo varenia hrachu.
Hrášok v strave? Neoceniteľný!
Môže sa zdať, že sušený hrášok je každému dobre známy, ale na našich tanieroch sa neobjavuje často. Inak je to s ostatnými strukovinami, ako je bôb, fazuľa alebo módne cícer či šošovica. Je to škoda, pretože starý dobrý hrach si tiež zaslúži pozornosť a svojimi vlastnosťami sa od ostatných príbuzných nelíši. Ako variť hrach? Ukazuje sa, že diabol sa skrýva v detailoch, pretože zo zvyku to môžeme robiť zle. Lúpaný a nelúpaný hrach si vyžadujú odlišné zaobchádzanie. Oplatí sa poznať rozdiel, aby sme nerobili veci zbytočne.
Ako variť nelúpaný hrach?
Hrášok si vyžaduje viac pozornosti, aby sa správne uvaril. Je potrebné ho vopred namočiť, aby jeho vlákna zmäkli a rýchlejšie sa uvarili. Najlepšie je namočiť ho do vody noc predtým a pred vložením do hrnca vodu vyliať, hrášok prepláchnuť a vložiť do novej. Ako dlho variť nelúpaný hrach? Hotový bude po hodine a pol. Stojí za to vedieť, že hrach si vyžaduje menej vody ako pri príprave napríklad fazule. Hladina vody by mala byť o centimeter vyššia ako hladina hrášku.
Ako variť lúpaný hrášok?
Máme po ruke lúpaný hrášok? Jeho varenie je rýchlejšie, pretože sa nemusí vopred namáčať. Pred vložením na sporák je však dobré hrášok niekoľkokrát prepláchnuť. Od bodu varu je lúpaný hrach hotový približne po 45 minútach.
Nech už varíte akýkoľvek hrach, je dobré ho sledovať a odstraňovať prípadnú penu, ktorá sa vytvorila na povrchu vody.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo pridať do vody, aby vajíčka nepopraskali? Môj spôsob vás možno prekvapí
Chlieb pevne zabaľte a vložte slamku. S týmto výrobkom chlieb vydrží až pol roka
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.