10.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe ().
Sú skvelé ako príloha k chlebu a sladkému pečivu. Výborne chutia v šalátoch a zeleninových jedlách, ako aj v mäsových pokrmoch. Dobre sa hodia do ovsenej kaše, nahrádzajú nezdravé pochutiny a pasta z nich je skvelou náhradou masla. Slnečnicové semienka sú bohaté na vitamíny, obsahujú veľa bielkovín a sú dobrým zdrojom vlákniny. Stojí za to zaradiť ich do svojho jedálnička, pretože prinášajú telu mnoho výhod. Zistite, aké vlastnosti sa im pripisujú a ako si vyrobiť pastu zo slnečnicových semienok.
Slnečnicové semienka – čo obsahujú?
Slnečnicové semienka obsahujú mnoho cenných živín pre správne fungovanie organizmu. Predovšetkým sú bohatým zdrojom vitamínu E – tri polievkové lyžice slnečnicových semienok stačia na pokrytie dennej potreby tohto vitamínu u dospelého človeka. Poskytujú aj vitamíny skupiny B vrátane kyseliny listovej, niacínu a vitamínu B6, ako aj vitamín C. Obsahujú tiež draslík, železo, horčík a vápnik.
Slnečnicové semienka obsahujú aj veľké množstvo bielkovín, významné množstvo vlákniny a zdraviu prospešných tukov. Okrem toho poskytujú telu rastlinné zlúčeniny, ako sú flavonoidy a fenolové kyseliny, ktoré sú silnými antioxidantmi.
100 g slnečnicových semienok má 584 kcal.
Ktoré slnečnicové semienka sú najzdravšie?
Slnečnicové semienka sa dajú kúpiť prakticky v každom obchode s potravinami. Slnečnicové semienka sú k dispozícii lúpané alebo nelúpané, surové, pražené, solené aj nesolené. Najlepšie je vyberať si semená, ktoré sú ekologicky pestované, bez použitia pesticídov alebo iných škodlivých látok. A tie v nespracovanej forme. Pred konzumáciou nelúpaných jadier je potrebné najskôr odstrániť škrupinu.
Vlastnosti slnečnicových semienok
Nie je možné vymenovať všetky výhody konzumácie slnečnicových semienok. Je ich pomerne veľa. Poukážeme na tie najdôležitejšie.
Slnečnicové semienka prirodzene posilňujú imunitu, a to okrem iného vďaka prítomnosti vitamínu E, zinku a selénu. Vitamín E je silný antioxidant, zabraňuje ničeniu zdravých buniek voľnými radikálmi a okrem iného zabezpečuje vyššiu odolnosť voči prechladnutiu. Zinok podmieňuje správnu funkciu imunitného systému a má protizápalový účinok a selén je súčasťou antioxidačných enzýmových systémov, ktoré znižujú škodlivé účinky voľných radikálov. Prítomnosť silných antioxidantov znižuje aj riziko vzniku rakoviny.
Konzumácia slnečnicových semienok má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu – zložky v nich obsiahnuté znižujú koncentráciu „zlého“ cholesterolu a krvný tlak, čím pomáhajú znižovať riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Okrem toho sa odporúčajú ľuďom s cukrovkou 2. typu (majú nízky glykemický index). Výsledky štúdie ukázali, že denná konzumácia 30 g slnečnicových semienok znižuje koncentráciu glukózy v krvi približne o 10 %.
Chrumkanie slnečnicových semienok pozitívne ovplyvní aj činnosť mozgu, vzhľad pokožky alebo proces chudnutia.
Pri konzumácii slnečnicových semienok je dôležité zachovať striedmosť. Je tiež dôležité si uvedomiť, že slnečnicové semienka sú silným alergénom.
Pasta zo slnečnicových semienok – nahradí maslo
Slnečnicová pasta je skvelou nátierkou na chlieb. Nahradí arašidové maslo, maslo a tvaroh. Dobre sa hodí aj ako dip alebo poleva na omáčky. Je vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín, zdravých tukov, vitamínu E (vitamín mladosti), horčíka (na podporu mozgových funkcií a zmiernenie emocionálneho napätia) a draslíka (nevyhnutný pre správnu činnosť srdca).
Ako vyrobiť pastu zo slnečnicových semiačok?
Výroba pasty zo slnečnicových semien nie je zložitá a nevyžaduje si veľa práce. Potrebujete len niekoľko ingrediencií, hoci recept môžete vždy obmieňať svojimi obľúbenými prísadami.
Ingrediencie na slnečnicovú pastu:
- 1,5 šálky slnečnicových semien namočených cez noc v studenej vode,
- 5 lyžíc rastlinného oleja,
- soľ a korenie (podľa chuti).
Môžete pridať napríklad sušené paradajky, cesnak, petržlenovú vňať alebo údenú papriku či paradajkový pretlak.
Slnečnicové semienka scedíte. Do misky, v ktorej budete pastu mixovať (môžete použiť mixér), vložte všetky prísady a rozmixujte ich na hladkú pastu. V prípade potreby dochuťte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchly chlieb, ktorý je najlepší na ráno. Táto prísada mu len pridáva na chuti
Vezmite slnečnicové semienka a prihoďte ich na zamiokulkas. Rýchlo si všimnete jednu zmenu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.