Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy,

Najlepší spôsob čistenia roštu plynového sporáka. Chémia nebude potrebná

11.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yulia Nemchenko). Pravidelné čistenie kuchyne by malo zahŕňať aj čistenie grilu a horákov sporáka. Dôkladné čistenie týchto prvkov nielenže udrží estetické vlastnosti domácich spotrebičov...

11.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yulia Nemchenko).

Pravidelné čistenie kuchyne by malo zahŕňať aj čistenie grilu a horákov sporáka. Dôkladné čistenie týchto prvkov nielenže udrží estetické vlastnosti domácich spotrebičov na vysokej úrovni, ale obmedzí aj vznik nebezpečných patogénov. Ako vyčistiť rošt a horáky plynového sporáka krok za krokom?

Ako vyčistiť rošt a horáky plynového sporáka krok za krokom?
Foto: shutterstock/Yulia Nemchenko

Prečo je potrebné pravidelne čistiť rošt a horáky sporáka?

Plynový sporák je kuchynský spotrebič, ktorý je obzvlášť náchylný na znečistenie. Preto je dôležité ho pravidelne čistiť. V ideálnom prípade by sa to malo robiť pravidelne a sporák by sa mal utrieť hneď, ako sa znečistí, napr. keď sa naň vyleje polievka alebo omáčka. Nezriedka sa však stáva, že na sporáku zaschnú škvrny. Potom je oveľa ťažšie sa ich zbaviť.

Prečo je potrebné pravidelne čistiť rošt a horáky vášho sporáka? Nečistoty nahromadené na tomto zariadení sa môžu stať živnou pôdou pre nebezpečné plesne a baktérie. Navyše, zanedbaný sporák nielenže vyzerá veľmi nevzhľadne, ale nemusí ani správne fungovať. To platí najmä v prípade, ak sú horáky silne znečistené. Nezriedka sa stáva, že ich nie je možné zapnúť.

Čistenie roštu a horákov plynového sporáka krok za krokom

Kompletné upratovanie kuchyne nie je príliš zložité – zvládnete ho za 15-20 minút. Musíte si len vedieť zorganizovať prácu.

  1. Pred čistením roštu a horákov sa musí uzavrieť prívod plynu do spotrebiča. Horáky musia byť vypnuté, aby ich bolo možné bezpečne vybrať a vyčistiť. Pritom je potrebné dbať na to, aby ste náhodne nepoškodili iskrište.
  2. Ďalším krokom je vyčistenie roštu a horákov čistiacimi prostriedkami alebo prostriedkami pripravenými svojpomocne. Na tento účel sa vám bude hodiť najbežnejšia čistiaca špongia na svete. Niektoré škvrny si môžu vyžadovať väčšiu pozornosť a intenzívnejšie čistenie, najmä zaschnuté zvyšky jedla.
  3. Posledným krokom je dôkladné utretie a vysušenie vyčistených predmetov. Nevkladajte ich späť na sporák, kým sú ešte vlhké, pretože potom hrozí, že zariadenie nebude správne fungovať.

Pred nasadením roštu a horákov späť na miesto je dobré varnú dosku umyť a venovať pozornosť priestoru medzi horákmi. Na tomto mieste by ste mali dbať aj na to, aby ste vodou náhodou neošetrili zapaľovaciu sviečku. Sporák dôkladne osušte, napríklad papierovou utierkou.

Existujú škvrny, s ktorými si nemusí poradiť ani niekoľkominútové čistenie roštu. Silne zaschnuté mastné škvrny si vyžadujú špeciálne metódy.
Foto: shutterstock/Janis Smits

Domáce prostriedky na čistenie roštu na varenie

Existujú škvrny, s ktorými si nemusí poradiť ani niekoľkominútové čistenie roštu. Silne zaschnuté mastné škvrny si vyžadujú špeciálne metódy. Našťastie je možné vytvoriť domáce prípravky, ktoré pomáhajú poradiť si s odolnými škvrnami na rošte na varenie. Domáce prípravky navyše neobsahujú silné chemické látky.

Jedným z nich je jedlá sóda. Tento prostriedok sa bežne používa pri čistení. S jej pomocou môžete vytvoriť pastu, ktorá je ideálna na umývanie organických nečistôt, ako je napríklad práve zaschnutá mastnota. Ako sa dá vyrobiť? Jednoducho zmiešajte 1 polievkovú lyžicu jedlej sódy s približne jednou čajovou lyžičkou vody. Zmes by mala nadobudnúť konzistenciu želé. Výsledný prípravok by sa mal rozotrieť po celom rošte (vybratom z variča) a nechať pôsobiť približne 30-40 minút. Po uplynutí tejto doby by sa mal celý opláchnuť pod teplou vodou a v prípade potreby by sa mali odolnejšie nečistoty očistiť špongiou (mali by potom bez problémov odísť).

Na čistenie roštu môžete použiť aj ocot. Treba však poznamenať, že ocot by sa mal používať len na odstránenie anorganických nečistôt, ako je hrdza alebo vodný kameň. Ak chcete vyrobiť čistiaci prostriedok na gril na báze octu, zmiešajte ocot s vodou v pomere 3:1 a nalejte ocot do fľaše s rozprašovačom. Približne po 20 minútach môžete celú vec dôkladne umyť špongiou a opláchnuť pod teplou vodou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Sporák vás konečne prestane desiť. Tu sú prostriedky, ktoré rozpúšťajú nečistoty!

Ako vyčistiť rúru pomocou tablety do umývačky riadu? Zdá sa to náročnejšie, ako to v skutočnosti je


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Naneste na päty a rozlúčte sa s nevzhľadnými, bolestivými prasklinami. Stojí to menej ako 1 EUR

08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kateryna Artsybasheva). Suché a popraskané päty bývajú zdrojom nepohodlia – vyzerajú nevzhľadne a spôsobujú bolesť. V lete, keď oveľa…

Všimli ste si to na nohavičkách? Namiesto toho, aby ste ich odložili do zásuvky, vyhoďte ich rovno do koša

08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Pixel-Shot). Koľko rokov nosíte tie isté nohavičky? Nemusíte to hovoriť nahlas. Keď stále vyzerajú v poriadku, je ťažké vyhodiť…

Zabalte si nohy do alobalu. Stačí 30 minút relaxácie. Zažehnáte nepríjemný problém

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Alobal je nenápadný výrobok, ktorý sa zvyčajne nachádza v kuchyni a po ktorom siahame najmä pri varení…

Máte mílie na tvári? Namiesto toho, aby ste ich vytláčali, natrite ich týmto. Vytiahne podkožné vyrážky

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vchal). Mílie na tvári sú malé, biele podkožné vyrážky, ktoré sa vyskytujú vo väčších skupinách. Najčastejšie sa objavujú na…

Recept na tento dezert som si priniesla z Talianska. Už si bez neho neviem predstaviť leto. Osviežujúci a chutný

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/carpe89). Taliani sú majstri chutných dezertov. V horúcich dňoch nič tak neosvieži ako vychladený krémový, jemný a mimoriadne zamatový…

Auto Trendy

Čierna skrinka v aute povinná od 7. júla. Ako funguje a čo zaznamenáva?

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Od 7. júla musí byť každé nové osobné a dodávkové vozidlo s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony, ktoré sa predáva v krajinách EÚ, vybavené záznamníkom…

Tieto uvoľnené SUV robia na trhu čoraz väčšie prekvapenie. Čísla neklamú

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Luxusné a zároveň uvoľnené vozidlá SUV značky Volvo sú naďalej hnacím motorom predaja švédskej značky. Výrobca z Göteborgu môže oslavovať nárasty nielen v Európe. Čísla…

Tesla a motor V8? Neuveríte, keď to budete počuť

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Tesla s motorom V8? Nie celkom, ale znie to rovnako. To všetko vďaka šikovnému redizajnu, ktorý sa práve dostáva na web.

Caravaning. Pre koho aký karavan? Praktický sprievodca

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Obdobie pandémie 2020/2021 mnohých z nás upozornilo na to, že dovolenku možno stráviť aj v karavanoch. Vo svete je táto forma cestovania a trávenia voľného…

Potrebujú dieselové vozidlá častejšie meniť olej?

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Medzi benzínovými a naftovými motormi je niekoľko rozdielov. Potrebujú však naftové vozidlá častejšie výmenu oleja, pokiaľ ide o údržbu?

Bude takto vyzerať ďalší GR od Toyoty? To by nám nevadilo

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Ďalší GR od Toyoty? Prečo nie! Pred časom sa na internete objavila fáma, že Gazoo Racing usilovne pracuje na športovejšej verzii crossoveru Toyota Crown. Takéto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov