13.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Isaac Spedding).
Pre niektorých je pitie kávy každodenným ranným rituálom, iní ju pijú len preto, že sa potrebujú povzbudiť, ale existuje aj veľká skupina ľudí, pre ktorých je čas strávený pri šálke kávy jedným z najpríjemnejších okamihov dňa, najmä keď si vychutnávajú nápoj nazývaný flat white. Čo to je, ako chutí a dá sa flat white pripraviť aj doma?
Káva flat white – čím sa vyznačuje?
Káva flat white sa v posledných rokoch stala veľmi obľúbenou a veľmi často sa objednáva v kaviarňach po celom svete, čo môže svedčiť o jej dobrej chuti. Flat white je mliečna káva, ktorá sa pripravuje z dvojitého espressa a správne napeneného horúceho mlieka. Podľa baristov by malo mať mlieko konzistenciu riedkej smotany. Treba však poznamenať, že mlieko nesmie byť také spenené ako v prípade cappuccina.
Takáto káva spája intenzitu espressa s jemnou chuťou mlieka, čo pre mnohých kávičkárov predstavuje dokonalú kombináciu. Flat white sa zvyčajne podáva v 150 ml šálkach, ale na mnohých miestach sú k dispozícii aj 210 ml a dokonca 420 ml šálky.
Odkiaľ pochádza káva flat white?
Káva flat white bola vynájdená v Austrálii, hoci niektoré zdroje uvádzajú, že flat white pochádza z Nového Zélandu. Jedno je isté – flat white vznikla už v 80. rokoch 20. storočia, ale veľkú medzinárodnú popularitu si získala oveľa neskôr.
Legenda hovorí, že istý austrálsky barista vytvoril flat white úplne náhodou. Pokúsil sa napeniť mlieko do kávy, ktorú si objednal zákazník, ale bolo príliš riedke. Podal teda kávu s jemne napeneným mliekom v domnení, že zákazník bude nespokojný.
Ukázalo sa, že káva sa veľmi páčila, a tak sa rýchlo stala trvalou súčasťou ponuky kaviarne.
Káva flat white – ako ju pripraviť?
Na prípravu flat white budete potrebovať kávovar. Prvým krokom je príprava základu, t. j. dvojitého espressa do 150 ml šálky.
Ďalším krokom je správne napenenie mlieka. To môžete urobiť pomocou kávovaru, ak má takúto funkciu. Prípadne je k dispozícii špeciálny napeňovač mlieka.
Ak z nejakého dôvodu nekonzumujeme kravské mlieko, môžeme ho úspešne nahradiť rastlinným. Ak použijeme kravské mlieko, malo by mať najmenej 3,2 % tuku. Teplota mlieka počas penenia by sa mala pohybovať medzi 65-70 °C. Podľa odborníkov práve teplota mlieka určuje jeho ideálnu konzistenciu pre flat white.
Pripravené mlieko nalejte do džbánu so špicatou koncovkou.
Mlieko pomaly nalejte do šálky na dvojité espresso, najlepšie krúživým pohybom. Mliečna pena by mala mať hrúbku 1-2 cm. Hotovo!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najhoršia prísada do kávy okrem cukru. Podporuje inzulínovú rezistenciu, zaťažuje pankreas
Vylúčte jednu prísadu do kávy. Stratíte brušný tuk rýchlejšie ako v posilňovni
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.