15.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MK photograp55).
Obsahuje zdravé mastné kyseliny a je zdrojom horčíka, draslíka a vitamínov skupiny B. Avokádo je jedným z najzdravších druhov ovocia, pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu a spaľovať telesný tuk – má tiež nulový glykemický index, takže pomáha znižovať hladinu cukru v krvi. V akej forme sa môže avokádo konzumovať? Skvele nahradí maslo, pretože zo zrelého sa dá pripraviť výborná nátierka. Zistite viac o vlastnostiach avokáda.
Avokádo – živiny
Avokádo je ovocie, ktoré sa vyznačuje nulovým glykemickým indexom – neobsahuje jednoduché cukry, ale veľa kvalitných tukov.
Plodom stromu nazývaného hruškovec americký je avokádo, ktorý rastie v Severnej, Strednej a Južnej Amerike. Zaujímavosťou je, že plody avokáda konzumovali ľudia žijúci viac ako 7 000 rokov pred naším letopočtom. V 100 g tejto pozoruhodnej pochúťky sa nachádzajú 2 g bielkovín, 7,4 g sacharidov a 15,3 g tukov – vrátane viac ako 11 g zdravých mononenasýtených tukov. V 100 g avokáda je približne 169 kcal.
Avokádo je bohaté na kyseliny omega-3 a omega-6, ktoré regulujú hladinu zlého cholesterolu. Majú tiež protizápalové a antikoagulančné účinky. Kyselina linolénová obsiahnutá v ovocí má priaznivý vplyv na funkciu mozgu a nervového systému. Kyselina linolová sa zasa ukazuje ako dobrý spojenec pri znižovaní množstva telesného tuku a okrem toho prispieva k znižovaniu rizika vzniku rakovinových buniek.
Okrem toho má avokádo množstvo vitamínov a minerálov (vrátane vitamínov A, C, E a vitamínov skupiny B, ako aj horčíka, draslíka alebo fosforu). Vitamín C je antioxidant (znižuje oxidačný stres) a podporuje aj imunitu. Vitamíny skupiny B zase prispievajú k normálnej homeostáze.
Avokádová nátierka namiesto masla
Vďaka štruktúre zrelého ovocia môžete dužinu ľahko rozmixovať alebo rozdrviť rukou a následne ju natrieť na sendviče. Nič vám nebráni pridať do mixéra hrsť semienok alebo iných prísad.
Tak ako pri iných rastlinných produktoch, aj tu z pochopiteľných dôvodov odpadá riziko príznakov intolerancie laktózy a alergií na bielkoviny obsiahnuté v mlieku. Výrazne klesá aj samotný obsah tuku – v 100 g avokáda nájdete približne 22 g, čo je takmer štyrikrát menej ako v 100 g masla. Rozdiel je ešte väčší, pokiaľ ide o kalórie – takmer päťkrát viac.
Avokádo je vhodnou voľbou na prípravu sendvičov pre všetkých ľudí, ktorí držia diétu, pre ľudí s obezitou, aterosklerózou, hypercholesterolémiou, cukrovkou a tiež pre ľudí s poruchami plánovania čriev. Toto ovocie je dobrým zdrojom vlákniny (5 g na 100 g), ktorá ďalej podporuje trávenie a zlepšuje metabolizmus.
Kto by sa mal vyhýbať avokádu?
Avokádo je mimoriadne výživné ovocie, ale nie každý by ho mal jesť. V prvom rade by sa ho mali vzdať ľudia, ktorí majú alergiu na latex – je to kvôli tzv. skríženej alergii. Latexová guma obsahuje alergény, ktoré majú podobnú štruktúru ako niektoré bielkoviny avokáda. U alergických ľudí sa preto môžu vyskytnúť alergické reakcie.
Ľudia užívajúci antikoagulačné lieky by tiež nemali konzumovať avokádo vo veľkých množstvách – avokádo obsahuje veľa vitamínu K, ktorý je okrem iného zodpovedný za zrážanie krvi. Preto môže narušiť účinky lieku. Okrem toho by ľudia so syndrómom dráždivého čreva mali obmedziť konzumáciu avokáda, pretože môžu mať tráviace problémy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Univerzálna a zdravá nátierka na chlieb. Pripravíte ju za štvrť hodiny
Je zdrojom vitamínov a zdravých mastných kyselín, ale čoraz viac ľudí ho nechce jesť. Prečo?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.