15.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Ewa Bieniek).
Vegetariánska verzia veľkonočnej plnky je jedlo, ktoré obohatí vašu veľkonočnú hostinu. Pripravená z aromatických ingrediencií, ktorej základom sú prosné krúpy a orechy, chutí tak dobre, že si na nej pochutnajú aj mäsožravci. Ako pripraviť vegánsku plnku? Vysvetlíme vám to.
Domáca plnka je ideálnou prílohou k sendvičom, ale rovnako dobre sa hodí aj ako suchý predkrm. Výborne sa hodí k veľkonočným jedlám, a preto je tak často na našich stoloch. V klasickej verzii sa pripravuje na mäsovom základe, ale nie každý vie, ako výborne chutí plnka vo vegetariánskej verzii.
Vegetariánska veľkonočná plnka nemusí byť len zo šošovice. Určite ju pripravte v šošovicovej verzii
Táto vegetariánska plnka z prosa, orechov a zeleniny je veľmi chutná. Zaručene si na nej pochutnajú tí, ktorí držia vegánsku diétu, ako aj milovníci mäsových jedál. Je dokonale mäkká, vlhká a plná chuti.
Ingrediencie:
- 150 g prosných krúp,
- 180 g arašidov,
- 80 ml rastlinného alebo orechového oleja,
- 3 mrkvy,
- 1 červená cibuľa,
- 1 koreň petržlenu,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 4 bobkové listy,
- 1 lyžička majoránky,
- hrsť semienok nového korenia,
- 1 čajová lyžička pikantného korenia,
- pol čajovej lyžičky muškátového orieška,
- soľ a korenie,
- olej na vyprážanie.
Vegetariánska orechová plnka z prosných krúp. Spôsob prípravy
Prosné krúpy vložte do suchej panvice a opražte ich, potom ich zalejte horúcou vodou a uvarte v približne 600 ml vody. Po uvarení odložte bokom, aby vychladli. Medzitým umyte a ošúpte všetku zeleninu. Mrkvu a petržlen nahrubo nastrúhajte, cesnak a cibuľu nakrájajte nadrobno a orestujte na troche olivového oleja. K orestovanej zelenine pridajte nové korenie, bobkový list a nastrúhanú mrkvu a petržlen.
Všetko prikryté varte na miernom ohni. Keď zelenina zmäkne, odstráňte semienka nového korenia a bobkové listy. Obsah panvice odložte bokom, aby vychladol. Orechy nasekajte alebo rozdrvte na jemný prach. Pripravte si veľkú misu. Vložte do nej uvarenú a vychladnutú pohánku, zeleninu a orechy. Zalejte olejom a ochuťte korením, muškátovým orieškom, majoránom, soľou a korením. Premiešajte.
Vzniknutú zeleninovo-orieškovú zmes preložte do formy na pečenie vystlanej papierom na pečenie. Plech vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a paštétu pečte približne 45 – 50 minút. Po upečení odložte vegetariánsku pochúťku vychladnúť a potom ju uložte na niekoľko hodín alebo cez noc do chladničky. Vychutnajte si!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zemiakové placky sú chrumkavé a veľmi chutné. Stará mama do nich pridávala nezvyčajnú prísadu
Jedzte diétne bez obáv z jojo efektu. Bohato čokoládový koláč z prosa
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.