Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Záhrada,

Najzdravšie stromy pre vašu záhradu. Zasaďte a vychutnajte si chuť

17.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/encierro). Okrem estetického vzhľadu nám záhradka môže poskytnúť aj množstvo vitamínov a minerálov. Je dôležité, aby sme ju zaplnili rastlinami, ktorých plody budú pôsobiť...

17.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/encierro).

Okrem estetického vzhľadu nám záhradka môže poskytnúť aj množstvo vitamínov a minerálov. Je dôležité, aby sme ju zaplnili rastlinami, ktorých plody budú pôsobiť ako podpora zdravia pre organizmus. Ktoré stromy by ste mali vysadiť vo svojej záhrade? Tu sú tie najzdravšie návrhy.

Pre každého záhradníka je strom nevyhnutnou súčasťou záhradného dizajnu. V mnohých prípadoch má dekoratívnu funkciu
Foto: shutterstock/encierro

Ktoré stromy pri dome? Mimochodom, budete sa starať o svoje zdravie

Pre každého záhradníka je strom nevyhnutnou súčasťou záhradného dizajnu. V mnohých prípadoch má dekoratívnu funkciu, ale záhradník ho môže chcieť využiť aj ako úkryt pred pálivými slnečnými lúčmi alebo ako možnosť ukryť sa pred dotieravými pohľadmi susedov, ak je vysadený v rade.

Okrem typicky vizuálnych vlastností sa pri dokončovaní domácej záhrady oplatí zvážiť aj rastliny, ktoré môžu mať významný vplyv na vaše zdravie. V mnohých prípadoch sú ich plody skutočným zdrojom výživového bohatstva.

Kde zasadiť orech? Potom sa poďakujete

Na vrchole tohto zoznamu je vlašský orech, ktorý si mnohí spájajú s babičkinou záhradou. Hoci si na jeho prvé plody budete musieť chvíľu počkať, neskôr vás poteší svojím vzhľadom, poskytne tieň a dá vzniknúť mnohým pochúťkam, ktoré sú cenné pre vaše zdravie.

Vlašské orechy uprednostňujú teplé a slnečné miesto, ale hodia sa skôr do väčších záhrad. V ich blízkosti by sa totiž nemali vysádzať iné rastliny, pretože ich rast a vývoj by sa mohol spomaliť v dôsledku juglónu, ktorý orech vylučuje.

Samotné orechy, bohaté na vitamíny skupiny B a A, C, E a K, ako aj nenasýtené mastné kyseliny omega-3, sú cenným prvkom pri spomaľovaní procesu starnutia, dôležitým aj v prevencii rakoviny.

Už len zjedenie niekoľkých pochúťok denne znižuje hladinu cholesterolu v krvi, čím sa výrazne znižuje riziko srdcových ochorení. Ich pravidelná konzumácia podporí aj kardiovaskulárny a nervový systém, zlepší pamäť a koncentráciu. Vlastnoručne vypestované orechy sú pýchou nejedného záhradkára.

Záhradu môže zdobiť aj lieskovec obyčajný – atraktívny a úžasný na pohľad, ale aj prekvapivý „vitamín mladosti“, ktorý poskytuje plody bohaté na vitamín E.
Foto: shutterstock/GreenThumbShots

Ktoré ovocné stromy sa oplatí vysadiť? Pýcha Slovenských sadov

Záhradu môže zdobiť aj lieskovec obyčajný – atraktívny a úžasný na pohľad, ale aj prekvapivý „vitamín mladosti“, ktorý poskytuje plody bohaté na vitamín E.

Začína kvitnúť už vo februári ako jedna z prvých rastlín v záhrade a postupne vytvára lahodné, sladké lieskové orechy, ktoré sa vyznačujú mnohými liečivými vlastnosťami. Samotná lieska je skutočným pokladom draslíka, ktorý reguluje krvný tlak a je zodpovedný za správnu funkciu mozgu.

V domácej záhrade by nemala chýbať ani pýcha slovenských ovocných sadov – jabloň. Hoci sa v súčasnosti jablká často zanedbávajú, mali by sa stať trvalou súčasťou nášho jedálnička. A žiadne z nich nechutí tak dobre ako tie, ktoré sa vypestovali vlastnoručne v súkromí domácej záhrady.

Jablká obsahujú draslík, vápnik, vitamín C, kyselinu listovú, pektín a polyfenoly, regulujú krvný tlak, posilňujú imunitný systém, podporujú trávenie a tlmia zápaly. Čo sa dá robiť, aby boli aj posypané po celom strome? Tajomstvo je v detailoch.

Aké miesto pre jablone? Stromy sa najlepšie cítia na slnečnom, teplom a pred vetrom chránenom mieste, v úrodnej, hlbokej, humusovej a mierne vlhkej pôde. Dobre znášajú dočasné sucho, ale keď je sucho dlhšie, stromy by sa mali polievať alebo obložiť holinou – zabráni sa tak prílišnému vysychaniu pôdy.

Jedným zo základných úkonov údržby jabloní je ich prerezávanie. Zvyčajne sa vykonáva dvakrát ročne – v predjarí alebo skoro na jar a v lete. Za takúto starostlivosť sa vám strom odvďačí nekonečným množstvom ovocia.

Jablká obsahujú draslík, vápnik, vitamín C, kyselinu listovú, pektín a polyfenoly, regulujú krvný tlak, posilňujú imunitný systém, podporujú trávenie a tlmia zápaly.
Foto: shutterstock.com/agrofruti

Aké stromy vysadiť na pozemku? Chutné a výnimočne zdravé ovocie

Mirabelky, ringloty. Koľko záhradkárov, toľko rôznych preferencií, pokiaľ ide o ich obľúbené druhy sliviek. Všetky však majú jedno spoločné – mimoriadne chutné a zdravé plody.

Slivky sú jedným z najstarších druhov pestovaných človekom, ktorých plody nás prekvapujú množstvom cenných látok: vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Napomáhajú tráveniu, pomáhajú chudnúť, znižujú stres, zmierňujú úzkosť a chránia pred rakovinou. Znie vám to ako sen? Stačí si vypestovať slivky vo vlastnej záhrade.

Ako sa staráte o slivku? Slivka najlepšie rastie na slnečnom, teplom a chránenom mieste, v úrodnej, humusovej a vlhkej pôde. Jej nároky sa však môžu líšiť od odrody k odrode. Pri kúpe nového stromčeka sa preto oplatí dobre sa oboznámiť s jeho potrebami.

V lete – od júla do septembra – sú slivky plné sladkých a šťavnatých plodov. Dajú sa jesť donekonečna. Dôležité je, že sa dajú jesť surové, ako aj pripravovať z nich chutné konzervy – džemy, zaváraniny a kompóty. Sú tiež vynikajúcou prísadou do dezertov a koláčov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kedy sadiť ovocné stromy? Na jar si vyberte 5 druhov. Vyrastú tak veľké, že tomu nebudete veriť

Čím postrekovať ovocné stromy? Zmesi týchto ingrediencií budú dobre fungovať na jeseň


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Žiadny ocot. Toaleta sa po jednej noci leskne. Patent mi povedala kamarátka upratovačka. Je to skvelé

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Ako sa zbaviť škvŕn na záchodovej mise? Keď tradičné metódy nepomáhajú, oplatí sa vytiahnuť ťažšie zbrane. Na…

Moja mama má skvelý nápad na umývanie okien. Sú lesklé a bez šmúh

06.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasiia Podenko). Ak je pre vás čistenie okien náročné a napriek lešteniu okná stále nie sú dokonale čisté, vyskúšajte…

Tento vitamín vám dodá energiu a pomôže vám zbaviť sa skleslosti. Zlepší vašu náladu na jeseň

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fida Olga). Vitamín D sa dlho považoval za strážcu nášho kostrového systému, ale teraz sa ukazuje, že má oveľa…

Vyzerá ako monstera, ale má oveľa menšie požiadavky. Túto krásnu rastlinu zvládne každý

06.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Felix Santiago Allendes). Táto rastlina je známa svojimi krásnymi listami a originálnymi farbami. Je mimoriadne okrasná a má malé…

Čistý sporák za chvíľu! Budete prekvapení, že ste to ešte nerobili. Všetko, čo potrebujete, je jedlá sóda a ocot

6.10.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Imagentle). Ako čistiť plynový sporák? Mnoho ľudí túto činnosť odkladá, hoci na ňu nepotrebujeme drahé a agresívne chemikálie. Stačí…

Auto Trendy

Renault oživí ďalšiu legendu. Model 4 bude mať čoskoro premiéru

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Pôvodná verzia tohto mestského vozidla v tvare škatule sa objavila v roku 1961 a vyrábala sa 30 rokov. Teraz chce Renault tento ikonický model obnoviť.…

Je teraz najlepší čas na kúpu španielskeho SUV? Krajiny EÚ podporili novembrové zvýšenie cla

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Už teraz je známe, že EÚ od novembra zavedie sankčné clá na elektromobily dovážané z Číny. Nákup vysnívaného SUV sa tak od novembra môže ukázať…

Elektrický Hyundai Inster prichádza do EU

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Dve úrovne výbavy a dve batérie pre juhokórejské elektrické supermini. Prvé malé elektrické vozidlo Hyundai pre európsky trh, model Inster, je v EU a na…

Bola prekonaná ďalšia hranica. Porsche Taycan Turbo GT s novým rekordom v zrýchlení

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Časopis Car and Driver sa rozhodol otestovať, ako rýchlo nemecký elektromobil zrýchli na 60 km/h. Výsledok sa ukázal byť podstatne lepší, ako uvádza výrobca.

Takto bude vyzerať nové Audi RS 5 Avant? Mohlo by to byť najkrajšie kombi v segmente

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Audi nedávno predstavilo novú generáciu modelov A5 a S5, ktoré nahradili odchádzajúce modely B9 A4 a S4. Nemci sa tak teraz môžu sústrediť na uvedenie…

Jedna éra sa končí. Mercedes „v továrni“ sa už nepredáva tak ako kedysi

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Zvyčajne sa označujú ako Mercedes „v puding“. Dlhé roky boli synonymom pre taxíky, ale zdá sa, že ich dni sú spočítané. V Nemecku je „puding

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov