17.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/negativefilm-thor).
V poslednom čase triumfuje ketogénna diéta, ktorá sa vyznačuje hojným príjmom tukov a obmedzením sacharidov. Jednou zo zásad tejto diéty je obmedziť chlieb na minimum. Ak si však neviete predstaviť raňajky alebo akékoľvek iné jedlo počas dňa bez aspoň jedného krajíca, existuje lákavá alternatíva. Reč je o keto chlebe, ktorý sa vyrába na báze mandľovej múky. Keto chlieb nielenže výborne chutí, ale zároveň udržiava vašu hmotnosť pod kontrolou.
Môže sa mandľová múka použiť na pečenie chleba?
Regály pekární sú plné chrumkavých a upečených bochníkov chleba, ktoré lákajú zákazníkov svojím vzhľadom a vôňou. Hoci je na Slovensku najobľúbenejší pšeničný chlieb, neznamená to, že sa na pečenie chleba používa len tento druh múky. Pekári rovnako radi používajú špaldovú, ražnú a dokonca aj mandľovú múku. Áno, aj z tejto múky môžeme upiecť chutný chlieb.
Ak ste ešte nepočuli o chlebe z mandľovej múky, je čas to dohnať. Tradičný biely chlieb obsahuje až 54 g sacharidov, zatiaľ čo chlieb z mandľovej múky, známy aj ako keto chlieb, ponúka len 6 g sacharidov na 100 g pečiva. Takýto chlieb je vynikajúcim zdrojom:
- proteín
- vláknina
- omega-3 mastné kyseliny
- nenasýtené tuky
Keto chlieb na báze mandľovej múky
Cena mandľového chleba v obchodoch môže dosahovať desiatky alebo aj niekoľko desiatok €. Náklady môžeme ľahko znížiť a navyše si pochúťku pripraviť v domácej kuchyni. Je to skvelá možnosť pre ľudí na diéte a zvládnu ju aj začínajúci kuchári.
Prísady na chlieb z mandľovej múky
- 150 g mandľovej múky
- 70 g rozpusteného masla
- 4 vajcia
- 1 polievková lyžica mandľových vločiek
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky soli
Príprava chleba z mandľovej múky
- Do misky preosejeme mandľovú múku, pridáme prášok do pečiva a soľ a dôkladne premiešame.
- V ďalšom kroku rozpustite maslo v malom hrnci a pridajte ho spolu so štyrmi žĺtkami k suchým prísadám.
- Oddelené bielky ochutíme štipkou soli a potom vyšľaháme. Keď sa vám vytvorí tuhá pena, musíte ju jemne vmiešať do cesta.
- Cesto na báze mandľovej múky dávajte lyžicou do formy na pečenie vyloženej papierom na pečenie. Vrch zarovnajte a posypte mandľovými lupienkami.
- Formu s cestom vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte 30 minút. Ako zistíte, že je chlieb hotový? Skontrolujte to pomocou tyčinky, ktorá by mala po vložení vyjsť suchá.
- Upečený chlieb z mandľovej múky vyberte z rúry a nechajte na doske úplne vychladnúť. Podávajte ako súčasť jedla s obľúbenými prílohami. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pravá chuť chleba. Tento babičkin recept nemá konkurenciu
Náhrady chleba rýchlo dokážu zázraky. Sú ako spaľovače tukov. Váha bude klesať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.