Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Šťava z týchto stromov je pramenitý energetický nápoj. Nápoj na anémiu, slabé vlasy a imunitu

17.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Grandpa). Začiatok jari je obdobím, keď sa zo stromov získava cenná miazga. Najčastejšie sa na liečebné účely získava šťava z brezy, menej často z...

17.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Grandpa).

Začiatok jari je obdobím, keď sa zo stromov získava cenná miazga. Najčastejšie sa na liečebné účely získava šťava z brezy, menej často z javora. Prečo sa to oplatí? Sú to ideálne nápoje na toto ročné obdobie, ktoré podporujú telo vyčerpané po zime a neutralizujú nepríjemné ťažkosti v prípade choroby. Ako sa šťava získava zo stromov? Aké pravidlá by sa mali dodržiavať počas liečby?

Stromová šťava je veľmi zdravá. Vyskúšajte tú z brezy alebo javora.
Foto: shutterstock/Grandpa

Brezová šťava a jej vlastnosti

Skorá jar, presnejšie koniec marca, začiatok apríla, je ideálny čas na získanie brezovej šťavy. Jej blahodarná sila je známa už po stáročia. Naši predkovia ju pili preventívne, ale používali ju aj na liečbu mnohých ochorení. Dodnes má svojich nadšencov, ktorí ju považujú za „elixír života“. V Európe sú hlavnými zdrojmi stromovej šťavy breza previsnutá a breza plstnatá.

Brezová šťava má bohaté zloženie, ktoré je veľmi prospešné pre zdravie. Okrem iného obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík, železo, vápnik, organické kyseliny (citrónovú a jablčnú), deriváty kyseliny salicylovej, flavonoidy a triesloviny. Z hľadiska obsahu minerálnych látok, ako zdôrazňujú odborníci na výživu, môže zodpovedať stredne a vysoko mineralizovaným vodám. Okrem toho má nízky obsah kalórií. Je spojencom všetkých chudnúcich aj preto, že zrýchľuje metabolizmus.

Konzumácia brezovej šťavy sa odporúča skoro na jar, keď sa zvyšuje náchylnosť na rôzne vírusové a bakteriálne infekcie, najmä horných dýchacích ciest. Brezová šťava posilňuje imunitu a pomáha organizmu bojovať s vírusmi a baktériami, ako aj organizmu oslabenému antibiotickou liečbou. Má analgetické a antipyretické účinky a upokojuje bolesti hrdla, svalov a kostí.

Konzumácia brezovej šťavy sa odporúča skoro na jar, keď sa zvyšuje náchylnosť na rôzne vírusové a bakteriálne infekcie, najmä horných dýchacích ciest.
Foto: shutterstock/Balakleypb

Je dobrou voľbou pre ľudí s anémiou, ako aj pre tých, ktorí bojujú s ochoreniami tráviaceho traktu (vrátane žalúdočných vredov) alebo ischiasom (v tomto prípade sa na bolestivé miesta prikladajú obklady alebo masť s brezovým extraktom). Brezová šťava má tiež močopudný účinok, zabraňuje tvorbe obličkových kameňov, priaznivo pôsobí na činnosť obehového systému (predpokladá sa, že preventívne užívanie brezovej šťavy okrem iného zabraňuje trombóze) a zlepšuje činnosť pečene.

Brezová šťava je tiež záchranou pre vlasy a pokožku. Môže sa používať na potieranie. Urýchľuje rast vlasov, zabraňuje ich vypadávaniu a posilňuje ich. Pomáha v boji proti kožným problémom (napr. akné), urýchľuje hojenie rán a upokojuje odreniny.

Ako získať brezovú šťavu?

Brezová šťava je dostupná na trhu, ale oplatí sa ju zaobstarať si sám. Bude najzdravšia, bude mať najviac liečivých vlastností a budete si stopercentne istí jej zložením.

Brezová šťava sa zvyčajne zbiera koncom marca, na prelome marca a apríla, keď teplomery niekoľko dní po sebe ukazujú 10 až 15 stupňov Celzia. Na zber vzácnej miazgy je málo času, len 2 – 3 týždne.

Ako sa zbiera brezová šťava? Najprv si vyberte vhodný strom. Mal by mať aspoň dvanásť rokov a mal by byť mimo dosahu znečistenia a rušných ciest. Potom si musíte vybrať najlepšiu metódu zberu miazgy.

Ak máte možnosť, môžete použiť vrták. Potom na južnej strane vo výške približne 100 cm vyvŕtate otvor s priemerom niekoľko milimetrov v hĺbke 1 – 2 cm. Potom pomocou rúrky alebo silikónovej hadice vypustíte tekutinu, a to do fľaše, hrnca alebo pohára. Za deň sa dá získať približne 1,5 litra šťavy. Namiesto vrtáka môžete použiť aj sekeru. Najjednoduchšie je však odrezať alebo odlomiť vetvičky. Visiaca vetvička sa vloží do fľaše a fľaša sa k vetvičke priviaže šnúrkou.

Ako piť brezovú šťavu?

Ako chutí brezová šťava? Chuťovo pripomína mierne osladenú vodu. Niektorí ju prirovnávajú k hroznovej šťave zriedenej vo vode. Nie každému však táto chuť chutí. Takíto ľudia do nej zvyčajne pridávajú čajovú lyžičku medu alebo malinovej šťavy.

Pre niektorých môže byť problémom chuť brezovej šťavy, pre iných choroby, ktoré jej konzumáciu vylučujú. Okrem iných by sa mali pitia brezovej šťavy zdržať ľudia alergickí na peľ brezy a ľudia s precitlivenosťou kože v podobe vyrážok a svrbenia. Opatrní by mali byť aj tí, ktorí užívajú diuretiká, majú chronické ochorenia obličiek a obehovú nedostatočnosť.

Pravidelné užívanie brezovej šťavy prinieslo výsledky. Na liečebné účely sa odporúča vykonať kúru trvajúcu približne 2 až 3 týždne, čo je dĺžka jej sezóny. Nemala by sa konzumovať vo veľkých množstvách. Odporúča sa užívať ju trikrát denne po 25-50 ml. Predpokladá sa, že maximálna denná dávka brezovej šťavy je 150 ml.

Brezová šťava sa nezahrieva, pretože tepelná úprava ničí jej vlastnosti. Počas liečby sa neodporúča používať povzbudzujúce látky – alkohol, cigarety alebo kávu.

Javorová šťava – nie tak známa ako brezová, ale rovnako zdravá

Na jar kvapká aj miazga z javora. Z týchto stromov sa cenná tekutina zvyčajne získava ako prvá, a to ešte pred brezami. Lesníci upozorňujú, že javory zvyčajne uvoľňujú šťavu o týždeň alebo dva skôr, t. j. ešte v marci. Na Slovensku sa na zber šťavy najčastejšie vyberajú javor obyčajný, javor mliečny a javor poľný.

Javorovú šťavu si nemožno zamieňať s javorovým sirupom. Javorová šťava jednak nemá konzistenciu sirupu – je vodnatá. Javorový sirup sa vyrába odparovaním a zahusťovaním čírej, sladkej javorovej šťavy, najmä z javora cukrového – stromu, ktorý sa bežne vyskytuje v lesoch východnej časti Severnej Ameriky, u nás sa vysádza len zriedkavo.

Na jar kvapká aj miazga z javora. Z týchto stromov sa cenná tekutina zvyčajne získava ako prvá, a to ešte pred brezami.
Foto: shutterstock/Vitalii Stock

Výskum ukázal, že miazga zo stromu je najsladšia, keď začne prúdiť v strome. Šťava z javora je v porovnaní so šťavou z brezy sladšia – zvyčajne obsahuje 1 až 4 % cukru. Veľa však závisí od poveternostných podmienok. Samozrejme, v javorovej šťave nechýbajú ani vitamíny a minerálne látky. Okrem iného obsahuje vitamíny skupiny B, horčík, mangán, železo, vápnik, fosfor, draslík alebo zinok. Obsahuje aj antioxidanty.

Javorovej šťave sa pripisujú močopudné, protizápalové a antivírusové vlastnosti. Podporuje imunitný systém a čistí organizmus od toxínov nahromadených počas zimy, preto sa ju oplatí piť aj začiatkom jari. Okrem toho táto šťava podporuje činnosť pankreasu.

Vďaka svojim antiseptickým vlastnostiam sa kedysi javorová šťava, podobne ako listy, používala na umývanie rán.

Ako sa zbiera javorová miazga?

Vždy, keď chcete zo stromu získať šťavu, mali by ste dbať na to, aby ste ho nepoškodili. Ako najlepšie manipulovať s javorom, aby ste získali šťavu?

Podobne ako pri breze môžete použiť sekeru alebo môžete do javora vŕtať – najlepšie z južnej strany (miazga tečie najhojnejšie okolo poludnia na vyhrievanej strane kmeňa), vo výške asi 30 cm a v hĺbke asi 2 – 3 cm. Na miesto vrtáka sa vloží plastová alebo kovová rúrka, najlepšie rovnakej veľkosti ako vrták, a šťava sa vypustí do pripravenej nádoby (môže to byť fľaša, pohár alebo sklo). Javorová šťava sa môže odoberať aj z odrezanej vetvičky.

Pripravená javorová šťava je k dispozícii aj v niektorých obchodoch. Pred kúpou sa však odporúča analyzovať jej zloženie.

Ako piť javorovú šťavu?

Javorová šťava je vhodná na pitie priamo zo stromu. Pri konzumácii sa odporúča zachovať striedmosť. V chladničke sa môže skladovať 2 až 3 dni.

Javorová šťava nie je pre každého. Prípravky pripravené z javora by nemali používať ľudia, ktorí sú alergickí na niektorú z jeho zložiek. Ľudia s cukrovkou by sa mali poradiť so svojím lekárom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pite denne. Pomáha predchádzať vzniku obličkových kameňov, stimuluje trávenie

Úľava pre preťažený pankreas. Pite každý deň na jeho regeneráciu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Znížite si hladinu cukru a zrýchlite metabolizmus. Stačí jedna čajová lyžička do kávy

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/worradirek). Mnoho ľudí si nevie predstaviť ráno bez kávy, ktorá vás v okamihu postaví na nohy. O jej pozitívnych…

Vidíte zmenu na zemiaku? Namiesto jedenia ho radšej vyhoďte do koša

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stokkete). Zemiaky sú obľúbenou zložkou mnohých kuchýň na celom svete. Nie všetky hľuzy sú vhodné na konzumáciu. Je dôležité…

Pijete ľanové semienko? Dávajte pozor, aby ste túto bežnú chybu neurobili

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Irina Shatilova). Ľanové semienko je už mnoho rokov ceneným produktom, ktorého jedinečné vlastnosti sú známe už po stáročia. Pravidelná…

Koľko hodín by mali ženy spať? Dlhšie, ako sa očakávalo. „Po ôsmich hodinách ako po opici“

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sergey Mironov). Keď sme boli malí, zdriemnuť si bol ten najhorší „trest“. A v dospelom živote? Niektorí ľudia by…

Máte problémy s pamäťou? Urobte toto a váš mozog vám to rýchlo vráti

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/kapinon.stuio). Problémy s pamäťou sa týkajú každého z nás a s vekom sa môžu zhoršovať. Vedci však identifikovali jednoduché…

Auto Trendy

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Objasnené: Ako bude fungovať nové chladiace zariadenie pre jazdcov F1

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Exkluzívny pohľad na fungovanie nového chladiaceho zariadenia, ktoré FIA schválila na rok 2025. Prototyp FIA pre nové chladiace zariadenie formuly 1 využíva chladenú vodu, ktorá…

Hybridné superauto na každodenné používanie? Arthurov McLaren má 700 koní, ale kosti vám nezlomí

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Po meste v elektrickom režime a za mestom na kľukatej ceste naštartujem revúci motor V6 Turbo. McLaren Arthur je hybridný superautomobil, s ktorým sa dá…

Bugatti sa nezastaví na 490 km/h. Výrobca chce prekonať hranicu 500 km/h

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Bugatti Chiron Chiron Super Sport 300+ prekonal rekord najrýchlejšieho sériovo vyrábaného auta na svete, ale výrobca sa pri tom nechce zastaviť. Spoločnosť naznačuje, že ďalším…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov