18.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Undrey).
Nie je horšia „kuchynská tragédia“ ako pripálený, horúci hrniec. Intuitívne ho veľa ľudí vloží do umývadla a zaleje studenou vodou. Ide o vážnu chybu, ktorá skráti ich životnosť a pokazí chuť jedla. Existujú však aj iné metódy, ktoré vám umožnia vyčistiť hrniec jednoducho a rýchlo, bez toho, aby ste ho poškodili.
Čo môže byť zlé na nalievaní vody do hrncov? Táto zdanlivo nevinná činnosť, ktorá uľahčuje život, môže spôsobiť aj nemalé škody. Niekedy je lepšie po varení chvíľu počkať. Dôvod vás možno prekvapí.
Nejde o to, že namiesto nalievania vody by ste mali nádobu okamžite umyť. Ani o tox, že v nádobe s teplou vodou a zvyškami jedla sa hromadia a rastú rôzne mikroorganizmy. To je samozrejme pravda, ale je tu ešte jeden dôvod, prečo by ste to nemali robiť.
Horúci hrniec naplnený studenou vodou je vystavený náhlej zmene teploty. Tento tepelný šok môže poškodiť povrch. Zdá sa vám, že vaše staršie hrnce „poskakujú“ po sporáku a neležia na sporáku úplne rovno? Dôvodom mohlo byť zaliatie studenou vodou bezprostredne po uvarení.
Kovy sa pri zahrievaní prirodzene mierne rozťahujú a potom sa postupne sťahujú. Tento proces by nemal byť narušený rýchlym ochladzovaním riadu. Vzhľadom na najvyššiu teplotu pri príprave jedál je tento problém najviditeľnejší v prípade panvíc, no týka sa aj hrncov.
Zohriate hrnce sa nesmú prudko ochladzovať studenou vodou. Povrch riadu sa môže zdeformovať a začať praskať. Spodok bude nerovný a namiesto toho, aby ležal naplocho, bude sa na varnej doske kývať. V dôsledku toho sa vaše jedlo zohreje nerovnomerne. To môže mať za následok lokálne pripálenie alebo nedovarenie.
Vysvetľujeme, ako efektívne vyčistiť zaschnutú špinu
Čistenie pohárov po čaji alebo džúse alebo umývanie tanierov po chlebíkoch nie je náročné. Jednoducho to musíte urobiť, ale ide to celkom rýchlo a hladko. Oveľa horšia situácia je s príbormi a taniermi po večeri. A skutočnou nočnou morou je panvica, v ktorej sa vyprážalo. Mastný riad s nalepenými zvyškami jedla je poriadna výzva.
Silné namáčanie a drhnutie je účinné, ale zaberie veľa času. Úlohu si môžete trochu uľahčiť. Na to stačí použiť… kávovú usadeninu. Toto nie je vtip. Zrnká fungujú ako malé kefky a veľmi dobre si poradia so zvyškami jedla. Tiež uľahčia zbavovanie sa tuku z povrchu.
Domáci liek na špinavý riad. Toto robili naše staré mamy
Pridajte trochu vody do pohára s usadeninou, aby ste získali tekutú konzistenciu a pridajte prostriedok na umývanie riadu. S touto zmesou rýchlo a efektívne vyčistíte príbory, taniere, hrnce a panvice. Dôležité je, že zrnká sú také mäkké a jemné, že nepoškodia riad, čo by sa mohlo stať v prípade ostrej drôtenky alebo tvrdých kief.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Namiesto WC bloku zaveste špongiu s týmto prídavkom. „Zožerie“ kameň nahromadený v priebehu rokov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.