Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Čakáte a čakáte a kysnuté cesto nevykysne? Vďaka pekárskemu triku sa expresne zdvojnásobí

19.03.2024 Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna). Objavte recept na najlepšie kysnuté cesto. Nielenže chutí vynikajúco, ale má aj jedno tajomstvo. Vďaka technike najlepších pekárov vykysne oveľa rýchlejšie ako z...

19.03.2024 Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna).

Objavte recept na najlepšie kysnuté cesto. Nielenže chutí vynikajúco, ale má aj jedno tajomstvo. Vďaka technike najlepších pekárov vykysne oveľa rýchlejšie ako z bežných receptov. Použite tento trik a nestrácajte čas.

Kysnuté cesto je klasické a všestranné cesto, ktoré je známe po celom svete
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Kysnuté cesto je klasické a všestranné cesto, ktoré je známe po celom svete. Jeho príprava je založená na použití droždia, ktoré mu dodáva charakteristickú nadýchanosť a ľahkosť, ale tento proces si vyžaduje čas. Ukazuje sa však, že sa dá skrátiť na polovicu.

Recept na najlepšie kysnuté cesto. Pekár odhaľuje trik na rýchle kysnutie


Hnetenie kysnutého cesta zvyčajne trvá približne 10 až 15 minút v závislosti od receptu a použitých surovín. Proces kysnutia cesta však môže trvať 1 až 2 hodiny alebo aj dlhšie, v závislosti od teploty okolia a množstva použitých kvasníc. Tento čas však môžeme určite skrátiť.

Aby ste si uľahčili proces kysnutia kysnutého cesta, môžete použiť bežné plastové vrecko. Dôležité je, aby bolo trochu hrubšie. Z vnútornej strany ho vymažte tenkou vrstvou olivového oleja a vložte do neho cesto. Vrecko pevne zaviažte a vložte ho do hrnca s teplou vodou s teplotou približne 35 stupňov Celzia. Nechajte ho v takomto vodnom kúpeli približne 40 minút. Pri zaväzovaní nechajte trochu miesta, aby cesto mohlo voľne zdvojnásobiť svoj objem. Pri tomto spôsobe vykysne oveľa rýchlejšie ako zvyčajne.

Hnetenie kysnutého cesta zvyčajne trvá približne 10 až 15 minút v závislosti od receptu a použitých surovín
Foto: shutterstock.com/Zagorulko Inka

Pripravte nadýchaný kysnutý koláč s mrveničkou. Bude chutný


Na prípravu cesta budeme potrebovať:

  • 500 g pšeničnej múky
  • 25 g čerstvého droždia alebo 7 g sušeného droždia
  • 250 ml teplého mlieka
  • 75 g cukru
  • 75 g rozpusteného masla
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • kôra nastrúhaná z 1 citróna.


Ingrediencie na mrveničku sú:

  • 50 g hladkej múky,
  • 50 g cukru,
  • 50 g studeného masla.
Dokonalý kysnutý koláč
Foto: shutterstock/immstudio

Dokonalý koláč s mrveničkou. Ako ho pripraviť krok za krokom? Tu sú pokyny


Na začiatku rozpustite droždie v teplom mlieku s lyžičkou cukru a nechajte ho kysnúť asi 10-15 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem. Vo veľkej mise zmiešajte múku s cukrom, soľou a citrónovou kôrou. Potom:

  1. Do roztoku droždia pridajte rozpustené maslo a vajcia. Všetko vlejte do múky.
  2. Cesto hnetieme asi 10 minút, kým nie je pružné a hladké. V prípade potreby pridajte ešte trochu múky.
  3. Vyššie uvedenou technikou nechajte cesto vykysnúť.
  4. Keď cesto vykysne, vytvarujte z neho koláč, položte ho na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte kysnúť ďalších 30 – 40 minút.
  5. Koláč potrieme rozšľahaným vajcom.
    Pripravíme si posýpku: múku, cukor a studené maslo zmiešame a prstami roztlačíme na mrveničku.
  6. Koláč posypeme pripravenou mrveničkou.
  7. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30-35 minút, kým nie je krásne hnedý a po ľahkom poklepaní nevydáva dutý zvuk.
  8. Po upečení koláč vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na mriežke.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Chcete zmraziť kysnuté cesto? Toto sú veci, ktoré musíte mať na pamäti, aby bolo vhodné na konzumáciu

Najjednoduchšie kysnuté cesto. Vykysne až po strop, ak si spomeniete na babičkinu radu. Vaše ruky ho však môžu pokaziť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Veľkonočná bábovka – neexistuje jednoduchší recept. Stačí zmiešať a upiecť. Vydrží mäkká niekoľko dní.

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Teresa Kasprzycka). Bábovka na Veľkú noc je rovnako dôležitým artiklom ako kapor na Štedrý večer. Ak sa na stole…

Vajcia plnené zelenou prísadou. Nie je to avokádo a chutí rovnako dobre

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kamila Sankiewicz Photo) Vajíčka plnené zelenou prísadou sú zdravým a chutným občerstvením, ktoré sa často objavuje na sviatočnom stole.…

Namiesto tradičného koláča pripravte na sviatky tento. Vaši hostia budú nadšení.

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexandra Harashchenko). Veľká noc je ideálnym časom na prípravu chutných dezertov, medzi ktorými má pečivo osobitné miesto. Samozrejme, v…

Používate himalajskú soľ, pretože je zdravá? Pravda vás možno prekvapí (a možno aj nahnevá)

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrei Armiagov). Ružová, exotická, drahá a vraj zázračná. Himalájska soľ si získala srdcia (a peňaženky) mnohých Slovákov, ktorí veria,…

Pridávate do polevy? Určite stečie z koláčika rýchlejšie ako maslo z teplého toastu.

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yakubovich Vadzim). Ako si doma pripraviť polevu, aby bola dokonalá? Ak je lesklá poleva vašou kulinárskou Achillovou pätou, prichádzame…

Auto Trendy

5 áut, ktoré nikdy nepredávajte: Ich motory prekonajú aj milión kilometrov

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Niektoré autá sú ako poklad v garáži – ich motory sú takmer nezničiteľné a dokážu zvládnuť aj neuveriteľný milión kilometrov. Ak máte jeden z týchto…

Ako zelená ideológia zrazila na kolená automobilový trh v Holandsku

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Holandsko, kedysi líder v modernizácii autoparku, dnes bojuje s následkami radikálnych zmien na trhu. "Povinné" elektromobily, drahé spaľovacie autá a starnúci autopark – toto sú…

Nové Subaru Solterra 2026 prináša vyšší výkon, väčší dojazd a nový dizajn!

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Subaru vstupuje do elektrickej budúcnosti s prekvapením, ktoré motoristov nenechá chladnými. Model Solterra 2026 prichádza s prepracovaným dizajnom, silnejším pohonom a väčšou batériou. Dokáže prekonať…

SUV budúcnosti? Genesis predstavuje koncept, na ktorý sa nezabúda

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový svet má nového hráča, ktorý búra tradičné koncepty SUV. Genesis X Gran Equator, predstavený na autosalóne v New Yorku, vyvoláva otázky, či môže Hyundai…

Kia EV4 prekvapuje dojazdom: Elektromobil, ktorý porazí aj Teslu!

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Kia v New Yorku predstavila svoju elektrickú novinku – EV4, ktorá ukazuje, že aj menšie autá môžu ponúknuť veľké veci. S dojazdom vyše 530 kilometrov…

Najmenší sused Ameriky: Mikronárod s 38 obyvateľmi, ktorý si vymyslel vlastnú menu aj hymnu

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - S ktorými krajinami susedia Spojené štáty americké? Kanada a Mexiko, odpovie bez zaváhania každý školák. Ale čo keby sme vám povedali, že existuje aj tretí…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov