19.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olya Detry:)
Palacinky sú veľmi obľúbeným jedlom a recept na ne poznáme naspamäť. Zvyčajne z nich vychádzajú jemné a tenké palacinky, do ktorých môžete ľahko vložiť sladkú náplň. My sme klasický recept mierne pozmenili a výsledkom sú bacuľaté palacinky. Sú naozaj vynikajúce.
Kvasnicové palacinky síce nie sú také obľúbené ako tradičné bezkvasnicové verzie, ale pre svoju jedinečnú chuť a štruktúru stoja za preskúmanie. Sú skutočným skvostom vo svete palaciniek, ktoré sa často prehliadajú v prospech známejších druhov. Pridanie droždia do cesta dodáva palacinkám nezvyčajnú mäkkosť a nadýchanosť, ktorej je ťažké odolať.
Napriek svojej výnimočnej chuti sú kysnuté palacinky stále málo známe a podceňované. Je to veľká škoda, pretože sú vynikajúcou alternatívou k tradičným palacinkám a dodávajú im novú chuť. Jednou zo silných stránok kvasových palaciniek je ich všestrannosť. Môžu sa podávať na sladko, napríklad s džemom, ovocím alebo šľahačkou, aj na slano, napríklad so syrom, šunkou alebo zeleninou. Ich jemná chuť sa hodí k širokej škále ingrediencií, čo vám umožní experimentovať v kuchyni.
Recept na kvasnicové palacinky
Zložky
- 250 g pšeničnej múky,
- 250 ml mlieka,
- 2 čajové lyžičky sušeného droždia,
- 2 lyžice cukru,
- 2 vajcia,
- čajová lyžička prášku do pečiva,
- lyžicu rozpusteného masla,
- štipka soli.
Spôsob prípravy
- Mlieko jemne zohrejte, potom vmiešajte sušené droždie a lyžicu cukru. Zmes odložte asi na 10 minút, kým sa droždie aktivuje.
- V samostatnej miske vyšľahajte vajcia. Pridajte zvyšný cukor, soľ a rozpustené maslo. Všetko dôkladne premiešajte.
- Do misy s vajíčkami pridajte droždie a mlieko a opäť dôkladne premiešajte. Postupne pridávajte múku za stáleho miešania, aby ste zabránili vzniku hrudiek. Pridajte prášok do pečiva a pokračujte v miešaní, kým sa všetky prísady dobre nespoja a cesto nie je hladké.
- Cesto odložte na teplé miesto a nechajte ho kysnúť asi 30 – 40 minút prikryté utierkou, kým nezdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí cesto zľahka premiešajte, aby ste ho zbavili prebytočného vzduchu.
- Rozpáľte panvicu na strednom ohni a zľahka ju vymastite. Pomocou naberačky nalejte časť cesta na panvicu a vytvorte tenké palacinky. Smažte ich z oboch strán dozlatista. Opakujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
- Hotové palacinky položte na tanier a potrite ich obľúbenou náplňou. Môžete použiť džem, tvaroh s cukrom, čokoládový krém, ovocie alebo inú obľúbenú polevu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Klasický recept na palacinky. Moja teta ho robí už roky, ale spôsob pečenia prekvapuje mladších ľudí
Nikdy v živote som nemala lepší recept na palacinky. Cesto je pružné a plnka je mňam ako vždy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.