19.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mehmet Cetin).
Mali by ste cestoviny po uvarení opláchnuť? Mnohí z nás sa to naučili od svojich mám a starých mám. Ukazuje sa však, že to nie je vždy potrebné a niekedy je to jednoducho chyba. Cestoviny je dobré opláchnuť vodou v jedinom prípade.
Na Slovensku máme veľa milovníkov jedál z cestovín. Niet divu, pretože ich príprava na večeru je často veľmi jednoduchá. Stačí správna technika, dokonalá omáčka s obľúbenými prísadami a je hotovo. Stojí však za to venovať cestovinám pozornosť, pretože je možné, že pravidelne urobíte jednu chybu. Musíte cestoviny po uvarení preliať studenou vodou? Je to obľúbená prax, ale je nevyhnutná?
Mali by ste cestoviny po uvarení opláchnuť? Urobte to v jednom prípade
Pri príprave talianskych cestovín, ako sú napríklad špagety bolognese, nie je potrebné ich po uvarení prepláchnuť vodou. Navyše by sa to mohlo považovať za chybu. Všetko preto, že tým vypláchnete škrob, čo negatívne ovplyvní štruktúru cestovín aj ich chuť. Omáčka a cestoviny sa správne nespoja a navyše sa môže stať, že pokrm bude po opláchnutí cestovín jednoducho studený. Namiesto toho ich jednoducho vyberte z hrnca kliešťami alebo ich preceďte cez sito a hneď ich spojte s omáčkou. Dobrým zvykom je tiež pridať do omáčky malé množstvo vody z varenia cestovín.
Inak je to v prípade obľúbených šalátov z cestovín a zeleniny. Po opláchnutí cestovín a škrobu v nich sa neskôr nelepia, takže ich štruktúra je pre takéto jedlo ideálna. Cestoviny tiež prelejte vodou, ak ich chcete neskôr zaliať polievkou, napríklad vývarom alebo paradajkovou polievkou.
Ako skladovať cestoviny po uvarení? Stačí ich dať do chladničky
Keď ste uvarili cestoviny a viete, že ich nebudete môcť hneď zjesť, neznamená to, že musia skončiť v odpadkovom koši. Namiesto toho ich vložte do uzavretej nádoby a vložte do chladničky. V tejto forme ich budete môcť jesť ešte približne 3-5 dní. Podľa vzhľadu aj vône môžete ľahko posúdiť ich stav. Ak by ste však chceli zabrániť zlepeniu cestovín, pridajte do nich malé množstvo oleja a premiešajte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čakáte a čakáte a kysnuté cesto nevykysne? Vďaka pekárskemu triku sa expresne zdvojnásobí
V tomto vývare uvarte zemiaky. Vaše chuťové poháriky budú v siedmom nebi
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.