20.03.2024 Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SEAGULL_L).
Zabudnite na klasické plnené kapustové závitky s ryžou a mletým mäsom. Odteraz môže byť na vašom stole tento bezmäsitý návrh, ktorý poteší svojou chuťou. Je rozhodne lacnejší a jeho príprava vám zaberie len chvíľu.
Vegetariánske plnené kapustové závitky s aromatickou plnkou sú skutočným majstrovským dielom chuti, ktoré poteší aj tie najnáročnejšie chuťové bunky. Toto klasické jedlo v novej, jedinečnej verzii je ideálne ako večera pre celú rodinu. Jedlo bude mať zaručene úspech nielen preto, že vaše taniere budú plné, ale aj preto, že si budete pýtať ďalšie.
Čo pridávame do plnky na plnené kapustové závitky? Zabudnite na mleté mäso a ryžu
Vo vegetariánskej verzii plnených kapustových závitkov sa namiesto tradičnej ryže oplatí experimentovať s rôznymi druhmi krúp, ktoré dodajú pokrmu nielen jedinečnú chuť, ale aj cenné výživové hodnoty. Pridaním takejto náhrady sa vnútro stane sýtejším a aromatickejším. Navyše, ak sa rozhodnete pre huby, splnia v pokrme kľúčovú úlohu ako náhrada mäsa.
Aby ste získali plnú chuť húb, je potrebné ich vopred správne pripraviť. Ak ich namočíte, uvaríte, nadrobno nakrájate alebo pomeliete a potom ich podusíte, stanú sa mimoriadne chutnou súčasťou náplne. Nezabudnite ani na korenie, ktoré dodá pokrmu charakteristickú chuť a vôňu.
Z čoho môžete pripraviť vegetariánske plnené kapustové závitky? Základom sú krúpy a huby
Na prípravu nášho pokrmu potrebujeme niekoľko surovín:
- 1 hlávka bielej kapusty,
- 1 cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- pol vrecka pohánkových krúp a pol vrecka jačmenných krúp,
- polovica zväzku petržlenovej vňate,
- 100 g šampiónov,
- 100 g sušených hríbov alebo hlivy ustricovej,
- 2 lyžice strúhanky,
- rozpustené maslo,
- paradajková passata,
- soľ, korenie, sladká a údená paprika.
Spôsob prípravy:
- Kapustu blanšírujeme a odložíme si pár listov, ktoré budú použité na obaľovanie kapustových závitkov.
- Sušené hríby alebo hlivu ustricovú namočte na 20 až 30 minút do teplej vody, potom ich sceďte a nakrájajte nadrobno.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Medzitým na panvici na roztopenom masle opečte nakrájanú cibuľu a cesnak do mäkka a do zlatista.
- Pridajte nakrájané šampióny a sušené hríby alebo hlivu ustricovú. Smažte niekoľko minút, kým nezmäknú.
- Krúpy uvarte podľa návodu na obale a potom ich pridajte do hrnca s orestovanou zeleninou.
- Ochutíme koreninami, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a strúhanku na zahustenie plnky.
- Do stredu každého kapustného listu dáme časť plnky a zvinieme, aby vznikli plnené kapustné závitky.
- Kapustové závitky poukladáme tesne vedľa seba do veľkej rovnej nádoby na pečenie a zalejeme paradajkovou passatou.
- Nádobu vložte do rúry a plnené kapustové závitky pečte približne 45 – 60 minút. Čas pečenia sa môže líšiť v závislosti od veľkosti plnenej kapusty a individuálneho nastavenia rúry.
Keď sú plnené kapustové závitky hotové, podávajte ich horúce, poliate paradajkovou omáčkou alebo kyslou smotanou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepší kuchári používajú tento trik. Fašírky už nebudú piť tuk
Robím ich už roky a vždy vyvolávajú veľké nadšenie. Na chuť tohto mäsa sa ťažko zabúda
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.