20.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Cesto na pirohy je vlastne najjednoduchší recept na svete. Ale ako to už pri takýchto jednoduchých receptoch býva, je ľahké aj niečo pokaziť. Už roky robím cesto na pirohy podľa starého receptu od pani Zuzky, rodinnej priateľky. O studenej vode nemôže byť ani reči.
Ako pripraviť cesto na pirohy tak, aby bolo hladké, pevné a neutekalo spod valčeka? Recept na cesto na pirohy nie je veľmi zložitý – stačí zmiešať múku s tukom a vodou. A práve voda môže rozhodnúť o tom, či cesto vyjde alebo nie. Pani Zuzka nepochybuje – voda musí byť horúca. „Čaj, kávu a cesto na pirohy musíte zaliať vriacou vodou. Inak sa vám znehodnotia.“
Osvedčený recept na cesto na pirohy – radí rodinná priateľka
Ingrediencie:
- 0,5 kg polohrubej múky,
- 1 šálka mierne vychladnutej vriacej vody (len aby vám príliš nepálila ruky),
- 2 lyžice rozpusteného masla,
- štipka soli.
Postup:
- Múku preosejeme na dosku na vaľkanie cesta. Dajte zovrieť vodu a odmerajte 250 ml. Rozpusťte v nej štipku soli.
- Horúcu vodu nalejte do múky. Pridajte rozpustené maslo a začnite miesiť cesto, najprv lyžicou (aby ste sa nepopálili).
- Keď má cesto teplotu vhodnú na miesenie, začnite ho miesiť rukami. Robte to intenzívne, kým nebude hladké a jednotné. Príliš dlhé hnetenie cesta môže spôsobiť jeho zbytočné stvrdnutie.
- Vymiesené cesto na pirohy vytvarujte do gule, prikryte utierkou alebo nahriatou miskou a nechajte odpočívať.
- Rozdeľte ho na 3 časti. Každú z nich vyvaľkajte na tenko na doske na vaľkanie cesta, ktorú ste si zľahka vysypali múkou. Pomocou pohára alebo sklenenej misky vykrajujte kolieska.
- Do stredu každého kolieska vložíme časť plnky, pevne ho uzavrieme a potom ich vložíme do vriacej vody.
Takéto cesto na pirohy prijme akúkoľvek plnku, bez ohľadu na to, či ich pripravíte s mäsom, kapustou, tvarohom, bryndzou, hubami, alebo nasladko s lesnými plodmi alebo lekvárom. Ako vidíte, recept je triviálny a nie je problém, aj keď ste vo výrobe domácich pirohov len začiatočník. Horúca voda múku vylúhuje, vďaka čomu sa rýchlejšie uvoľní lepok a ingrediencie lepšie držia pohromade. Nie je na čo čakať, pirohy čakajú!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čakáte a čakáte a kysnuté cesto nevykysne? Vďaka pekárskemu triku sa expresne zdvojnásobí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.