Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Zdravie,

Najzdravší a najjednoduchší domáci chlieb. Je taký chutný, že ho jem bez masla

20.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe(Foto: shutterstock/Nikita Burdenkov). Domáci chlieb je jednou z najväčších kulinárskych lások každého človeka. Existuje množstvo receptov na domáci chlieb, ale len jeden je najzdravší, dlho čerstvý...

20.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe(Foto: shutterstock/Nikita Burdenkov).

Domáci chlieb je jednou z najväčších kulinárskych lások každého človeka. Existuje množstvo receptov na domáci chlieb, ale len jeden je najzdravší, dlho čerstvý a chutný tak, že ho môžete jesť aj bez krájania na plátky. Ako si pripraviť kváskový ražný chlieb? Najlepšie je pripraviť ho rýchlo, ak chcete začať chudnúť.

Kváskový ražný chlieb – vneste do svojho jedálnička trochu zdravia a chuti
Foto: shutterstock/Nikita Burdenkov

Kváskový ražný chlieb je ideálny nápad, ako do svojho jedálnička vniesť trochu zdravia a chuti. Každý má rád pšeničný chlieb, ale nie každému vyhovuje – najmä ľuďom, ktorým nevyhovuje prebytok sacharidov. Celozrnný ražný chlieb má oveľa nižší glykemický index ako pšeničný chlieb, má aj viac vlákniny, a keď k nemu pridáte svoje obľúbené semienka a jadierka, k spokojnosti už potom veľa nepotrebujete . Ak si chcete naplno vychutnať starý recept na kváskový ražný chlieb, musíte si vybrať správnu múku. Ja sa rozhodujem pre špaldovú múku typ 1850 alebo celozrnnú ražnú múku typ 2000. Kvások mám už veľa mesiacov, ale pod receptom na chlieb vám napíšem, ako by ste si ho mali pripraviť sami.

Ak si chcete naplno vychutnať recept na kváskový ražný chlieb, musíte si vybrať správnu múku a použiť domáci ražný kvások
Foto: shutterstock/Zagorulko Inka

Zdravý a chutný kváskový chlieb. Je čerstvý niekoľko dní

Ingrediencie:

  • 150 g hustého, živeného ražného kvásku,
  • 600 g celozrnnej ražnej múky,
  • 2 šálky vlažnej vody,
  • vrchovatá čajová lyžička soli,
  • obľúbené semienka a jadierka (slnečnicové, tekvicové, čierna rasca atď.).


Domáci kváskový ražný chlieb – ako na to:

  1. Pripravte si misu a nasypte do nej ražnú múku. Pridajte soľ a premiešajte. Potom pridajte vodu a začnite miešať drevenou stierkou.
  2. Potom pridajte ražný kvások a pokračujte v miešaní stierkou, kým sa prísady nespoja. Zmes bude trochu lepkavá – tak to má byť. V tejto fáze pridajte aj svoje obľúbené semienka.
  3. Misku s chlebovým cestom prikryte utierkou a odložte na približne 45 minút, aby sa kvások „rozbehol“. Po uplynutí tejto doby by malo cesto kysnúť.
  4. Cesto opäť premiešajte a presuňte do maslom alebo olejom vymastenej formy na pečenie. Vrchnú časť zarovnajte a odložte na ďalšie kysnutie, tentoraz na približne 5 hodín.
  5. Po tomto čase uvidíte, ako veľmi cesto narástlo. Je čas na pečenie. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Pečiem hodinu, vrch chleba môžete občas potrieť vodou.
Proces fermentácie domáceho kvásku. Ražný kvások na výrobu chleba.
Foto: shutterstock/Zagorulko Inka

Ako pripraviť domáci kvások?


Je to veľmi jednoduché a potrebujete len dve suroviny – celozrnnú ražnú múku a vodu. Ako pripraviť kvások na chlieb? Pripravte si čistú, sterilizovanú nádobu a drevenú lyžicu. Do nádoby nasypte 100 g múky a pridajte rovnaké množstvo vody. Kvások premiešajte varechou a odložte na kuchynskú linku alebo na iné miesto s izbovou teplotou. Na druhý deň opäť pridajte 100 g múky a rovnaké množstvo vody a premiešajte. Tento postup opakujte nasledujúce štyri dni. Na tretí deň začne kvások zreteľne voňať a objavia sa bublinky. Po uplynutí tohto času kvások naposledy nakŕmte, premiešajte a odložte na 24 hodín. Po uplynutí tejto doby ste pripravení začať piecť domáci chlieb.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pravá chuť chleba. Tento babičkin recept nemá konkurenciu

Náhrady chleba rýchlo dokážu zázraky. Sú ako spaľovače tukov. Váha bude klesať


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pistáciový koláčik bude hitom týchto sviatkov. Tradičné koláčiky sa vedľa neho môžu schovať

17.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JJ Boutich) Už o niekoľko dní budeme sláviť Veľkú noc. Toto je posledná výzva na prípravu sviatočného menu. Ak…

Rýchle lievance. Nepridávam mlieko a napriek tomu sú mäkké

17.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mosiahina Yulia). Ak si z času na čas radi doprajete sladké raňajky alebo niečo sladké len tak, máme pre…

Ani špina, ani pleseň. Radšej si dajte pozor na ružový povlak v kúpeľni. Je nebezpečný pre vaše zdravie

17.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aleksandr Finch). Výskyt čiernych alebo sivých usadenín v kúpeľni sa spája najmä s plesňami a oprávnene vyvoláva obavy. Niekedy…

Keď ich ucítite, potečú vám slinky. Takéto žemle sa nedajú kúpiť, musíte si ich vyrobiť

17.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/chaechaebyv). Je niečo úžasnejšie ako dom voňajúci čerstvými žemľami? Ak vás zaujíma odpoveď, budete ju musieť zistiť. Upozorňujeme, že…

Konzumujte aspoň raz týždenne. Výskum: táto zelenina brzdí vývoj rakoviny

17.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/chomplearn) Rakovina je jednou z hlavných príčin predčasnej smrti. Prevencia, ktorej dôležitou súčasťou je zdravá strava, je čoraz dôležitejšia.…

Auto Trendy

Prečo je v lietadlách tak chladno? Pravda, ktorá vás prekvapí!

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Cestovanie lietadlom je dnes neodmysliteľnou súčasťou života mnohých z nás. Napriek tomu, že je pohodlné a rýchle, často sa stretávame s jednou nepríjemnosťou – chladom…

Kalashnikov opäť prekvapuje: Druhá várka špeciálnych vozidiel Stena pripravená na akciu!

17.4.2025 Redakcia Auto trendy - Ruský gigant Kalashnikov predstavil ďalšiu várku špecializovaných vozidiel Stena, ktorá smeruje k svojim zákazníkom. Táto technológia, navrhnutá pre ochranu a bezpečnosť, nadchýna nielen expertov, ale…

Subaru Outback Wilderness 2026: Dobrodružstvo má nové meno!

17.4.2025 Redakcia Auto trendy - Je to odolné, je to silné a je to navrhnuté pre tých, ktorí túžia po výnimočných zážitkoch za volantom. Subaru Outback Wilderness 2026 prináša kombináciu…

V Holandsku obmedzia domáce nabíjanie elektromobilov: Väčšine ľudí to vraj stačí

17.4.2025 Redakcia Auto trendy - Holandsko, krajina známa svojou snahou o ekologickú udržateľnosť, čelí vážnym problémom s elektrickou sieťou. Kvôli jej preťaženiu prichádzajú nové obmedzenia pre majiteľov elektromobilov, ktorí si…

Elektrická raketa na ceste: Hyundai Ioniq 6 N sa blíži!

17.4.2025 Redakcia Auto trendy - Značka Hyundai opäť posúva hranice elektrickej mobility. Už v júli sa môžeme tešiť na debut elektrického športového sedanu Hyundai Ioniq 6 N – modelu, ktorý…

Nový motor, väčší výkon a stále bez elektriny!

17.4.2025 Redakcia Auto trendy - V čase, keď automobilový svet smeruje k elektrifikácii a zmenšovaniu motorov, Mazda opäť dokazuje, že ide vlastnou cestou. Kultový roadster MX-5 dostane novú generáciu, ktorá…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov