Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Zdravie,

Najzdravší a najjednoduchší domáci chlieb. Je taký chutný, že ho jem bez masla

20.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe(Foto: shutterstock/Nikita Burdenkov). Domáci chlieb je jednou z najväčších kulinárskych lások každého človeka. Existuje množstvo receptov na domáci chlieb, ale len jeden je najzdravší, dlho čerstvý...

20.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe(Foto: shutterstock/Nikita Burdenkov).

Domáci chlieb je jednou z najväčších kulinárskych lások každého človeka. Existuje množstvo receptov na domáci chlieb, ale len jeden je najzdravší, dlho čerstvý a chutný tak, že ho môžete jesť aj bez krájania na plátky. Ako si pripraviť kváskový ražný chlieb? Najlepšie je pripraviť ho rýchlo, ak chcete začať chudnúť.

Kváskový ražný chlieb – vneste do svojho jedálnička trochu zdravia a chuti
Foto: shutterstock/Nikita Burdenkov

Kváskový ražný chlieb je ideálny nápad, ako do svojho jedálnička vniesť trochu zdravia a chuti. Každý má rád pšeničný chlieb, ale nie každému vyhovuje – najmä ľuďom, ktorým nevyhovuje prebytok sacharidov. Celozrnný ražný chlieb má oveľa nižší glykemický index ako pšeničný chlieb, má aj viac vlákniny, a keď k nemu pridáte svoje obľúbené semienka a jadierka, k spokojnosti už potom veľa nepotrebujete . Ak si chcete naplno vychutnať starý recept na kváskový ražný chlieb, musíte si vybrať správnu múku. Ja sa rozhodujem pre špaldovú múku typ 1850 alebo celozrnnú ražnú múku typ 2000. Kvások mám už veľa mesiacov, ale pod receptom na chlieb vám napíšem, ako by ste si ho mali pripraviť sami.

Ak si chcete naplno vychutnať recept na kváskový ražný chlieb, musíte si vybrať správnu múku a použiť domáci ražný kvások
Foto: shutterstock/Zagorulko Inka

Zdravý a chutný kváskový chlieb. Je čerstvý niekoľko dní

Ingrediencie:

  • 150 g hustého, živeného ražného kvásku,
  • 600 g celozrnnej ražnej múky,
  • 2 šálky vlažnej vody,
  • vrchovatá čajová lyžička soli,
  • obľúbené semienka a jadierka (slnečnicové, tekvicové, čierna rasca atď.).


Domáci kváskový ražný chlieb – ako na to:

  1. Pripravte si misu a nasypte do nej ražnú múku. Pridajte soľ a premiešajte. Potom pridajte vodu a začnite miešať drevenou stierkou.
  2. Potom pridajte ražný kvások a pokračujte v miešaní stierkou, kým sa prísady nespoja. Zmes bude trochu lepkavá – tak to má byť. V tejto fáze pridajte aj svoje obľúbené semienka.
  3. Misku s chlebovým cestom prikryte utierkou a odložte na približne 45 minút, aby sa kvások „rozbehol“. Po uplynutí tejto doby by malo cesto kysnúť.
  4. Cesto opäť premiešajte a presuňte do maslom alebo olejom vymastenej formy na pečenie. Vrchnú časť zarovnajte a odložte na ďalšie kysnutie, tentoraz na približne 5 hodín.
  5. Po tomto čase uvidíte, ako veľmi cesto narástlo. Je čas na pečenie. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Pečiem hodinu, vrch chleba môžete občas potrieť vodou.
Proces fermentácie domáceho kvásku. Ražný kvások na výrobu chleba.
Foto: shutterstock/Zagorulko Inka

Ako pripraviť domáci kvások?


Je to veľmi jednoduché a potrebujete len dve suroviny – celozrnnú ražnú múku a vodu. Ako pripraviť kvások na chlieb? Pripravte si čistú, sterilizovanú nádobu a drevenú lyžicu. Do nádoby nasypte 100 g múky a pridajte rovnaké množstvo vody. Kvások premiešajte varechou a odložte na kuchynskú linku alebo na iné miesto s izbovou teplotou. Na druhý deň opäť pridajte 100 g múky a rovnaké množstvo vody a premiešajte. Tento postup opakujte nasledujúce štyri dni. Na tretí deň začne kvások zreteľne voňať a objavia sa bublinky. Po uplynutí tohto času kvások naposledy nakŕmte, premiešajte a odložte na 24 hodín. Po uplynutí tejto doby ste pripravení začať piecť domáci chlieb.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pravá chuť chleba. Tento babičkin recept nemá konkurenciu

Náhrady chleba rýchlo dokážu zázraky. Sú ako spaľovače tukov. Váha bude klesať


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Vidíte zmenu na zemiaku? Namiesto jedenia ho radšej vyhoďte do koša

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stokkete). Zemiaky sú obľúbenou zložkou mnohých kuchýň na celom svete. Nie všetky hľuzy sú vhodné na konzumáciu. Je dôležité…

Pijete ľanové semienko? Dávajte pozor, aby ste túto bežnú chybu neurobili

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Irina Shatilova). Ľanové semienko je už mnoho rokov ceneným produktom, ktorého jedinečné vlastnosti sú známe už po stáročia. Pravidelná…

Francúzska zemiaková polievka je majstrovské dielo. Za pár eúr máte večeru ako v reštaurácii

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MariaKovaleva). Jednoduchá a chutná večera, ktorá nestojí veľa a je rýchlo hotová? Nemusí to byť len vyprážané jedlo so…

Takto podávam baklažán. Uložte si recept, pretože budete nadšení

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BearFotos). Stal sa neoddeliteľnou súčasťou mojej kuchyne, takže ho mám vždy poruke. Používam ho na prípravu rýchleho, chutného a…

Auto Trendy

Robot zvyšujúci pevnosť konštrukcie sa presadil v mokrom betóne

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Keď si väčšina z nás predstaví čerstvo vyliaty betón, predstaví si materiál, ktorý by sa mal nechať vyschnúť čo najhladšie. Nový kolesový robot však jazdí…

Šokujúca pravda: Mikrovozidlá sú na cestách nebezpečnejšie než si myslíte!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mikrovozidlá neabsolvujú tradičné nárazové testy, keďže ich typové schválenie to nevyžaduje. Napriek tomu, výsledky ukazujú, že kolízia s deformovateľnou prekážkou pri rýchlosti 45 km/h môže…

Európske tradície zlomené: Prečo nový Mercedes CLA prichádza s čínskym motorom?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Najnovšia generácia modelu Mercedes CLA prichádza s revolučným hybridným systémom, ktorý kombinuje spaľovací a elektrický pohon. Čo však vzbudzuje pozornosť, je skutočnosť, že nemecký gigant…

Hit v úspore nákladov: Prečo Dacia Sandero (nielen) v Nemecku valcuje konkurenciu!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Dacia Sandero s plynovou inštaláciou je v súčasnosti najlacnejším novým vozidlom v Nemecku. Prejdenie 1 km týmto vozidlom stojí majiteľa 32,2 centov. Celkovo je Dacia…

Očarujúci nový Lynk & Co 01: Zrýchlenie ako blesk a technológie budúcnosti na dosah ruky!

21.11.2024 Redakcia Auto trendy - Lynk & Co na európskom trhu bola doteraz známa tým, že ponúkala iba jeden model – Lynk & Co 01. Po niekoľkých rokoch sa však…

Je nové Audi A5 2025 najlepším modelom vo svojej triede? Objavte jeho prelomové výhody!

21.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nové Audi A5 pre rok 2025 predstavuje výrazný krok vpred medzi svojimi konkurentmi v segmente. Aj keď jeho hmotnosť môže prekvapiť, ponúka množstvo ďalších výhod.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov