Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Malinový oblak odchádza. Túto Veľkú noc budem svojim hosťom ponúkať verziu s pistáciami

21.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/danhusseyphoto). Krémová pistáciová pasta plná chuti je ingrediencia, ktorú kuchári a cukrári nazývajú „zelené zlato“. Prekvapuje svojou chuťou a je tiež pokladnicou antioxidantov, vápnika,...

21.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/danhusseyphoto).

Krémová pistáciová pasta plná chuti je ingrediencia, ktorú kuchári a cukrári nazývajú „zelené zlato“. Prekvapuje svojou chuťou a je tiež pokladnicou antioxidantov, vápnika, železa, horčíka, fosforu alebo zinku. Vďaka svojej hodvábnej štruktúre a mierne horkej chuti sa dá úspešne použiť do slaných jedál aj dezertov. Dokonalým príkladom, ktorý využíva túto vzácnu raritu, je pistáciový oblak, koláč, ktorý si získa srdcia hostí na tohtoročnú Veľkú noc. Ako ho pripraviť krok za krokom? Neotáľajte a pozrite si ho práve teraz.

Ako pripraviť pistáciový oblak z bezé?
Foto: shutterstock/danhusseyphoto

Ako pripraviť pistáciový oblak z bezé?

Krehký korpus pre pistáciový oblak

Ingrediencie na krehký korpus:

  • 90 g pšeničnej múky
  • 1/3 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 50 g vychladeného masla
  • 2 studené žĺtky

Príprava krehkého korpusu:

  1. Pšeničnú múku, prášok do pečiva a práškový cukor preosejte do veľkej misy alebo priamo na dosku na vaľkanie. K suchým prísadám pridajte nakrájané maslo a žĺtky.
  2. Celú zmes vymiesime na hladké a jednotné cesto. Ak je konzistencia príliš sypká, navlhčite si ruky studenou vodou a vráťte sa k mieseniu.
  3. Z cesta vytvarujte guľu, zabaľte ju do priesvitnej fólie a na jednu hodinu ju dajte vychladiť do chladničky.
  4. Potom vyložte formu na pečenie s priemerom 21 cm papierom na pečenie, vyložte cestom a opäť ho nechajte chladiť v chladničke asi 30 minút.
  5. Dno cesta popicháme vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 15 – 20 minút. Potom ho vyberte a nechajte úplne vychladnúť.

Nadýchané bezé

Ingrediencie na bezé:

  • 2 bielky izbovej teploty
  • 100 g jemného bieleho cukru
  • 1,5 lyžičky zemiakového škrobu
  • 30 g olúpaných pistácií
  • štipka soli

Príprava bezé:

  1. Začneme vystrihnutím listu papiera na pečenie, na ktorý nakreslíme kruh s priemerom o niečo menším, ako má forma na krehké cesto.
  2. Papier na pečenie položíme na plech a prejdeme k príprave bezé.
  3. Bielka vložíme do misy, pridáme štipku soli a mixérom šľaháme, kým nie sú tuhé. Až potom môžeme po lyžičkách pridávať cukor.
  4. Šľaháme na najvyšších otáčkach, kým sa cukor úplne nerozpustí a zmes nie je tuhá a lesklá.
  5. Na samom konci pridáme zemiakový škrob a opäť miešame, kým sa ingrediencie nespoja. Vzniknutú zmes nalejeme do nakresleného kruhu.
  6. Plech vložte do rúry vyhriatej na 140 °C a pečte 30 minút. Po tomto čase znížte teplotu na 120 °C a pečte ďalších 45 minút.
  7. V polovici pečenia posypte vrch bezé nadrobno nasekanými pistáciami. Po uplynutí poslednej minúty vypnite rúru, otvorte dvierka a nechajte bezé úplne vychladnúť.

Pistáciový krém krok za krokom

Pistáciový krém sa ľahko pripraví z olúpaných pistácii.
Foto: pixabay/Alexas_Fotos

Ingrediencie na pistáciový krém:

  • 400 g nesolených pistácií v škrupine alebo 200 g olúpaných pistácií
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 250 g vychladeného syra mascarpone

Príprava pistáciového krému:

  1. Ak sme si vybrali pistácie v škrupine, začneme ich lúpaním. Očistené ich vložíme do mixéra a začneme mixovať.
  2. Dobre rozmixované pistácie by mali pripomínať husté a krémové maslo. Ďalším krokom je vyšľahanie mascarpone.
  3. Presuňte syr do čistej misy a siahnite po nadstavci na šľahanie bielkov. Keď dosiahne správnu konzistenciu, pridáme pistáciové maslo a práškový cukor.
  4. Keď sú všetky ingrediencie zmiešané, hotový krém natrieme na vychladnutý základ torty.

Šľahanie smotanového krému a zostavovanie torty

Ingrediencie na krém:

  • 250 ml vychladenej 36% smotany
  • 150 g vychladeného syra mascarpone
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 200 g džemu z lesného ovocia

Zostavenie torty:

  1. Všetky prísady dajte do misy a pomocou nadstavca na šľahanie vaječných bielkov vyšľahajte na tuhý krém.
  2. Na pistáciovú vrstvu natrite džem z lesného ovocia a navrch čerstvo pripravený smotanový krém.
  3. Celé to ozdobíme úplne vychladnutým bezé a pistáciový oblak vložíme do chladničky. Najlepšie je nechať ho v chlade cez noc.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Takýto veľkonočný koláč nekúpite v žiadnej cukrárni. Spojím vrstvy a stane sa sladké kúzlo

Pistáciový cheesecake zmizne zo stola ako prvý. Za svoju hlbokú chuť vďačí tejto ingrediencii


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Neurologička radí: Vymeňte stoličku za taburetku a kúpte si štuple do uší

7.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Zhuk). Drobné zmeny v každodennom živote môžu výrazne ovplyvniť zdravie vášho mozgu a predísť demencii. Odborníci tvrdia, že…

Dômyselný spôsob výsevu mrkvy. Rovnomerne a presne, žiadne semeno sa nestratí

07.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Bondarenko). Blíži sa termín začatia pestovania mrkvy. Nepatrí medzi náročné, ale aj sejba môže byť problémom. S touto…

Pastelové farby na nechtoch sú minulosťou. Zvoľte perly. Potešia svojou jemnosťou

7.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/yamasan0708). Aká farba nechtov je vhodná na jar? Ak nie ste fanúšičkou krikľavých odtieňov a vzorov, ale napriek tomu…

Na nábytku sa prestane usadzovať prach. Všetko, čo musíte urobiť, je skombinovať tieto 3 zložky a nastriekať

7.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Hananeko_Studio). Prach usadený na rôznych povrchoch v domácnosti je skutočnou živnou pôdou pre roztoče. Z tohto dôvodu sa ho…

Krehké nechty budú minulosťou. Stačí ich namočiť do tohto

7.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Evgeny Savchenko). Problém lámavých nechtov môže mať rôzne príčiny. Nevhodná starostlivosť, nedostatok vitamínov alebo častý kontakt s chemickými čistiacimi…

Auto Trendy

Zázrak na zápästí: Najkomplikovanejšie hodinky všetkých čias!

7.4.2025 Redakcia Auto trendy - Svet luxusných hodiniek zažil prelomový moment. Švajčiarsky výrobca Vacheron Constantin, známy svojou precíznosťou a inováciami, predstavil hodinky, ktoré prekonali všetky predstavy o technológii a dizajne.…

Nový Lexus LBX získal v testoch Euro NCAP najvyššie skóre. Pôsobivé

7.4.2025 Redakcia Auto trendy - Lexus LBX získal maximálne päťhviezdičkové hodnotenie bezpečnosti od nezávislej organizácie Euro NCAP, ktorá testuje bezpečnosť vozidiel. Fanúšikovia automobilov sú nadšení a vozidlo je rozhodne pôsobivé.…

Tieto autá sú kráľmi úspor: Skutočné dáta spotreby paliva od viac než milióna vodičov!

7.4.2025 Redakcia Auto trendy - Chcete vedieť, ktoré autá skutočne šetria váš rozpočet na palivo? Vďaka reálnym dátam z aplikácie Spritmonitor.de zostavili zoznam najúspornejších modelov na trhu. Medzi nimi nájdete…

Slovinské Alpy: Motoristický raj, kde sa končí asfalt a začína dobrodružstvo

7.4.2025 Redakcia Auto trendy - Túžite po adrenalínovej jazde, ktorá vám rozbúši srdce a zanechá nezabudnuteľné spomienky? Predstavte si cestu, ktorá sa šplhá do závratných výšok cez tunely vytesané v…

Elektrická ofenzíva z Číny: BYD útočí na slovenský trh s trojicou modelov. Elektrické sny za európske ceny

7.4.2025 Redakcia Auto trendy - Najväčší výrobca nabíjateľných áut na svete oficiálne vstúpil na slovenský trh. Čínsky BYD (Build Your Dreams) odštartoval svoju expanziu veľkolepou prezentáciou na Bratislavskom hrade, kde…

Tip na víkendový výlet: Objavte výhľadku Srdiečko a minerálny prameň Salvator

7.4.2025 Redakcia Auto trendy - Hľadáte miesto na nenáročný výlet s dychberúcim výhľadom, ktoré ešte nie je zaplavené davmi turistov? Len na skok od Prešova sa ukrýva romantická výhľadka, o…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov